Par Izraēlas prezidentu ievēlēts Roivens Rivlins • IR.lv

Par Izraēlas prezidentu ievēlēts Roivens Rivlins

19
Par Izraēlas desmito prezidentu ievēlēts bijušais parlamenta spīkers Roivens Rivlins. Foto: AFP/LETA

Līdzšinējais prezidents Šimons Peress prezidenta amatu pametīs jūlija beigās

Otrdien par Izraēlas desmito prezidentu ievēlēts bijušais parlamenta spīkers Roivens Rivlins no valdošās labējā spārna partijas “Likud”, paziņoja parlamenta spīkers Jūlijs Edelšteins.

Paziņojot par Kneseta aizklātās balsošanas rezultātiem, Edelšteins pavēstīja, ka Rivlins ar 63 balsīm pret 53 uzvarējis savu konkurentu no centristu rindām Meiru Šētritu, vēsta LETA/AFP.

Līdzšinējais prezidents Šimons Peress prezidenta amatu pametīs jūlija beigās neilgi pirms savas 91.dzimšanas dienas. Viņa politiskā karjera aptver teju septiņas desmitgades. Peress prezidenta amatā atradies kopš 2007.gada.

Izraēlā prezidenta amats pamatā ir ceremoniāls, bet izpildvara atrodas premjerministra rokās. Tomēr prezidentam ir pilnvaras apžēlot noziedzniekus un pēc vēlēšanām apstiprināt jauno valdības vadītāju.

Rivlins atbalsta sadarbību ar arābiem un pat iestājas par Izraēlas pilsonības piešķiršanu lielākam skaitam palestīniešu. Šādi uzskati Izraēlas politikā nav plaši izplatīti. Vienlaikus gan viņš iebilst pret divu valstu risinājumu Tuvo Austrumu konfliktā.

Rivlinam ir domstarpības ar premjerministru Benjaminu Netanjahu, lai gan viņi pārstāv vienu partiju.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu