NEPLP spriedīs, vai īslaicīgi pārtraukt Krievijas TV programmu rādīšanu • IR.lv

NEPLP spriedīs, vai īslaicīgi pārtraukt Krievijas TV programmu rādīšanu

63
NEPLP priekšsēdētāja Ainārs Dimants. Foto: Evija Trifanova, LETA
Beāte Rozmane

 

Lai lemtu, vai nepieciešams īslaicīgi pārtraukt dažas retranslētās Krievijas televīzijas programmas, tai skaitā arī “Rossija RTR”, ceturtdien uz sēdi pulcēsies Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP). Par to Ir.lv informēja NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Dimants pastāstīja, ka ierobežots retranslēšanas aizliegums būtu spēkā, ja apstiprināsies attiecīgo programmu ziņu un informatīvo raidījumu pārkāpumi.

Ja apstiprinātos, ka Krievijas TV programmās notiek naida kurināšana, izteikts aicinājums uz militāru konfliktu vai izplatīta kara propaganda, kanālu retranslāciju varētu pārtraukt uz ierobežotu laiku, teica Dimants.

NEPLP sēdē īpaši tiks vētīts Krievijas televīziju retranslēto raidījumu saturs, kuru NEPLP Monitoringa centrs izvērtē kopš 1.marta. Turpinoties Ukrainas un Krievijas konflikta eskalācijai, Krievijas TV kanāli tiek izmantoti kā propagandas aparāts, tādēļ jābūt īpaši uzmanīgiem, izvērtējot to satura atbilstību Latvijas likumiem, teica Dimants.

Savukārt NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska aģentūrai LETA teikusi, ka padome analizē patlaban spēkā esošos likumus, lai adekvāti varētu reaģēt uz pārkāpumiem. Dulevska norādīja, ka nav nozīmes uzlikt telekanāliem naudas sodu, jo summas nav lielas un tas nedos vēlamo rezultātu. Viņasprāt, daudz efektīvāk par pārkāpumu būtu pārtraukt konkrēta kanāla retranslāciju uz, piemēram, trim dienām, kas tam nestu lielākus zaudējumus.

Piektdien, 14.martā, paredzēta sapulce ar satelīttelevīzijas operatora “Viasat” pārstāvjiem, lai apspriestu Eiropas Savienības vērtības un to nesavienojamību ar kara propagandu. NEPLP gan neregulē satelīta programmu translēšanu, taču “Viasat” pārraida lielākos Krievijas televīzijas kanālus arī Latvijā.

Turpmākajās sēdēs plānots izskatīt arī jautājumu par “Pirmo Baltijas kanālu”, kas veido ziņu pārraides Latvijā, iespējamos pārkāpumus.

NEPLP lūgusi televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā sniegt informāciju par abu minēto valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu “Rossija RTR” un “NTV-Mir” ziņu raidījumiem, kas tiek retranslēti Latvijā, kā arī pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA “Pirmais Baltijas kanāls” šā gada janvāra un februāra ziņu ierakstus, ziņo LETA.

Tāpat NEPLP ir izteikusi lūgumu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai izstrādāt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas noteiktu administratīvo atbildību par televīzijas programmu retranslācijas pārkāpumiem. NEPLP arī lūdz Saeimu noteikt precīzas padomes pilnvaras elektronisko plašsaziņas līdzekļu retranslācijas pārkāpumu gadījumos, jo pašlaik spēkā esošie likumi – Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, APK – faktiski to nenosaka.

 

Komentāri (63)

Ligiña Doniña 12.03.2014. 19.40

Apvienībai “Saskaņas centrs” (SC) un to veidojošajai partijai “Saskaņa” pēdējā laikā ievērojamus ziedojumus veikuši labi apmaksātos amatos ieceltie Rīgas domes deputāti, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) partiju finanšu datubāze.

Samērā dāsns – ar ziedojumu 3000 latu apmērā – bijis arī pensionētais militārists Jānis Ločmelis, kurš par domes deputātu kļuva 2010.gada nogalē un tad arī tika iecelts par AS “Rīgas siltums” padomes locekli.

http://www.kasjauns.lv/objs/news/lv/images/w_image_1371982762436_20924.jpg

http://www.delfi.lv/news/national/politics/sc-pamatigus-ziedojumus-veikusi-labi-apmaksatos-amatos-iecelti-rd-deputati.d?id=40238669#ixzz2vlsudf7R

+23
0
Atbildēt

4

Janis 12.03.2014. 19.40

Kāpēc īslaicīgi?

Kijeva aizliedza pavisam.

Tāpat būtu jārīkojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Tur, kur šie kanāli neapdraud valstiskumu, tie var arī palikt atļauti.

Putins taču tikko paziņoja, ka “Ukraina izgājusi no PSRS sastāva ne gluži likumīgi”.

Ar ko tad Baltijas valstis atšķiras?

+27
-4
Atbildēt

1

    Andris Jautriņš > Janis 12.03.2014. 22.12

    Atškiras. Ukrainai savi oligarhi, Latvijai vairs nav savi :)

    0
    -8
    Atbildēt

    0

Nika 12.03.2014. 21.32

Nevis islaicigi, bet uz visiem laikiem. Nevis dazhus, bet visus. Nav mums ta ziemelkorejas stila kara propaganda vajadziga. Un nav nekadi divi viedokli- ir tikai viena taisniba balstita uz faktiem.

Ja krievi kaifo dzivojot liela ziemelkoreja, ludzu: chemodan, voklaz, konclager.

Sheit ir rietumu-civilizacija, nevis bolsheviku viduslaiku imperija. Lai cik gruti dazhiem PSRS atkritumiem to butu pienemt.

+18
0
Atbildēt

3

    Egitazz > Nika 12.03.2014. 23.15

    ir tikai viena taisniba balstita uz faktiem.

    ====

    un fakts ir tikai viens – rietumi vienmēr saka taisnību un nevajag faktus, tas jāpieņem apriori!

    un ja kāds rāda balto pulverīti, tam arī jātic, nevis jāuzdod pēc tam stulbie jautājumi “kur ir pierādījumi”

    Un ja pateiks, ka Krievija pirmā sākusi karadarbību Gruzijā, tam arī jātic, nevis kā idiotiem pēc gada iepazīties ar EK ziņojumu, ka pirmā uzsākusi Gruzija!

    Jo tikai stulbeni zina, ka tādos konfliktos vienmēr vaina ir arī citai pusei, bet gudrie fikseri vienmēr zina, ka taisnība ir tai pusei, kuru atbalsta Rietumi:)))

    Tāpēc fikseriem ir vienmēr viegli dzīvot, jo viņi ir pārliecināti, ka tikai viņiem pasniedz patiesību, bet citi ir visi muļķi.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Nika 13.03.2014. 23.43

    Fikseri, kad to atkārto, tas nostrādā, es sapratu. Ir tā, kā rakstīts, viss ir pierādīts, bet tam nav nozīmes. 1984.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 12.03.2014. 23.56

    Ka jau teicu: Latvija ir rietumu civilizacija, nevis bolsheviku viduslaiku imperija. Lai cik gruti daudziem PSRS dinozauriem to butu pienemt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu