FOTO: Itāļu fotogrāfa un krievu tulka pēdējais darbs Ukrainā • IR.lv

FOTO: Itāļu fotogrāfa un krievu tulka pēdējais darbs Ukrainā

34
Andrea Rokelli pēdējās fotogrāfijas no Slovjanskas. "Mēs gribam, lai mūs neredz." No "Novaja gazeta"

Ukrainas konflikta pirmie ārvalstu upuri – itāļu fotogrāfs un Krievijas cilvēktiesību aizstāvis

Par pirmajiem oficiālajiem ārvalstu upuriem Ukrainas konfliktā ar separātistiem valsts austrumos ir kļuvuši itāļu fotogrāfs Andrea Rokelli un Krievijas cilvēktiesību aktīvists Andrejs Mironovs, kurš pavadīja fotogrāfu braucienā kā tulks.

Abi šie cilvēki tika nogalināti 24.maijā mīnmetēju apšaudē pie Slovjanskas. 30.maijā Maskavā notiks atvadīšanās no disidenta Mironova.

Savā ziņā abi šie cilvēki bija īpaši – Rokelli pēdējās fotogrāfijas no Ukrainas parāda šā nejēdzīgā kara nežēlību. Savukārt Mironovs bija viens no pēdējiem padomju politieslodzītajiem, kuru vēl 1985.gadā apcietināja par tā saucamā “samizdata” izplatīšanu.

Vācijas medijs DW.de apkopojis Mironova un Rokelli draugu un tuvinieku atmiņas par abiem bojāgājušajiem. Īsumā arī Latvijas lasītājiem sniegsim ieskatu viņu dzīvē.

30 gadus vecais Rokelli fotografēt sācis 2007.gadā un pa šo laiku sasniedzis vērā ņemamus panākumus. Kopā ar draugiem un kolēģiem 2008.gadā viņš izveidoja aģentūru “Cesura“. Viņš arī diezgan daudz strādājis tā saucamajos karstajos punktos, piemēram, līdz braucienam uz Ukrainu viņš strādājis Tunisijā, Lībijā un Afganistānā.

Pēdējos gados Rokelli aizrāvies ar Krieviju, kur viņš daudz strādājis. Arī Rokelli pēdējais brauciens uz Ukrainu faktiski bijis saistīts ar viņa interesi par Krieviju, nevis karu Ukrainā.

Rokelli mūža darbs ir grāmata “Russian Interiors” (Krievu interjeri). Tie ir krievu sieviešu portreti viņu pašu mājās un dzīvokļos, kuru interjers pats daudz atklāj par Krievijas sabiedrību. Šī grāmata klajā nāks jau pēc fotogrāfa nāves.

Savukārt Andrejs Mironovs, kurš no padomju cietuma brīvībā iznāca 1987.gadā, zinājis daudzas valodas un strādājis par tulku Rietumu žurnālistiem.

Mironovs vairākus gadus pastāvīgi brauca uz Čečeniju, kur vāca pierādījumus starptautiski aizliegtu masu iznīcināšanas ieroču lietošanai. Viņš daudzreiz pabijis arī čečenu gūstekņu nometnēs, iztaujājot tos. Mironovs ticies arī ar Šamilu Basajevu, vienu no čečenu grupējumu līderiem. Tā kā viņš zināja daudzas valodas, Mironovs kļuvis par ekspertu, kura viedoklī ieklausījās arī ārzemēs. Tā, piemēram, ES viņš uzklausīts Čečenijas jautājumā.

Kopā ar Rokelli Mironovs strādāja ne pirmo reizi. Abu pēdējais kopdarbs bija publikācija “Novaja gazeta” par Slovjanskas daudzbērnu ģimenēm.

Mironova/Rokelli pēdējais kopdarbs “Novaja gazeta” ir arī šī intervija ar čečenu bēgļiem Slovjanskā.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu