ASV jau šonedēļ grasās piemērot sankcijas Krievijai (papild.) • IR.lv

ASV jau šonedēļ grasās piemērot sankcijas Krievijai (papild.)

72
Protestētāji Briselē pret Krievijas agresiju Ukainā. Foto: AFP/LETA

Lietuva noteiks iebraukšanas aizliegumu Janukovičam un 17 citām bijušajām Ukrainas amatpersonām

Vašingtona, visticamāk, jau šonedēļ piemēros sankcijas Krievijai, otrdien atklāja kāda ASV amatpersona. “Es domāju, ka, ļoti iespējams, jau šonedēļ būs (..) sankcijas un ir daudz dažādu sankciju,” norādīja amatpersona, kas pavada vīzītēs ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.

Savukārt Lietuva noteiks iebraukšanas aizliegumu gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un 17 citām bijušajām Ukrainas amatpersonām, kas tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu, spēka un vardarbības lietošanu pret mierīgiem protestētājiem, ziņo LETA.

Lietuvas Ārlietu ministrija otrdien nodevusi Migrācijas departamentam šo personu sarakstu, kas nav galīgs un var tikt papildināts, saņemot jaunu informāciju. Šie cilvēki tiks iekļauti to ārvalstnieku sarakstā, kuriem iebraukšana Lietuvā liegta.

jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā, Savienotās Valstis pārtrauc militāro sadarbību ar Krieviju, pirmdien paziņoja Pentagons.

“Ņemot vērā nesenos notikumus Ukrainā mēs esam iesaldējuši visu militāro sadarbību starp Savienotajām Valstīm un Krieviju,” apliecināja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis, mudinot Krievijas spēkus Krimā atgriezties bāzēs, kā to paredz līgumi attiecībā uz Krievijas Melnās jūras floti, ziņo LETA.

ASV apturējusi arī sarunas ar Krieviju par tirdzniecību un investīcijām, apstiprinājušas amatpersonas.

“Mēs esam apturējuši gaidāmās sarunas ar Krievijas valdību par tirdzniecību un investīcijām, kas bija daļa no centieniem nodrošināt plašākas komerciālās un tirdzniecības attiecības,” skaidroja amatpersonas.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka, iebrūkot Ukrainā, Krievija pārkāpusi starptautiskās tiesības, un ASV administrācija solījusi izvērtēt virkni ekonomisku un diplomātisku sankciju pret Maskavu.

Krima de facto ir Krievijas okupēta, otrdienas rītā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” teica Latvijas Universitātes pasniedzējs Ojārs Skudra. Viņš situāciju Ukrainā redz tā, ka patlaban Krievija veic visas darbības, lai pārņemtu daļu Ukrainas teritorijas.

Krievijas pārstāvis ANO paziņojis, ka Krievija Krimā varētu palielināt savu militāro kontingentu līdz 25 tūkstošiem karavīru, ziņo UNIAN. Patlaban Krimā esot 16 000 Krievijas karavīru.

Krievija draud pilnībā samazināt ekonomisko atkarību no ASV

Ja Vašingtona piemēros sankcijas Krievijai saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, Krievija ir gatava līdz nullei samazināt valsts ekonomisko atkarību no ASV, paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs.

Viņš pauda viedokli, ka šāds Krievijas solis novedīšot pie ASV finanšu sistēmas sabrukuma.

Glazjevs norādīja, ka Krievija varētu pārtraukt ASV dolāru izmantošanu starptautiskajos norēķinos.

“Mēs ne tikai atradīsim veidu ne tikai samazināt savu atkarību no ASV līdz nullei, bet arī gūsim no šīm [ASV] sankcijām ievērojamu labumu paši sev,” paziņoja Glazjevs. “[ASV] Mēģinājums piemērot sankcijas novedīs pie ASV finanšu sistēmas sabrukuma, kas izbeigs ASV dominanci globālajā finanšu sistēmā,” viņš piebilda.

Tikmēr Krievijas mediji vēsta, ka Glazjevs ASV sankciju gadījumā Krievija varētu atteikties atmaksāt kredītus ASV bankām.

Glazjevs arī norādīja, ka gadījumā, ja ASV pieņems lēmumu iesaldēt Krievijas pilsoņu un uzņēmumu aktīvus ārvalstīs, Krievija ieteiks visiem pārdot iegādātās ASV parādzīmes. Viņš uzsvēra, ka Krievija ir iegādājusies ASV obligācijas vairāk nekā 200 miljardu dolāru vērtībā.

Jaceņuks: Krima ir un paliks Ukrainas sastāvā

Ukraina nekad neatteiksies no Krimas, un tā ir un paliks Ukrainas sastāvā, uzsvēris Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

“Mūsu krievu kaimiņi mūsu nacionālajā teritorijā bez jebkāda iemesla pastrādājuši neattaisnojamu agresiju, taču Krimas autonomā republika bija, ir un paliks Ukrainas teritorija,” lasāms otrdien Vācijas izdevumā “Bild” publicētajā intervijā ar Jaceņuku.

“Mēs izmantosim visus starptautisko tiesību mehānismus, lai atrisinātu šo problēmu. Es nevēlos pieredzēt, ka Krima kļūst par jauno Abhāziju,” piebilda Ukrainas premjerministrs.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

Rietumvalstis nosodījušas Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā, kas, pēc analītiķu novērtējuma, var izraisīt nopietnāko starptautisko krīzi kopš Padomju Savienības sabrukuma.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (72)

janis17 04.03.2014. 08.57

Krieviju var savaldīt tikai ar spēku.

Nav obligāti jākaro, taču OBLIGĀTI jābūt gatavam karot.

Tieši tādā veidā tika atrisināta Karību krīze, kad urlas dabūja ieraut asti un mukt ar raķetēm no Kubas. Protams, var jau teikt, ka Hruščovs nebija tik jucis, kā šis debīliķis, taču no negatavības karot mūsu pozīcija nepastiprinās!

+23
0
Atbildēt

1

    Ansis > janis17 04.03.2014. 23.14

    Karību krīzē ASV uzspieda riktīgi, bet …

    Rezultātā PSRS panāca, ko gribēja – ASV atvilka savus kodolieročus no Turcijas

    0
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 04.03.2014. 08.56

Ja tagad sākt tīt atpakaļ visus notikumus, kur klāt bijusi Krievija paliek nelabi: olimpiādes rezultāti, Polijas prezidenta bojāeja, sprādzieni Maskavā…. Tagad uz visiem šiem notikumiem jāskatās no pavisam citas puses. Man vairs nav šaubu, par to ka Putins ir garīgi slims, un ka Krieviju pārvalda bailes.

+22
0
Atbildēt

2

    Inese > jmaklakovs 04.03.2014. 14.47

    nomale Ja tagad sākt tīt atpakaļ visus notikumus, kur klāt bijusi Krievija paliek nelabi: Polijas prezidenta bojāeja

    =============================

    Viss bija tā un nekādi citādāk:

    Mums visiem, jau sen ir skaidrs, ka KRIEVI šo lidmašīnu speciāli nosēdināja nevis Smoļenskā, bet jau iepriekš aprīkotā mežā.

    Tur KRIEVU specvienības apšāva visus lidmašīnas pasažierus, KRIEVI ar buldozeriem sadzina līķus kaudzēs un sadedzināja.

    Pēc tam KRIEVI uzspridzināja lidmašīnu, lūžņus aizveda uz Smoļenskas lidlauku un tur izkaisīja.

    Bet tur tad jau bija ieradušies Grūzijas un Ukrainas žurnālisti, un tos arī KRIEVI visus apšāva un sadedzināja.

    Bet Maskavā KRIEVI bija no turienes morgiem savākuši vajadzīgo līķu skaitu un apģērbuši viņus drēbēs, kuras KRIEVI bija novilkuši no nošauto poļu līķiem, un sašķaidījuši visu tā, lai nevarētu atpazīt.

    Tad KRIEVI pasaukuši poļu radiniekus uz atpazīšanu. KRIEVU specdienesti šiem radiniekiem jau iepriekš piedraudējuši, ka ja neatpazīs, tad tie arī būs turpat, kur viņu radinieki.

    Tad nu visi tagad redziet, kas galu galā ir KRIEVI!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > jmaklakovs 04.03.2014. 09.59

    nomale: Ja tagad sākt tīt atpakaļ visus notikumus, kur klāt bijusi Krievija paliek nelabi: olimpiādes rezultāti, Polijas prezidenta bojāeja…

    ——-

    Par pēdējo punktu Jums pluss no manis. Polijā ļoti daudziem ir nelabi jau gandrīz četrus gadus.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Alise 04.03.2014. 08.24

ASV rīkojas konkrēti. Toties tagad pēc neoficiālām baumām izskatās, ka Londona sāk “dreifēt”. Laikam pārāk liela krievu naudas ietekme. Nu tad jau redzēs, kā būs, bet ja Londona “nodreifēs”, tad tas būs kārtējais pierādījums, ka attiecīga reģiona naudas klātbūtnei ir nozīme un “bizness ir tikai bizness” ir sauklis pašapmānam un propagandistu instruments. Bizness nav tikai bizness, bizness ir arī politika, un tā ir bijis vienmēr. Tāpat kā vienmēr arī sports ir bijis politika. Tie, kas saka pretējo, māna paši sevi.

+19
-1
Atbildēt

6

    ligakalnina > Alise 04.03.2014. 08.54

    Merkele kategoriski pret jebkurām sankcijām, Kamerons taisni par, jau būtu kas mainījies?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 04.03.2014. 09.17

    Nu re. No Aigara Brauna linka:

    “•Document revealed Britain will not impose sanctions against Russia

    •Will not support military action against the country either, it showed

    •Also disclosed Russian investors will not be frozen out of City of London”

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    silvija > Alise 04.03.2014. 08.31

    Cik saprotu, Kamerons ir pret militāra spēka lietošanu, nevis pret ekonomiskām sankcijām.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Alise 04.03.2014. 08.53

    Bizness jau nekad nav tikai bizness. Kopā ar naudu nāk arī tās saimnieki ar savām apsaimniekošanas tradīcijām, tāpēc nebūt ne visas investīcijas ir vēlamas

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Alise 04.03.2014. 09.43

    Aigars Brauns Cik saprotu, Kamerons ir pret militāra spēka lietošanu, nevis pret

    =============

    Kādu ārstēšanu Jūs izvēlētos pustrakam gebņas puspulkvedim?

    Ukraiņu puiši šobrīd sargā civilizāciju.

    This is a Tipping Point, bet latvju elektorātam to nesaprast..

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu