Streļčenoks atbrīvo no amata Strīķi • IR.lv

Streļčenoks atbrīvo no amata Strīķi

119
Juta Strīķe. Foto: Lita Krone, LETA

Strīķe: KNAB priekšnieks ir sīks korupcijā iesaistīto personu izpildītājs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piektdien nolēmis atbrīvot no amata savu vietnieci Jutu Strīķi, aģentūrai LETA apstiprināja Strīķe. Par savas vietnieces korupcijas apkarošanas jautājumos pienākumu izpildītāju iecēlis biroja Izmeklēšanas nodaļas vadītāju Lienīti Šikori, piektdienas vakarā apstiprināja Streļčenoks.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) šo situāciju kā KNAB uzraugs vērtēs pēc tam, kad būs atgriezies no komandējuma ārzemēs. Viņam šāds lēmums ir bijis negaidīts, teica Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Strīķei nav ne mazāko šaubu, ka patiesais šāda lēmuma iemesls ir visu korupcijā iesaistīto personu vēlēšanās atbrīvoties no viņas uz visiem laikiem. “Man nav ne mazāko šaubu, ka manas atlaišanas patiesais cēlonis ir korupcijā iesaistīto personu vienota vēlme atbrīvoties no manis. Šo aprindu rokās [KNAB priekšnieks Jaroslavs] Streļčenoks ir tikai sīks izpildītājs un nekas vairāk. Es esmu viens no viņu [korupcijā iesaistīto personu] apdraudējuma avotiem,” aģentūrai LETA sacīja Strīķe.

Viņa šādu lēmumu jau paredzēja iepriekš, turklāt pats Streļčenoks jau to publiski bija deklarējis.

Strīķe arī solīja meklēt visas juridiskās iespējas, kā lēmumu apstrīdēt. Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” Strīķe atzina, ka izvērtēs juridiskās iespējas vērsties pie amatpersonām ar lūgumu neatkarīgi novērtēt viņas darbu, jo Streļčenoks viņu vētījis vienpersoniski. Ne vietējie, ne ārvalstu partneri līdz šim neesot apšaubījuši viņas darbu.

Jau desmit gadus, kopš Strīķe strādā KNAB, amatpersona sajutusi vēlēšanos atbrīvoties no viņas. “Katru gadu bija mēģinājumi mani atlaist no amata,” viņa piebilda.

Atlaistā amatpersona uzskata, ka visus desmit gadus viņa korupciju apkarojusi uz savu spēju robežas un viņai nav ko nožēlot un no kā kaunēties, tāpēc varot lepoties ar padarīto. “Protams, ka ir žēl nepaveikto darbu un žēl kolēģu, kuri nonāks tiešā saskarsmē ar Streļčenoku,” uzvēra Strīķe.

Vaicāta, vai atbrīvošana neietekmēs skaļo krimināllietu izmeklēšanu, Strīķe atbildēja, ka jebkurā gadījumā daudzas lietas bija paspēts izdarīt un ieplānot. Līdz ar viņas aiziešanu KNAB būs apgrūtināti sakari ar ārvalstu tiesībsargājošām iestādēm, jo savas karjeras laikā Strīķe bija ārvalstu kolēģu lokā un ar tiem nodibinājusi vairākus izmeklēšanai svarīgus kanālus.

Strīķe, protams, apzinājusies, ka cīņa ar korupciju ir tā cīņa, kur var nesagaidīt rakstveida pateicību no valsts, bet šādam iznākumam Latvijā nevajadzētu notikt. “Streļčenoka atrašanās amatā apliecina politiskās gribas trūkumu valstī apkarot korupciju,” uzsvēra Strīķe.

Streļčenoks pret Strīķi šogad ierosināja divas disciplinārlietas. Viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, savukārt otrā disciplinārlietā Streļčenoks šonedēļ Strīķei kā sodu nolēma piemērot rājienu.

Pieņemt lēmumu par Strīķes atbrīvošanu no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam esot bijis smagi. Kā preses brīfingā atzina Streļčenoks, lēmuma pieņemšanu smagu padarījis fakts, ka Strīķe šajā iestādē strādā jau daudzus gadus.

Tomēr Streļčenoks norādīja, ka strādāšana valsts labā un labu darbu veikšana neatbrīvo no atbildības par pienākumu nepildīšanu. Piektdien ar Strīķi esot notikušas pārrunas un veikts viņas darba izvērtējums, pēc kā arī pieņemts minētais lēmums.

Atbildot žurnālistiem uz jautājumu, kas bija galvenie Strīķes pārkāpumi, kuru dēļ viņa zaudēja darba devēja uzticību, Streļčenoks atkārtoti uzsvēra, ka tas nav viens atsevišķs pārkāpums, bet gan ilgstoša, sistemātiska viņai doto uzdevumu nepildīšana.

KNAB jau ilgāku laiku pastāv nesaskaņas starp Streļčenoku un vairākiem viņa padotajiem. Streļčenoku Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Maizīša vadītā komisija nesen novērtēja ar C līmeni, kas nozīmē, ka viņš var turpināt vadīt iestādi un viņa darbs novērtēts labi.

Savukārt Streļčenoks novembra beigās atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB pārstāve Māra Priedīte, pamatojoties uz 24.maija rīkojumu, Streļčenoks veica atkārtotu Strīķes darbības un tās rezultātu novērtēšanu, vērtējot darba uzdevumu izpildi laika periodā no 2013.gada 24.maija līdz 2013.gada 24.novembrim.

“Ar minēto rīkojumu J.Strīķei bija uzdots izpildīt darba novērtējuma par 2012.gadu veidlapā J.Streļčenoka norādītos neizpildītos uzdevumus, kā arī uzlabot uzdevumu izpildi un kvalitatīvai amata pienākumu veikšanai nepieciešamās prasmes,” teikts KNAB paziņojumā presei.

“KNAB priekšnieks 2013.gada 20.decembrī, pamatojoties uz J.Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu (saņemot atkārtoti novērtējumu D) un ņemot vērā to, ka J.Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā, par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, tostarp nepildot KNAB priekšnieka rīkojumus (uzdevumus), tādējādi zaudējot darba devēja uzticību, pieņēma lēmumu J.Strīķi par neatbilstību ieņemamam amatam atbrīvot no amata,” informē Priedīte.

 

Komentāri (119)

buchamona 20.12.2013. 18.34

Man nav priekšstata, vai bez tā, ka Latvijā šādu iestādes pastāvēšanu pieprasa ES, cik tāds KNAB ir bijis noderīgs mūsu valstij cīņā ar korupciju kopumā, taču fakts, ka ” knābī” šefs tagad ir trijnieku karalis un kabinetu cīņu varonis, kuram nav sajēgas par operatīvā darba plānošanu – ja varbūt iepriekš bija kāda jēga no KNAB, tad tagd vairs nav. Nu, kurš šo iestādi turpmāk uztvers nopietni, bez smaida ? ;)

Jācer, ka Dombrovskis atbrauks un izdarīs visu, lai tiktu no šī puisīša – Streļčonoka vaļā, ja viņam ir kāda iespēja to izdarīt

+37
-5
Atbildēt

4

    Dina > buchamona 20.12.2013. 19.02

    >> riņķī apkārt

    Par to nu gan nesatraucies! Knābim darbs atradīsies!
    Tieši un precīzi atbilstoši iedibinātajiem vemjotības korupcijas apkarošanas principiem un standartiem pēc nākamā rudens vēlēšanām pieprasījums pēc Knab pakalpojumiem sagaidāms, ka radikāli pieaugs.
    Vajadzēs taču sīki un smalki izmeklēt, kur opozīcijā sēdošie vemjotības blēži naudu likuši, kad streba no Siles. No kādas naudiņas parādos līdz ausīm esošais kakainais lācītis visus šo gadus ir uzvalkus sev pircis, kur kampars glabā savu tumbočku, kā zāķītis valsti piečakarēja u.t.t. Grēku saraksts ir garum garais … Un Knābis tagad varēs to visu pētīt, figurantus izsekot, noklausīties un laiku pa laikam arī „profilaktiski apcietināt” … Un anniņa vairs nevarēs sprunguļus riteņos mest un laicīgi pabrīdināt savus labdarus vai nopludināt medijos … Streļčenoks apgaroti skraidīs uz kratīšanām Supermena tērpā automātistu pavadībā un, briļļu stikliņiem zibot TV starmešu gaismā, pats personīgi svētā sašutumā purinās visus āboltiņas drēbju skapjus un kurpju kastes …
    Tici man – „Rietumi” būs vienkārši sajūsmā ! … : ))

    +2
    -20
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > buchamona 20.12.2013. 21.38

    Cik es noprotu, politiska izrēķināšanās ar KNAB priekšnieku varētu būt samērā polpulāra starp Ir.lv komentāru lasītājiem, ja vien to veiktu “pareizais” premjers pret “nepareizo” priekšnieku :)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > buchamona 20.12.2013. 18.49

    veel krietnajam kareivim Šveikam bija labs piemeers par neejeegaam valsts iereedņiem , pasta iereednes dosjee bija piešuuta izziņa , : stulba viņa ir bet var pildiit jebkuru valsts dienestu…, domaaju muusu trijnieku karalis buutu godam pelniijis šaadu raksturojumu.

    +22
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.12.2013. 19.05

    Kurmītis Tad, kad iemācīsies rakstīt bez rupjībām, spēšu Tavus komentārus izlasīt līdz galam, bet šobrīd – piedod, neizdodas :)

    +24
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 20.12.2013. 18.51

Apbrīnojami, kas notiek gada nogalē !
Premjers bēg no sava amata un tautas, nezināmu norādījumu iespaidā..
Zolitūdes komisija degradē pati sevi kā pēdējie auni. Vainīgie ņirdz un berzē rokas..
Teļļuku lodētājs brauc uz Sočiem pie sava drauga pēc norādījumiem..
KNAB patriec tos darbiniekus, kurus kaut kas šajā darbā vēl vispār interesē..
Kas vēl ? Ko vēl šie parazīti – “politiķi” ir sagatavojuši jau tā pietiekami cietušajai un apņirtgtajai tautai atlikušajās gada dienās ? Pašiem bail nepaliek ?

+28
-3
Atbildēt

0

Aldīna 20.12.2013. 18.27

Man ir tāda sajūta ka beigu beigās Strīķe tomēr panāks savu un sapurinās to sapuvušo vidi.

+29
-5
Atbildēt

3

    Inese > Aldīna 20.12.2013. 18.28

    Nu, tikai tad, ja darbosies kopā ar savu vīru – čekas dibinātāja dzelzs Fēliksa fanu:

    http://www.pietiek.com/img/illustr_lg/2338.jpg

    +6
    -20
    Atbildēt

    0

    Inese > Aldīna 20.12.2013. 22.22

    Mežavilka k-gs, jūs to sakāt no 1943. gada “militārās koledžas” absolventa vai no “sarkanā redaktora” (kā jūs sauca emigrācijas tatvieši) viedokļa?

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > Aldīna 20.12.2013. 18.56

    Notikušo jāraksturo ka ventspilnieku Hutes dimbolisku sperienu ar kāju vienā vietā valdības vadītājam, izmantojot viņa prmbūtni, palaižot vaļā savu kranci ar segvārdu streļčonoks. Paturot prātā ka Melngalvju namā valda Parteigenosse. Nupat satiku Jutu Strīķi Somijas vēstniecībā. Izskatās, ka strelčonolu tur nebija ielūguši. Valstī, kur neņem un nedod kukuļus. Kur par melošanu uz mūžu var iekļūt melnajā sarakstā.

    +27
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu