Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu sāk ar uzvaru pār Somiju • IR.lv

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu sāk ar uzvaru pār Somiju

15
Latvijas izlases hokejists Ronalds Ķēniņš (no labās) un Somijas izlases spēlētājs Jiri Martinens izvicina dūres pasaules čempionāta spēlē. 10.maijā notikušajā mačā Latvija izcīnīja panākumu ar rezultātu 3:2, pirmoreiz vēsturē pasaules čempionātu iesākot ar uzvaru. Foto: EPA/LETA

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs svētdien pret Vāciju

Latvijas hokeja izlase sestdien pirmoreiz vēsturē spēja ar uzvaru sākt pasaules čempionāta augstākās divīzijas turnīru, turklāt pirmo reizi pasaules čempionātos tika pieveikta Somijas izlase, ziņo LETA.

Baltkrievijā notiekošā pasaules čempionāta pirmajā spēlē Latvija lieliskā cīņā ar rezultātu 3:2 (1:1, 0:1, 2:0) pieveica Somiju.

Vārtus Latvijas izlases labā guva Kaspars Daugaviņš, Kristaps Sotnieks un Artūrs Kulda.

Cīņa iesākās ļoti līdzīgi, tomēr piektajā minūtē Latvijas izlase neveiksmīgā epizodē ielaida vārtus, kad Rodrigo Laviņam vārtu priekšā neizdevās atdot piespēli, ripa trāpīja pa kāju vienam no debitantiem Mīkam Salomeki un ielidoja Edgara Masaļska sargātajos vārtos.

Tomēr izlīdzinājumu 1:1 Latvija panāca jau pēc nepilnām divām minūtēm, kad pirmās maiņas pretuzbrukumā lieliski individuāli nospēlēja Daugaviņš un ar skaistu metienu arī bija precīzs. Trešdaļas vidū komandas apmainījās noraidījumiem, bet pārliecinošāk savās divās minūtēs darbojās tieši Latvija.

Pirmās trešdaļas beigu daļā Jere Karalahti rupji bortā no muguras iegrūda Juri Štālu, kurš laukumu pameta ar asiņainu seju, vēlāk vairs neatgriežoties, tomēr noteikumu pārkāpumu tiesneši nefiksēja. Cīņa ritēja ātri un ar daudziem spēka paņēmieniem, turklāt trešdaļas beigās izteikts pārsvars piederēja tieši sarkanajos kreklos tērptajiem Latvijas hokejistiem, kuri izveidoja vairākus ļoti bīstamus momentus pie Pekas Rinnes vārtiem. Pēdējā minūtē pēc Kuldas noraidījuma Latvija palika mazākumā, tomēr pēc pirmās trešdaļas rezultāts saglabājās neizšķirts 1:1.

Otro trešdaļu komandas sāka vienādos sastāvos, jo sešas sekundes pirms trešdaļas beigām noraidījumu nopelnīja arī Somijas spēlētājs Tūka Mentile.

Pateicoties Latvijas izlases lielajai aktivitātei, Somija nopelnīja trīs noraidījumus pēc kārtas. Sākotnēji Latvija 17 sekundes varēja spēlēt piecatā pret trijiem, bet vēl pēc divām minūtēm somi uz septiņām sekundēm palika trijatā. Tomēr šīs gandrīz sešas vairākuma minūtes Latvijai tā arī neizdevās izmantot, jo ikreiz sekmīgs bija Rinne.

Deviņas minūtes pirms trešdaļas beigām Latvija palika mazākumā un savu iespēju somi garām nelaida – ar vārtu guvumu pēc Petri Kontiolas metiena izcēlās Mentile, turklāt tas Somijai bija tikai otrais metiens pa vārtiem trešdaļā. Līdz ar to Latvija nokļuva iedzinējos ar 1:2. Spēles gaita uz vairākām minūtēm izlīdzinājās un Latvijas izlase izcieta vēl vienu mazākumu, tomēr pēdējās minūtēs atkal pārņēma iniciatīvu.

Arī trešo trešdaļu Latvijas izlase iesāka ļoti aktīvi un astotajā minūtē beidzot izlīdzināja rezultātu, kad vairākumā precīzi meta Sotnieks.

Pēc rezultāta kļūšanas 2:2 Somijas izlase aktivizējās, tomēr Latvija ieguva vēl vienu vairākumu, to ļoti ātri izmantoja Kulda un septiņas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija jau atradās vadībā ar 3:2. Cīņas beigās Somija izmisīgi centās panākt izlīdzinājumu, tomēr Latvija ļoti sekmīgi aizsargājās un izcīnīja vēsturisku uzvaru.

Cīņas gaitā Latvijas izlase veica 26 metienus pa vārtiem, bet Somija Masaļska vārtus apdraudēja 21 reizi.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Daugaviņš.

Latvijas valstsvienība spēcīgāko izlašu sabiedrībā startē jau 18.gadu pēc kārtas, bet iepriekšējos 17 gados atklāšanas mačos tika ciestas 16 neveiksmes un reizi spēlēts neizšķirti.

Latvijas izlase Somijai vismaz punktu atņēma trešajā pasaules čempionāta spēlē pēc kārtas, bet uzvaru izcīnīja pirmo reizi. Somija pēdējos divos pasaules čempionāts bijusi ceturtā, bet šīgada Olimpiādē izcīnīja bronzas medaļas.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs svētdien pret Vāciju, paredzams, ka tajā vārtos stāsies Gudļevskis. Savukārt apakšgrupas turpinājumā gaidāmi mači pret Kazahstānu, ASV, Krieviju, Baltkrieviju un Šveici.

 

Komentāri (15)

andris902 11.05.2014. 00.15

…ja Lipmans kārtējo reizi mēģinās ieklepoties, ka Latvijas izlasei Nolans neder un jāmaina treneris, tad hokeja faniem vajadzētu Lipmanu no LHF iznest ar visu krēslu….

…visu cieņu Nolanam, kurš ar šamanisku neatlaidību…varbūt ar indiāņu “buramvārdiem” – ir atradis pareizo pieeju spēlētājiem un puiši viņu respektē, ieklausās un saprot…un ir gatavi Veiksmei…

…paldies, Nolan!…

+7
-1
Atbildēt

1

    Amis > andris902 11.05.2014. 10.44

    zanE …tad hokeja faniem vajadzētu Lipmanu no LHF iznest ar visu krēslu….

    ================

    Krievžīdu fašistu mēslu, kurš kopā ar Zaharjinu un Dombrovski izvazāja Liepājas metalurgu, vajadzēja pastumt zem ledus, jau tad, kad pēc triumpa Sanktpēterburgā 2000. gadā tika patriekts izlases treneris Vasiļjevs un mūsu izcilais vārtsargs, Irbe.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

andris902 10.05.2014. 19.50

…malači, puiši!….tie ir mūsu svētki!…paldies!…. :)

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu