Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā sāksies lekciju cikls "Ieskats Latvijas porcelāna vēsturē" • IR.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā sāksies lekciju cikls “Ieskats Latvijas porcelāna vēsturē”

28
Viļa Vasariņa veidotais trauku komplekts ģenerālim Jānim Balodim. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcija. Publicitātes foto

Lekciju cikls papildina izstādi “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”

No šodienas, 12.marta līdz 2.aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, papildinot izstādes “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940” kultūrvēsturisko ainu, piedāvā trīs lekciju ciklu “Ieskats Latvijas porcelāna vēsturē”, raksta aģentūra LETA . Lekciju ciklā vadošie jomas pētnieki stāstīs par atsevišķu mākslinieku un Kuzņecova fabrikas meistaru darbību, kā arī analizēs porcelāna kā materiāla īpašo vietu Latvijā 20.gadsimta kontekstā. 

Lekciju ciklu šovakar plkst.17 iesāks Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja Vivita Buivida ar priekšlasījumu “Latvijas vēstures atainojums M.S.Kuzņecova fabrikas porcelānā. Pēc Viļa Vasariņa (1906-1945) metiem apgleznotais trauku komplekts – veltījums pirmajam Latvijas Republikas kara ministram ģenerālim Jānim Balodim”. Lekcija sniegs ieskatu AS “M.S.Kuzņecovs” porcelāna, fajansa un māla izstrādājumu fabrikas sadarbībā porcelāna apgleznošanā ar profesionāliem māksliniekiem Latvijā 20.gadsimta 30.gadu vidū, stāstījumu ilustrējot ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja porcelāna priekšmetiem. Īpaši tiks akcentēts mākslinieka Vasariņa devums vēsturiskā žanra attīstībā Kuzņecova fabrikā. 

19.martā plkst.17 interesenti aicināti uz mākslas vēsturnieces Zandas Zībiņas lekciju “M.S.Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikas vēsture un attīstība”. Lekcijā tiks aplūkota AS “M.S.Kuzņecova” porcelāna un fajansa fabrikas attīstība Latvijas vēstures kontekstā, akcentējot notikumus un norises, kas ietekmējušas tās izaugsmi. Lekcijā varēs paskatīt fabrikā ražoto produkciju, īpaši pievēršoties tās mākslinieciskās kvalitātes raksturojumam un izvērtējumam. Tiks aplūkota ražotāja sadarbība ar profesionāliem māksliniekiem, izceļot Romana Sutas un Kuzņecova fabrikas kopīgos centienus jaunas izstrādājumu dizaina stratēģijas meklējumos 20.gadsimta 30.gados. Lekcijā tiks analizēta profesionālu latviešu mākslinieku Jēkaba Bīnes, Vasariņa, Georga Kruglova u.c. radošā līdzdalība porcelāna izstrādājumu mākslinieciskā līmeņa pilnveidošanā, kā arī porcelāna apgleznotāju Jeļizavetas Gegello, Olgas Neimanes-Kateņevas, Ivana Laminska u.c. darbība. 

Noslēdzot ciklu, 2.aprīlī plkst.17 keramiķis Imants Klīdzējs muzejā uzstāsies ar lekciju “Porcelāns 20.gadsimta Latvijas kontekstā. Materiāls, tehnoloģija, mākslinieciskās vērtības”. 20.gadsimtā porcelāns Latvijā ienāk ne tikai ar jau pabeigtiem darbiem no Eiropas un Austrumāzijas reģiona, bet arī kā izejmateriāli – kaolīns, laukšpats, kvarcs un ugunsdrošie māli. Tas viss notiek, pateicoties porcelāna fabrikām. Lekcijā tiks runāts par porcelānu kā keramikas materiālu, atbildot uz jautājumiem – kas to padara līdzīgu citiem keramikas priekšmetiem un kas atšķirīgu? Kāpēc porcelāns pie mums Latvijā ienāk tikai 20.gadsimtā? 

Lekciju cikls “Ieskats Latvijas porcelāna vēsturē” saistīts ar izstādi “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”, kura līdz 27.aprīlim ir apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē. Pirmo reizi Latvijas mākslas vēsturē plašajā ekspozīcijā apvienotas vairākas porcelāna darbu kolekcijas, veidojot pilnīgāku priekšstatu par šīs mākslas nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūras ainavā.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu