Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstāde "Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940" • IR.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstāde “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”

22
Aleksandras Beļcovas šķīvis "Lejerkastnieks". Publicitātes foto

Izstādē apskatāmas unikālas kolekcijas ar slavenāko porcelāna apgleznotāju darbiem

Piektdien, 21.februārī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) atklās izstādi “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”. 

Latvijas mākslas vēsturē pirmo reizi izveidota un skatītāju vērtējumam nodota tiks izstāde “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”, kas apvienos vairākas porcelāna darbu kolekcijas, veidojot pilnīgāku priekšstatu par šīs mākslas nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūras ainavā. 

Sagatavošanās darbi izstādei aizsākušies jau 2012.gadā ar starpvalstu projektu – izstādi “Rīgas mākslas porcelāns. 1925-1940”, kas tika prezentēta Krievijas Federācijas Dekoratīvi lietišķās un tautas mākslas muzejā Maskavā. Šī bija pirmā sadarbības reize ar Pētera Avena labdarības fondu “Paaudze”, kas ļāva Rīgas mākslas porcelāna tēmai izskanēt plašāk starptautiskā kontekstā. Rīgas porcelāna tēma piesaistījusi pazīstamā 20.gadsimta sākuma krievu glezniecības un porcelāna kolekcionāra Pētera Avena īpašu uzmanību. Viņa kolekcijā pašlaik ir jau apmēram 400 vienību, to skaitā vairāk nekā 40 darbnīcas “Baltars” mākslinieku radīto priekšmetu. Arī šogad muzejs rādīs viņa kolekcijas darbus izstādē Rīgā. 

Izstādes pamatu veido eksponāti no DMDM un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja krājuma. Vērienīgajā mākslas skatē ar saviem darbiem piedalās arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs. Izstādi papildina izcili, vēl līdz šim sabiedrībai nezināmi darbi no Zuzānu ģimenes, Gunta Belēviča un citām privātkolekcijām. Ekspozīcija iepazīstina ar slavenākajiem Latvijas māksliniekiem – gleznotājiem un grafiķiem, kas Latvijas neatkarības iedvesmoti, 20.gadsimta 20.-30.gados pievērsās porcelāna apgleznošanai, radot laikmeta pārmaiņām atbilstošu, jaunu izteiksmes veidu – mākslas porcelānu. 

Izstāde īpaši akcentē Latvijas kultūras kanonā iekļauto porcelāna apgleznošanas darbnīcas “Baltars” mantojumu, kurā interpretēti 20.-30.gadu spilgtāko mākslas stilu un virzienu – konstruktīvisma, kubisma un ”art deco” – izteiksmes līdzekļi. Jau 1925.gadā Starptautiskajā dekoratīvās un industriālās mākslas izstādē Parīzē pēc jauno modernistu – Sigismunda Vidberga, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas – zīmētajām skicēm darbnīcā “Baltars” radītā mākslas porcelāna kolekcija tika apbalvota ar zelta medaļu. Izstādē pārstāvētas arī divas citas pazīstamas porcelāna apgleznošanas darbnīcas – Sigismunda Vidberga vadītā un Latvijas preses magnātu Emīlijas un Antona Benjamiņu sponsorētā darbnīca “Burtnieks”, kura strādāja no 1928. līdz 1939.gadam, un Niklāva Strunkes izveidotā darbnīca “Ri pors”, kura darbojas vienu gadu no 1933.gada. Ekspozīcijas darbu kolekciju papildina Rīgas slaveno Kuzņecova un Jesena porcelāna fabriku izstrādājumi, kuru apgleznošanai metus zīmēja daudzi profesionāli latviešu mākslinieki. Šo mākslinieku vidū bija Ansis Cīrulis, Jūlijs Madernieks, Jēkabs Bīne, Vilis Vasariņš, Ludolfs Liberts un citi. 

Izstāde DMDM Lielajā zālē būs skatāma līdz 27.aprīlim. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu