Merkele: ES lēmumu par jaunām sankcijām pret Krieviju pieņems 27.jūnijā • IR.lv

Merkele: ES lēmumu par jaunām sankcijām pret Krieviju pieņems 27.jūnijā

13
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: EPA/LETA

Ukrainas izsludinātais pamiers beidzas piektdien, ES aicina Krieviju atbruņot teroristus

Lēmums par jaunu sankciju pret Krieviju ieviešanu tiks pieņemts 27.jūnijā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu samitā, ceturtdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa konstatējusi, ka Ukrainas krīzes noregulējumam trūkst progresa, vēsta Dw.de.

Progress Ukrainas krīzes situācijā „patlaban nav tik labi redzams, kā gribētos. Mēs runāsim par to, cik tālu mums būtu jāiet sankciju jautājumā un cik ievērojams progress būs sasniegts tuvākajās stundās. Taču tas kļūs skaidrs tikai rīt – reizē ar Ukrainas prezidenta ziņojumu”, Merkeli citē aģentūra „Reuters”.

Piektdien ES samitā Briselē iecerēts parakstīt daļu asociācijas līguma ar Ukrainu. Ukrainas prezidentam Petro Porošenko būs jāsniedz ES ziņojums par situāciju valstī. Pēc tam 28 valstu vadītāji pieņems lēmumu, vai pret Krieviju jāievieš nākamais sankciju līmenis. ES vaino Krieviju, ka tā nav novērsusies no teroristiem, kas iebrūk Austrumukrainā un terorizē vietējos iedzīvotājus, uzbrūk Ukrainas armijai.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien Krieviju aicināja spert soļus, lai atbruņotu Austrumukrainas separātistus. Viņš norādīja, ka separātisti jāiesaista politiskajā procesā. Kerijs arī brīdināja, ka Krievijai “tuvākajās stundās” ir jāpierāda, ka tā reāli strādā, lai palīdzētu atbruņot vietējo separātistu un krievu algotņu bandas.

Ceturtdienas rītā Vācijas kanclere Merkele jau otro reizi diennakts laikā pa telefonu runāja ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai apspriestu Ukrainas pamiera situāciju, kuras termiņš beidzas piektdien.

Tikmēr Krievija ceturtdien paziņoja, ka tā beidzot panākusi iespēju piedalīties Briseles un Kijevas sarunās par Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības līgumu. “Mums ir daudz jautājumu. Krievijas puse jau ir iesniegusi īpašu notu, informējot par tās bažām,” sarunā ar aģentūru ITAR-TASS norādīja Krievijas ārlietu ministra padomnieks Aleksejs Meškovs, kurš patlaban uzturas Vīnē.

“Beidzot ir panākta trīspusēja vienošanās, un burtiski jau šodien vai rīt ir iespējama tikšanās tehnisko ekspertu līmenī, bet saskaņā ar ES prasību ministriem jātiekas jūlija vidū,” teica Meškovs.

Par spīti Krievijas sarūgtinājumam, Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien Briselē parakstīs nozīmīgo vienošanos ar ES. Viņa priekšgājējs Viktors Janukovičs pagājušā gada novembrī Maskavas spiediena dēļ pēdējā brīdī pēkšņi pieņēma lēmumu apturēt līguma parakstīšanas procedūru. Tas izraisīja lielus protestus Kijevā, kas noveda pie viņa gāšana.

Maskava vairākus mēnešus uzstājusi, ka tai ir tiesības piedalīties ES sarunās ar Ukrainu, jo esot apdraudētas tās ekonomiskās intereses. Krievija ir brīdinājusi, ka aizstāvēs savu tirgu, paaugstinot muitas tarifu Ukrainas precēm.

Meškovs arī apsūdzēja ASV, ka tā meklē iemeslu, lai pastiprinātu sankcijas pret Krieviju, pamatojoties uz Ukrainas krīzi. “Visas šīs nerimstošās runas par sankcijām ir pilnīgi loģiskas, un ir pilnīgi skaidrs, ka ir kādi noteikti spēki, pirmkārt, ASV, kuri ir ieinteresēti, lai pret Krieviju tiktu noteiktas sankcijas, pamatojoties uz jebkādu iedomātu iemeslu. Līdz ar to tas nav atkarīgs no mums, vai pret Krieviju tiks ieviestas papildu sankcijas,” apgalvoja Meškovs.

 

Komentāri (13)

Evita 26.06.2014. 20.22

Ceru ka tas beidzot bus sankcijas, nevis keksisi uz papira, vis efektivakas butu partraukt jebkadu vizu izsniegsanu Krievijas pilsoniem. Viniem ta nepatik rietumi, bet bariem stav pie vestniecibam, lai tikai aizbrauktu uz slikto Eiropas Savienibu. Tapat ka musu piekto kolonu neparko nevar piedabut ekskursija uz Pleskavu.

+17
0
Atbildēt

1

    ILZE > Evita 26.06.2014. 20.33

    andris_rivaner

    Un kā tad RP/V saimnieki, ABLV un Rietumu bankas tirgos UA un kas tad apmaksās to priekšvēlēšanu tēriņus?

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 26.06.2014. 22.02

Krievi protams melos un locīsies līdz pēdējam un nāks ar pēdejo stundu paziņojumiem un priekšlikumiem. Krievi nekad nav bijuši godīgi sarunu vedēji un starptautisku līgumu pildītāji. Tie ir slimi cilvēki, pareizāk būtu teikt, necilvēki. Es šobrīd lasu Nikolaja Ņikuļina ” Atmiņas par karu” apgāds Jumava, šajā grāmatā ir aprakstīta krievu nežēlīgā daba dzenot nāvē tūkstošiem cilvēku, neapmācītus un badā esošus karavīrus purvos ap Ļeningradu. Tos kuri vilcinājās iet uz priekšu šāva mugurā. Vedot sarunas ar rietumu līderiem viņi izliekas, viņiem pat prātā nenāk atteikties no Ukrainas. Vienīgā cerība ir ka ukraiņi viņiem izdauzīs zobus, ja tā lieta ievilksies ukraiņi dabūs rietumu palīdzību [palīdzību viņi jau saņem], bet arī militāro.

+14
0
Atbildēt

1

buchamona 26.06.2014. 21.03

Runājot par ES nākotni, ir svarīgi, lai Ukrainas krīzes kontekstā ES dalībvalstis beidzot apjaustu savu spēku un iespējas. Ja ES šajā situācijā tiešām pieņems tādus lēmumus, kuri piespiedīs Krieviju atteikties no agresijas, tas arī ilgtermiņā būs lūzums lielajā ārpolitikā, tad ES no šīs krīzes iznāks daudz stiprāka un saliedētāka.

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu