Izraēla: "Hamas" samaksās par nolaupīto pusaudžu slepkavību • IR.lv

Izraēla: “Hamas” samaksās par nolaupīto pusaudžu slepkavību

31
Piemiņas vietā nogalinātajiem Izraēlas pusaudžiem. Foto: AFP/LETA

Trīs pazudušie Izraēlas jaunieši atrasti nogalināti

Izraēla paziņojusi, ka radikālajam palestīniešu islāmistu grupējumam “Hamas” nāksies samaksāt par trīs nolaupīto ebreju pusaudžu slepkavību. Islāmisti brīdinājuši, ka jebkādas atriebības operācijas pavēršot “vārtus uz elli”, ziņo LETA/AFP.

Par trīs nogalināto pusaudžu mirstīgo atlieku atrašanu kādā laukā okupētā Rietumkrasta dienvidos Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja pirmdienas vakarā.

“Šovakar mēs atradām trīs līķus, un visas pazīmes liecina, ka tie ir mūsu trīs nolaupīto jauniešu līķi,” drošības kabineta ārkārtas sēdes laikā pavēstīja premjers. “Viņus nolaupīja un aukstasinīgi noslepkavoja cilvēciskie dzīvnieki. Atbildīgs ir “Hamas”, un “Hamas” samaksās.”

Savukārt “Hamas”, kas noliedz jebkādu saistību ar trīs ebreju zēnu nolaupīšanu, uz to reaģējis brīdinot, ka tad, “ja okupanti īstenos jebkādu kara eskalāciju, viņi paši sev atvērs vārtus uz elli”.

Pēc trīs 19, 17 un 16 gadus veco ebreju jauniešu pazušanas Izraēla jau izvērsa plašu meklēšanas operāciju, kuras laikā pieci palestīnieši tika nogalināti, bet vairāk nekā 400 aizturēti. Jaunieši pazuda pirms vairāk nekā divām nedēļām Jordānas upes rietumkrastā, vēsta Izraēlas Otrais kanāls.

Izraēlas sabiedriskais radio vēsta, ka līķi atrasti bedrē netālu no ceļa, kur viņi tika redzēti pēdējo reizi. Pagaidām nav skaidrs viņu nāves cēlonis.

Tikmēr divi “Hamas” kaujinieki, kuri pasludināti par galvenajiem aizdomās turamajiem, joprojām atrodas brīvībā, lai gan aculiecinieki stāsta, ka otrdienas rītā izraēlieši esot uzspridzinājuši abu mājas.

Atbildot uz izraēliešu izvērsto meklēšanas operāciju, palestīniešu kaujinieki Gazas joslā atsākuši Izraēlas dienviddaļas apšaudīšanu ar raķetēm, izsaucot no izraēliešu puses atbildes gaisa triecienus.

Gazas joslas bombardēšana turpinājusies arī visu nakti uz otrdienu, taču pagaidām par cietušajiem ziņas nav saņemtas.

Tikmēr Rietumkrasta ziemeļdaļā izraēliešu karavīri otrdienas rītā nošāvuši kādu 18 gadus vecu palestīniešu jaunieti.

 

Komentāri (31)

janis17 01.07.2014. 11.07

Saskaņā ar 1947. gada 29. novembra ANO rezolūciju Nr 181, Lielbritānijas mandātteritorijā Palestīnā tika paredzēts izveidot divas valstis, sadalot teritoriju starp abām lielākajām etniskajām grupām: tur dzīvojošajiem palestīniešiem un kopš XIX gs. vidus ieceļojušajiem un jau visai ievērojamas teritorijas apdzīvojošajiem ebrejiem. Gazas sektors ietilpa Palestīnas valstij paredzētajā teritorijā. Pirmā arābu-Izraēlas kara rezultātā Gazas sektoru okupēja Ēģipte, bet 1967. gadā Sešu dienu karā – Izraēla. Kopš 1993. gadā daļēji ir Palestīnas autonomijas pārvaldē. Izraēlas bruņotie spēki kontrolē Gazas joslas gaisa telpu un pieejamību no jūras puses, kā arī kontrolē tās civilos un ekonomiskos sakarus ar pārējo pasauli.

2007. gada vasarā varu anklāvā sagrāba Hamas, atsakoties pakļauties Palestīnas autonomijas valdībai, un Izraēla definēja šo teritoriju kā “naidīgu valstisku veidojumu”. Kopš tā laika Gazas josla dzīvo Izraēlas īstenotas militāras blokādes un regulāras apšaudes apstākļos (Izraēla īsteno blokādi jebkuram sauszemes, gaisa un jūras transportam, un regulāri iznīcina arī to infrastruktūru, kas tur ir), savukārt Hamas teroristi izmanto blīvo apbūvi maskētiem uzbrukumiem Izraēlas spēkiem un kontrolētajai teritorijai. Gazā ir aptuveni 1200 izeju no tuneļiem, kas ved uz Ēģipti un kas Gazas bloķēšanu padara nosacītu. Vienlaikus šie tuneļi ir bizness, jo par tiesībām izrakt tuneli, kas ļauj organizēt kontrabandu, ir jāmaksā 10 000 eiro organizācijai Hamas.

+5
0
Atbildēt

7

    ILZE > janis17 01.07.2014. 12.45

    aivarsk

    izklīzdami pa Romas impēriju un apkārtējām valstīm, izveidojot ebreju diasporu, kura izdzīvojusi līdz mūsdienām.

    _____________

    Uz pasaules nebūs pat 10% sefardu, visu žīdu masu veido judaismu pieņēmušie hazāri, aškenazi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > janis17 01.07.2014. 11.16

    Tikai lieta tā, ka lielāka daļa vietējo neskatoties ne uz ko to hamasu tur atbalsta, tāpat kā lielākā daļa krievu atbalsta putinu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > janis17 01.07.2014. 12.23

    Un atkal,kurš tad viņus radikalizēja?Būtu dzīvojuši savos tuksnešos savu diktatoru vadībā un būtu miers…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > janis17 01.07.2014. 12.46

    Aivarsk,Palestīnieši pēc izcelsmes nav arābi,viņi ir arabizējušies senebreji.

    ”Ārpus Palestīnas dzīvojošie minimāli asimilējas citu arābu vidū, arābu valstīs tiem kā etniski svešiem liek dzīvot īpašās tikai viņiem atvēlētās bēgļu nometnēs.”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 01.07.2014. 12.10

    Austras koks Tikai lieta tā, ka lielāka daļa vietējo neskatoties ne uz ko to hamasu tur atbalsta, tāpat kā lielākā daļa krievu atbalsta putinu.

    _______________________________

    Drīz tādu hamasu varēs izveidot arī Amsterdamā, Briselē, Berlīnē u.c. pēc Stokholmas parauga.

    http://itvnet.lv/article/zinas/467341_506x285.jpg

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 01.07.2014. 12.01

    Paga, paga, Ērik, To, kurš tur bija pirmais, jūdi vai izraēļi, var apšaubīt, bet ne jau arābi. 930. gadā p.m.ē. teritorijā radās ebreju Jūdejas karaliste, kura izveidojās pēc Zālamana nāves, kad Izraēlas karaliste sadalījās divās neatkarīgās valstīs – Izraēlā un Jūdejā. 585. gadā p.m.ē. Jūdeju iekaroja Babilonijas valdnieks Nebukadnecars II, nopostīja pirmo Jeruzālemes templi un aizveda ebrejus Babilonas trimdā.

    Pēc Bar Kohbas sacelšanās (132. gads – 135. gads) imperators Adriāns pieņēma lēmumu iznīdēt jebkādas atmiņas par Jūdeju. Jeruzālemes vietā viņš nodibināja pilsētu Aelia Capitolina un pārsauca Jūdeju par Palestīnu (Palastina). Represiju rezultātā ebreji devās trimdā, izklīzdami pa Romas impēriju un apkārtējām valstīm, izveidojot ebreju diasporu, kura izdzīvojusi līdz mūsdienām.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > janis17 01.07.2014. 11.27

    A kādu attieksmi var gribēt no palestīniešiem,ja viņu zemēs kopš XIX gs. vidus ieceļojušie un jau visai ievērojamas teritorijas apdzīvojošie ebreji …

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ILZE 01.07.2014. 12.00

Ēriks

Palestīniešu “tautu” izdomāja krievi, kad saprata, ka tiem nebūs ietekmes jaunizveidotā Izraēlā. Aizej uz bibliotēku un palasi 1949. gada padumjās avīzes par žīdu-arābu karu!

Izraēlas izveidošana bija WWII netaisnīgā iznākuma sekas, un tā faktiski būvēta uz karā visvairāk cietušās tautas, latviešu, kauliem un tur būtu jābūt Britu pārvaldei, kā līdz tam. Šodienas realitāte ir tāda, kad taisnīgāk tomēr ir nostāties žīdu pusē, jo palestīniešus atbalsta absolūtais ļaunums.

+3
-2
Atbildēt

2

    ILZE > ILZE 01.07.2014. 12.42

    Ēriks

    Taisnīgi būtu, ja tuvajos Austrumos nebūtu Luganda, Piedņestras republika vai d-Osetija.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ILZE 01.07.2014. 12.21

    Tā jau ir politika,intereses,izdevīgums,nevis jautājums par taisnīgumu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.07.2014. 09.27

Palestīnas pārvaldītais Gazas sektors ir tā pati Luganda, atšķirība tāda, ka pirmos sponsorē Irāna un ES ( ES it kā, humanitāros nolūkos), otros sponsorē Maskava, un, ļoti iespējams, drīz vien sāks sponsorēt arī eirobirokrātija, arī, protams, “humanitāros nolūkos”, un, ne jau aiz ļauna prāta, bet, aiz muļķības.

+1
-6
Atbildēt

15

    ligakalnina > ligakalnina 01.07.2014. 12.33

    Izraelas teritorijā ir palestīnišu apdzīvotās vietas, tur dzīvo ap 20% palestīniešu, un neviens no viņiem nesūdzas par savu tiesību pārkāpumiem.

    Kas attiecas, kas kam kādreiz piederējis – tas vispār ir absurds strīds, tā var aiziet stipri tālu, kaut vai Latvija, kam tikai tā nav kādreiz piederējusi, nu un, patreiz gan Latvija, gan Izraela, pilnīgi likumīgi apdzīvo šīs teritorijas, un ar to pietiek.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 01.07.2014. 11.54

    Ēriks

    Arābi izraēļu un jūdu zemē ir ieklejotāji, kā krievs Latvijā vai osetīns Gruzijā un uzvedās līdzīgi tām cūkām.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 01.07.2014. 12.02

    Ēriks

    Un Latvijā arī izsenis dzīvo ap 200 tautu?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 13.04

    Arī palestīnieši likumīgi apdzīvo savas teritorijas,bet citas teritorijas,kurās viņi dzīvoja agrāk, viņiem ir atņemtas,tas viņiem var nepatikt.

    Gazas joslas 363 km² dzīvo aptuveni ~1 500 000 palestīniešu, kas to padara par vienu no blīvāk apdzīvotajām vietām uz planētas. Iedzīvotāju ienākumu pamatavots ir lauksaimniecības produkcijas (lielāko tiesu citrusaugļu) eksports[1] 80% darbaspējīgo iedzīvotāju ir bez darba.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 01.07.2014. 11.10

    Hitleram bija plāns ebrejus izvietot Madagaskarā, varbūt tas jums patiktu labāk?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Madagascar_Plan

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 01.07.2014. 11.24

    Ērik, kāda starpība kā palestīnieši izveidojušies. Viņi tur šobrīd lielākā daļa atbalsta teroristus tāpat kā krievi lielākā daļa atbalsta putinu un teroristus Ukrainā.

    Es tā kā vairāk esmu priecīgs, ka Izraēla atrodas tur, kur tā atrodas un ir kāds pretspars islāmam tajā reģionā. Bez tam mums pašiem Izraēlas valsts būtu daudzos jautājumos jāņem kā piemērs konsekventai un noteiktai rīcībai savu interešu aizstāvībā.

    Es jau saprotu, ka PSRS laikos te daudziem iespiedies mentalitātē un zemapziņā, ka žīdi pie visa vainīgi, tikai tā nu gluži nav. Krieviem gan tā doma ir joprojām, atliek paskatīties kaut uz Ločmeļa komentāriem, tas regulāri uzsver apspriežamo personu attiecīgo tautību, ja tā persona tai pieder.

    Un ja mums būtu jārisina kādi konflikti, tad ar žīdiem to būtu izdarīt daudz vienkāršāk nekā ar fanātiskiem islāmistiem, kaut vai tādēļ vien, ka žīdiem mentalitāte ir daudz tuvāka Eiropā valdošajai nekā visādiem arābiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 12.16

    Kā vienmēr,sākas strīdi par atskaites punktu.Kas tik nav agrāk noticis,kādas tautu staigāšanas,iekarošanas un tautu iznīcināšanas,asimilācijas.Domāju,ka lietas no morālā viedokļa būtu jāsāk apskatīt no laika,kad cilvēces ievērojama daļa iekarošanu kā tādu sāk uzskatīt par nepieņemamu parādību.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 01.07.2014. 12.16

    Austras kok, izskatās, ka tu nekā nezini par to, kā dzīvo palestīnieši. Tur ir tas pats, kas 1942.gadā bija Varšavas geto.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 11.45

    Lai kā mums patiktu Izraēla un ebreji,to politika un kultūra,apskatot notikumu vēsturisko secību,tieši Izraēla tajā vietā ir Luganda,ieceļotāji atnāca,patrieca iepriekšējos iedzīvotājus un izveidoja savu valsti.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 01.07.2014. 11.17

    aivarsk

    Vispār jau Hitlera plāns jebrejus deportēt uz Madagaskaru bija daudz humānāks, par viņa, citu, Staļinam piedāvāto plānu, tos repatriēt uz Krieviju, kur tos gaidītu bads, nošaušana vai GULAG.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 11.57

    v_rostins.” Etniski palestīnieši ir šī reģiona seno iedzīvotāju – kanaāniešu, filistiešu, amoriešu, samariešu, senebreju u.c. tautu un cilšu, – autohtoni pēcnācēji, kas pēdējā gadu tūkstoša laikā pilnībā arabizējušies.”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 01.07.2014. 10.53

    “Palestīnas pārvaldītais Gazas sektors ir tā pati Luganda”

    ==

    Pārlieka un nepamatota vienkāršošana nebūt nav tuvākais ceļš uz patiesību.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 10.17

    Kā tad,palestīnieši Gazas sektorā ievākušies nelegāli,no Mongolijas centrālajiem rajoniem,nekaunīgi ieņemot iskonno rus…tas ir,ebreju apdzīvoto teritoriju.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 10.23

    Etniski palestīnieši ir šī reģiona seno iedzīvotāju – kanaāniešu, filistiešu, amoriešu, samariešu, senebreju u.c. tautu un cilšu, – autohtoni pēcnācēji, kas pēdējā gadu tūkstoša laikā pilnībā arabizējušies. Gēnu pētījumi norāda uz senebrejiem kā ticamākajiem mūsdienu palestīniešu senčiem[3], ko daļēji apstiprina arī vēl XIX gs. pirmajā pusē palestīniešu vidū pastāvējušās jūdaisma paražas.[4]

    Interesanti ir Džifnas un Silidžas ciemi, kurus apdzīvo tiešie krustnešu pēcnācēji, kas ievērojami saglabājuši savas, no apkārtējām kopienām atšķirīgas antropoloģiskā un etnogrāfiskās iezīmes kā arī ciemu ēku arhitektūru.

    http://lv.wikipedia.org/wiki/Palest%C4%ABnie%C5%A1i

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 01.07.2014. 11.33

    Austras koks,a kāda starpība,kā latvieši ir izveidojušies,viņi bija Krievijas impērijā un PSRS jaukajos laikos tāpēc viņi bija nejauki seperātisti un fašisti,kuri mežos cīnījās pret impērijas mantiniekiem,tātad riebīgi teroristi tie mežabrāļi,un iedzīvotāji viņiem deva pārtiku!Fui,kā tā var!Un vēl viņi nelikumīgi atdalījās no PSRS.Vienacim tātad iznāk taisnība?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu