Ukrainas parlaments atstādina Janukoviču un izsludina vēlēšanas 25.maijā • IR.lv

Ukrainas parlaments atstādina Janukoviču un izsludina vēlēšanas 25.maijā

37
Foto: LETA/AFP

Tajā pašā laikā Janukovičs paziņojis, ka Kijevā notiekošais esot “valsts apvērsums” un ka viņš negrasoties atkāpties no amata

Ukrainas parlaments sestdien pieņēmis lēmumu par prezidenta Viktora Janukoviča atstādināšanu no pienākumu pildīšanas un par prezidenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 25.maijā, vēsta LETA/UNIAN.

Par to nobalsojuši 328 deputāti.

“Vēlos informēt tautas deputātus, ka ap plkst.14 izdevās telefoniski sazināties ar Viktoru Janukoviču. Deputātu klātbūtnē ar viņu runāja [partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) līderis Arsēnija] Jaceņuks un piedāvāja viņam demisionēt, kam viņš piekrita,” pirms balsojuma norādīja jaunievēlētais Augstākās Radas spīkers Aleksandrs Turčinovs.

Savukārt Janukoviča padomniece Anna Germana pēc parlamenta balsojuma paziņojusi, ka prezidents neatzīstot Augstākās Radas lēmumu par viņa atstādināšanu.

“Prezidents neatzīst šo Augstākās Radas lēmumu un uzskata to par nelikumīgu. Tikai pusdienu viņam bija jāatrodas darba vizītē Harkovā, kas ticis iztulkots kā viņa pašatstādināšanās,” norādīja Germana.

Viņa piebilda, ka Janukovičs joprojām ir amatā esošais prezidents un turpinās pildīt savus pienākumus.

Tajā pašā laikā Janukovičs paziņojis, ka Kijevā notiekošais esot “valsts apvērsums” un ka viņš negrasoties atkāpties no amata. Kā pavēstījusi prezidenta padomniece, Janukovičs esot ierakstījis videovēstījumu, kas drīzumā tikšot publicēts tīmeklī.

“Es daru visu, lai valstī nebūtu asiņu. Tagad es saņemu signālus par cilvēku vajāšanu. Es mēģinu aizstāvēt cilvēkus, kas tiek vajāti darbavietās, pa ceļam uz skolu, un cenšos nepieļaut turpmāku vardarbību,” Germana citē ierakstīto Janukoviča uzrunu. “Mani mēģina iebiedēt un pārliecināt, lai es brīvprātīgi demisionētu. Taču es negrasos demisionēt.”

Uzrunā Janukovičs arī uzsvēris, ka viņš esot likumīgi ievēlēts prezidents. Viņš turpināšot apceļot valsts dienvidaustrumu reģionus, kas tiek uzskatīti par līdzšinējā režīma galveno atbalsta bāzi, lai tiktos ar cilvēkiem un spriestu, kā novērst valsts sašķelšanos.

Tikmēr Ukrainas dienvidaustrumu apgabalu un Krimas deputāti, kas sestdien pulcējušies uz kongresu Harkovā, paziņojuši, ka atsauc Kijevai deleģētās valsts pārvaldes pilnvaras un ka paši uzņemas visu varu savos apgabalos.

Šie deputāti, kuri atbalsta līdzšinējo Janukoviča režīmu, pieņemtajā rezolūcijā apgalvo, ka “nelikumīgie bruņotie formējumi nav nodevuši ieročus” un “turpina sagrābt centrālās varas iestādes, slepkavot mierīgos iedzīvotājus un tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekus”.

“Ukrainas Augstākā Rada strādā terora apstākļos, zem ieroču un slepkavību draudiem,” apgalvots dokumentā. „Šādos apstākļos Ukrainas parlamenta lēmumi izsauc šaubas par to brīvprātību, leģitimitāti un likumību.”

Deputāti paziņojuši, ka “līdz konstitucionālās kārtības atjaunošanai” atbildību par tās uzturēšanu savās teritorijās uzņemoties apgabalu administrācijas, kā arī Krimas parlaments un Sevastopoles pilsētas padome.

Deputāti aicina iedzīvotājus “pašorganizēties sadarbībai ar vietējām tiesībsargāšanas iestādēm”.

Savukārt Ausgtākās Radas deputāti aicināti atgriezties savos vēlēšanu apgabalos, lai sadarbotos ar vēlētājiem uz vietas, kamēr netikšot pilnībā garantēts likumdevēju sapulces darbs.

Vienlaikus deputāti vērsušies pie “valstīm – Ukrainas teritoriālās nedalāmības un drošības garantiem”, aicinot tās pildīt savus “pienākumus” – nodrošināt piecu atomelektrostaciju un to 15 kodolreaktoru drošību, jo kodolspēkstacijām esot tieši draudi no “teroristu un ekstrēmistu puses”.

Domājams, ka šis rezolūcijas punkts varētu tikt tulkots, kā aicinājums Krievijai ievest Ukrainā savu karaspēku.

 

Komentāri (37)

silvija 22.02.2014. 17.53

Pašlaik no malas izskatās, ka tam, ko slepkava Janukovičs grasās vai negrasās pasākt, ir pupu mizu vērte. Klusībā ceru, ka viņu piemeklēs Čaušesku liktenis, ko šis Krievijas pakalpiņš ir godam nopelnījis.

+15
-3
Atbildēt

0

dro 22.02.2014. 18.23

Исполняющий обязанности министра внутренних дел Украины Арсен Аваков заявил в субботу, 22 февраля, что включит представителя объединения “Правый сектор” в состав руководства МВД страны. Кроме того, руководящую должность в ведомстве займут представители “Самообороны”. По словам Авакова, члены этих организаций на руководящих должностях в МВД должны вместе с милицейским начальством выработать “общую стратегию о том, как сосуществовать сегодня”, сообщает издание “Украинская правда”.

______________

Vai tiešām ledus sakustējies?:)

+11
-2
Atbildēt

4

ilmisimo 22.02.2014. 18.33

Memorandum on Security Assurances in connection with Ukraine’s accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons

The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to respect the Independence and Sovereignty and the existing borders of Ukraine.

The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their obligation to refrain from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of Ukraine, and that none of their weapons will ever be used against Ukraine except in self-defense or otherwise in accordance with the Charter of the United Nations. ……………..

http://en.wikisource.org/wiki/Ukraine._Memorandum_on_Security_Assurances

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu