ES iedarbinās brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu • IR.lv

ES iedarbinās brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu

29
EK prezidents Žozē Manuels Barrozu. Foto: EPA/LETA

Barrozu cer ES asociācijas līgumu ar Ukrainu parakstīt līdz 25.maijam

Eiropas Savienība (ES) vienpusēji iedarbinās brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu, kas Ukrainai gadā dos 500 miljonus eiro, vēsta UNIAN, atsaucoties uz savu korespondentu Briselē.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un tirdzniecības komisārs Karels de Guhts preses konferencē Strasbūrā paziņoja, ka “šodien Eiropas Komisija vienpusējā kārtā nolēma iedarbināt lēmumu par brīvo tirdzniecību ar Ukrainu, kas Ukrainai gadā dos ieguvumu 500 miljonu eiro apjomā”.

Kā izteicās Barrozu, tā ir konkrēta un jūtama palīdzība, kas jāatbalsta ES Padomei un Eiropas Parlamentam tā pēdējā sēdē. Barrozu cer, ka šis lēmums sāks darboties līdz šā gada jūnijam.

EK prezidents uzsvēra, ka šis ir atbalsts Ukrainai. “Mēs esam arī nolēmuši ES asociācijas līguma politisko daļu parakstīt pirms prezidenta vēlēšanām Ukrainā 25.maijā,” teica Barrozu. “Mēs esam kopā ar Ukrainu,” uzsvēra EK prezidents.

ES komisārs de Guhts novērtējis, ka brīvās tirdzniecības ieviešana ar Ukrainu būs tieša palīdzība Ukrainas tautai. “Tas atvērs durvis Ukrainas precēm. Tas ir vairāk nekā tikai labas gribas žests – tas nozīmē glābt Ukrainas ekonomiku,” teica tirdzniecības komisārs.

Ministrs: Pie Ukrainas robežām atrodas 220 000 Krievijas karavīru

Tikmēr pie Ukrainas robežām arvien pieaug militāra spriedze – tur izvietoto Krievijas karavīru skaits vairākas reizes pārsniedz Ukrainas militārpersonu skaitu, otrdien paziņoja Ukrainas pagaidu aizsardzības ministrs Igors Teņjuhs.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, netālu no Ukrainas austrumu robežas un Krimā militārās mācībās piedalās 220 000 Krievijas karavīru, 1800 tanku, vairāk nekā 400 helikopteru, 150 lidmašīnu, 60 kuģu, ziņo LETA.

“Šis skaits vairākas reizes pārsniedz Ukrainas bruņoto spēku karavīru skaitu. Karā uzvar mobilizācija, resursi, stratēģija, taktika un kaujas spars. Šodien Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir tikai divi pēdējie faktori – taktika un kaujas spars,” norādīja ministra pienākumu izpildītājs.

Viņš atklāja, ka Ukrainas sauszemes spēkos šobrīd ir 41 000 cilvēku. Pēc Teņjuha teiktā, lai varētu izkļūt no pašreizējās sarežģītās situācijas, nepieciešami nopietni resursi, lai sagatavotu armiju iespējamai rīcībai.

 

Komentāri (29)

dace_ampermane 11.03.2014. 18.07

Lēnām sāk tos krievu mūlāpus/fašistus piebremzēt. Ziņās bija, ka pēc krimas [šobrīd krievu] parlamenta lēmuma aiziet no Ukrainas, maskava saka ka viņu valdības iestādes balsošot par šo pašu pēc 10 dienām. Kas ta pēkšņi noticis? Kas gan viņiem liedz kā ziemeļkorejā nobalsot uzreiz.

Krievs iekāpis lielos sūdos, sāk skatīties kā ārā tikt [ne jau no krimas, no sūdiem]

+11
-2
Atbildēt

1

    austrisv > dace_ampermane 11.03.2014. 21.47

    Redzi, jo lielāks aktieris, jo garāka pauze!

    Tāds lūk sakāmais, ka sizrādās ir patiess.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

bebiekste 12.03.2014. 03.56

Ķīnā maz lauksaimniecības zemju. Ķīna bija gatava investēt Ukrainā pāris miljardus laiksaimniecības sektorā.

Ķīnai bija arī līgums ar Ukrainu par graudu piegādi un veikta priekšapmaksa, taču leģitīmā prezidenta bandīti pa savai modei uzmeta klientu un graudus pārdeva citur.

Tas no mediju ziņām…

+3
0
Atbildēt

0

Malda 11.03.2014. 18.10

Ukraiņiem nav nekādu cerību normāli kaut ko eksportēt uz EU. Visa tā ukraiņu ekonomika balstijās uz ļoti novecojušām tehnoloģijām un lētiem energoresursiem no Krievijas. Tagad KF tirgos visu ukraiņiem kā EU. Tas reāli būs LV gadijums 1993.-1998. gads. Labāk lai mēģina veidot paši savu valsti, vai vismaz mēģina kačāt pravas kā poļi. Savādāk kriška. :)

+2
-6
Atbildēt

4

    Inese > Malda 11.03.2014. 18.52

    Uz ES ies tehniskās kultūras – rapsis, soja, saulpuķu sēklas. Produkcija ar augstu pievienoto vērtību pagaidām vēl tiek eksportēta uz Krieviju (piem., helikopteru motori utt). Bet tā kā ES ukraiņu mašīnbūves ražojumi nebūs vajadz;igi, tad zaudējumi Krievijas tirgus dēļ ukraiņiem būs miljardos. Paši vainīgi.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Malda 11.03.2014. 19.06

    Dak lopbarībai tas viss aizies. Europiešiem izdevīgāk to pa lēto iepirkt, nekā pašiem audzēt.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 11.03.2014. 19.40

    Viņiem ķīnieši gribēja nomāt baigo zemes gabalu – pārtikas audzēšanai. ES regulas varētu tos ķīniešus mazliet aizbaidīt. :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 11.03.2014. 19.04

    Paši vainīgi.

    ====================

    Istermiņā tas var būt katastrofāli, bet tā kā bija visu laiku iepriekš – ar nebija normāli, tādu korupciju uz zagšanu kāda bija Ukrainā pēdējos 20 gadus diez vai kāda cita valsts spētu izturēt. Jāorentējas uz ilgterminū programmām.

    Rapsis nav īpaši izdevīgs, ja nu vienīgi paŗtikā. Sēmiškas, soja – var būt.

    Nu ukraiņiem ir militārā rūpniecība, tankus piemēram ražo – varēs turpināt tirgot 3.-jām valstīm. Kaut ka’da lidmašīnas ar ražo – varēs skrūvēt Airbusam detaļas. Lielākā problēma kas viņus sagaida – emigrācija. Paverot robežas – visi jaunieši paņems vagu. :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu