Ukrainas CVK priekšsēdētājs: Prezidenta amatā ievēlēts Porošenko (papild.) • IR.lv

Ukrainas CVK priekšsēdētājs: Prezidenta amatā ievēlēts Porošenko (papild.)

29
Petro Porošenko preses konferencē. Foto: AFP/LETA

Vēlēšanu otrā kārta nebūs vajadzīga – Porošenko saņēmis vairāk nekā pusi vēlētāju balsu

Ukrainas uzņēmējs un miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko uzvarējis prezidenta vēlēšanās jau to pirmajā kārtā, saņemot vairāk nekā pusi balsu, pirmdien paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Mihailo Ohendovskis.

“Mēs tagad varam izdarīt samērā svarīgu secinājumu – otrā kārta nebūs vajadzīga. 2014.gada 25.maijā Ukrainā ir ievēlēts jauns prezidents,” sacīja amatpersona.

Par jauno valsts galvu “pēc visu juridisko procedūru pabeigšanas kļūs Ukrainas prezidenta amata kandidāts Petro Porošenko”, apliecināja Ohendovskis.

Svētdien notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Porošenko, saņemot 53,89% balsu, pēc trīs ceturtdaļu protokolu apkopošanas pavēstīja CVK.

Otrajā vietā ar 13,13% balsīm ierindojusies ekspremjere un partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) līdere Jūlija Timošenko, ziņo LETA/AFP.

Jau ziņots, ka Krievija ir gatava dialogam ar Porošenko, ja viņš kļūs par Ukrainas prezidentu, nule paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis vēstuli Porošenko, sveicot viņu ar uzvaru vēlēšanās un saņemto Ukraiņu tautas uzticību, informē prezidenta preses centrs.

Vēstulē Bērziņš Ukrainas prezidentam novēlējis izturību un panākumus, pildot atbildīgos pienākumus un virzot Ukrainu tās attīstībā pa demokrātijas un reformu ceļu.

Bērziņš arī izteicis gandarījumu par Ukrainā notikušo vēlēšanu norisi, kas uzskatāmas par leģitīmām un noritējušas, ievērojot starptautiski pieņemtos demokrātisko vēlēšanu standartus.

Porošenko negrasās valdības vadītāja amatā nomainīt pašreizējo tās vadītāju Arsēniju Jaceņuku, vēsta “Ukrainskaja pravda”.

“Ukrainas Konstitūcija neprasa pēc prezidenta vēlēšanām valdības vadītājam atkāpties no amata. Uzskatu, ka Jaceņuka darbība premjerministra amatā pašreizējā posmā ir bijusi sekmīga,” teicis Porošenko preses konferencē partijas birojā.

Viņš norāda uz valdības sekmīgo sadarbību ar Starptautisko Valūtas fondu, kad Ukraina saņēma SVF kredītu. Jaceņuka darbība ekonomikas jomā bijusi veiksmīga, teicis Porošenko.

Vēlēšanās, teica Porošenko, viņam faktiski nebija konkurentu, jo Ukrainai tagad kā vēl nekad agrāk nepieciešama vienotība, tai skaitā arī politisko spēku vienotība.

Porošenko pirmdien arī paziņojis, ka pēc stāšanās prezidenta amatā pārdos savu korporāciju “Roshen”, taču televīzija “5 kanāls” netiks pārdota, raksta “Ukrainskaja pravda”.

Viņš uzskata, ka ar šādu soli tiks iedibināta jauna tradīcija Ukrainā – kad cilvēks nonāk augstā valsts amatā, viņš sper arī izšķirošus soļus, lai valstij un visai pasaulei demonstrētu, ka atbrīvojas no savām biznesa interesēm, to pārdodot un visus savus spēkus koncentrējot kalpošanai savai valstij un tautai. Tieši tā ir nolēmis rīkoties Porošenko.

Vienīgais, kas no viņam piederošajiem īpašumiem netiks pārdots, ir televīzija “5 kanāls”. “Pirmkārt, tāpēc, ka tā nekad nav izlikta pārdošanai. Otrkārt, uzskatu, ka tā loma, kas brīvai presei un medijiem bija Oranžās revolūcijas un arī mūsu Maidana revolūcijas laikā, ir ārkārtīgi svarīga,” teica Porošenko.

Porošenko vēlēšanu štābs paziņojis, ka jaunā Ukrainas prezidenta inaugurācija varētu notikt laikā no 8. līdz 10.jūnijam. Porošenko arī paziņojis, ka vēl šogad būtu jāsarīko Ukrainas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas, visticamāk, varētu notikt rudens pusē.

Jau ziņots, ka Ukainas televīzijas aptaujas dati svētdienas vakarā liecināja – Porošenko Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā varētu būt saņēmis 57,3% vēlētāju atbalstu. Tas nozīmē, ja šie rezultāti apstiprināsies oficiāli, vēlēšanu otrās kārtas nebūs, ziņo UNIAN.

Pēc šiem datiem, otrā vietā palikusi bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko. Savukārt par vēlēšanu sensāciju kļuvis Radikālās partijas līderis Oļegs Ļaško, kurš ieņem trešo vietu ar 8,7% balsstiesīgo atbalstu.

Vēl astoņi kandidāti saņēmuši vairāk nekā 1% vēlētāju atbalstu. Pārējie no 21 kandidāta kopuma nepārvar procenta barjeru, liecina aptauja.

Ukrainas televīzijas aptauju veica socioloģiskā firma TNS Ukrainā pēc četru TV kanālu pasūtījuma. Kopumā tika aptaujāti 20 tūkstoši respondentu 610 vēlēšanu iecirkņos.

Aptaujā nav iekļauta Krievijas anektētā Krima, kā arī dažas Austrumukrainas pilsētas, piemēram, Kramatorska, Slovjanska un Nikopole, kur notiek pretterorisma akcija.

Pirmoreiz neatkarīgās Ukrainas vēsturē prezidenta vēlēšanas nenotiek visā valsts teritorijā.

(papildināta no sākuma un ar Andra Bērziņa apsveikumu)

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu