Ukrainas valdošā partija pieprasa pārkārtojumus valdībā (papild.) • IR.lv

Ukrainas valdošā partija pieprasa pārkārtojumus valdībā (papild.)

33
Neatkarības laukumā Kijevā svētdien. Foto: ITAR-TASS/LETA

Janukoviča pretinieku mītiņā Kijevā pulcējušies teju 300 000 cilvēku

Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partija pirmdien pieprasījusi pārkārtojumus valdībā, paziņojusi partijas deputāte Anna Germana.

“Mēs esam izvirzījuši prasību [Ukrainas premjerministram Mikolam] Azarovam pārveidot valdību par 90%,” pēc sarunas ar premjeru žurnālistiem pavēstīja Germana. Tikšanos, kas notika aiz slēgtām durvīm, apmeklēja viss kabinets, ziņo LETA/AFP.

“Azarovs sacīja, ka šodien darīs zināmu frakcijas nostāju prezidentam un secinājumi, protams, tiks izdarīti,” norādīja Germana. Bijusī Janukoviča padomniece sacīja, ka Azarova atkāpšanās nav apspriesta.

Ukrainā sākusies lielākā politiskā krīze kopš 2004.gada Oranžās revolūcijas. Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Cenšoties kliedēt spriedzi, Janukovičs spēris vairākus soļus pretī opozīcijai, arī atbrīvojis vairākus protestu laikā arestētos aktīvistus un atlaidis vairākas amatpersonas par policijas vardarbību pret demonstrantiem, tomēr opozīcija uzskata, ka ar to nepietiek un pieprasījusi Azarova atkāpšanos un pirmstermiņa parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

Protesti Kijevā turpinās jau ceturto nedēļu, un otrdien ieplānota plaša demonstrācija, kas sakritīs ar Janukoviča vizīti Maskavā, kur viņam paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Jau ziņots, ka Kijevas Neatkarības laukumā svētdien sapulcējušies gandrīz 300 000 protestētāju, pieprasot ciešākas attiecības ar Rietumiem pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) paziņoja par darba pārtraukšanu pie asociācijas līguma ar Ukrainu. Viņus apmeklēja arī ASV senatori, kuri uzturas Ukrainā un sola ASV sankcijas Eiropas ceļa pretiniekiem.

Vairāki tūkstoši protestētāju laukumā uzturas ik dienas jau vairāk nekā trīs nedēļas, nosodot Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt ES asociācijas līgumu, tā vietā izvēloties ciešākas attiecības ar Krieviju, ziņo LETA/AFP.

Svētdienas naktī laukumā palika aptuveni 5000 cilvēku. Jauni masu protesti gaidāmi otrdien, kad Janukovičs dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Amerika atbalsta ukraiņu tiekšanos uz integrāciju Eiropā, Kijevas centrā sanākušajiem demonstrantiem paziņoja ASV senators Džons Makeins, kurš ieradies Ukrainā.

“Visai Ukrainai, Amerika ir kopā ar jums,” Makeins sacīja Kijevas Neatkarības laukumā sanākušajiem demonstrantiem. “Brīvā pasaule ir ar jums, Amerika ir ar jums, es esmu ar jums,” sacīja amerikāņu senators, atbildē saņemot protestētāju gaviles.

“Ukraina Eiropu padarīs labāku un Eiropa Ukrainu padarīs labāku,” norādīja Makeins, kurš sestdien ieradās vizītē Ukrainā un tikās ar opozīcijas līderiem.

Makeins svētdien tikās ar ieslodzītās bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko meitu Jevgeņiju. Sarunu gaitā Makeins izteicies par iespēju ieviest sankcijas pret noteiktām Ukrainas amatpersonām, kas saistītas ar Timošenko vajāšanu, kā arī ar 30.novembrī drošības spēku vardarbību pret protestētājiem.

Makeins pēc ierašanās Ukrainā tikās opozīcijas politiķi Vitāliju Kļičko, opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) līderi Arsēniju Jaceņuku un Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība “Svoboda” (“Brīvība”) parlamenta frakcijas vadītāju Oļegu Tjagņiboku.

Svētdien Makeins, ASV senators Kriss Mērfijs un ASV vēstnieks Ukrainā Džefrijs Pjats apmeklēja Kijevas Neatkarības laukumu, lai paustu atbalstu proeiropiski noskaņotajiem ukraiņu demonstrantiem.

ES paplašināšanās lietu komisārs Štefans Fīle svētdien paziņoja, ka ES pārtrauc darbu pie asociācijas līguma ar Ukrainu, jo prezidents Janukovičs nav paudis skaidru apņemšanos par vēlmi to parakstīt.

Tomēr Ukrainas premjerministra Mikola Azarova pārstāvis Vitālijs Lukjaņenko pēc Fīles paziņojuma uzstāja, ka Kijevai ir nopietni nodomi par asociāciju līgumu ar ES.

Azarovs pirms līguma parakstīšanas no ES pieprasījis 20 miljardu eiro aizdevumu, lai kompensētu zaudējumus, kurus Ukraina ciestu pēc ekonomisko attiecību pasliktināšanās ar Maskavu.

Brisele ir noraidījusi šādus nosacījumus, norādot uz Ukrainas ilgtermiņa ieguvumiem no brīvas tirdzniecības ar ES.

Janukovičs nonācis sarežģītas izvēles priekšā, vai tuvināt savu nāciju Rietumiem, parakstot līgumu ar ES, vai arī pievienoties Maskavas vadītajai Muitas apvienībai.

(papildināta ar ziņu par Ukrainas valdību)

Komentāri (33)

alexander 16.12.2013. 09.32

Ceru, ka ukraiņiem izdosies piespiest savu prezidentu ņemt vērā tautas viedokli. Apbrīnoju un labā nozīmē apskaužu kraiņu tautu par apņēmību un neatlaidību un labi organizētajiem mītiņiem. Un žēl, jo saprotu, ka Latvijā nekas tāds nebūtu iespējams.

+6
-2
Atbildēt

3

    austrisv > alexander 16.12.2013. 11.32

    Kas ir 300 tūkst priekš Ukrainas Jankoviča atbalstam? kāpēc tie mītiņo tikai vienu dienu, nevis protestēja pret opozīciju katru dienu. izskatās pēc saorganizēta pēc putina metodes.
    Piekrītu R_R Latvijā 89, 90. gadā Daugavmalā bija pat skaitliski lielāki mītiņi. Ja pareizi atceros tad vismaz 1/2 milj, kas priekš Latvijas ir ļoti daudz.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > alexander 16.12.2013. 11.40

    Bet: Kas ir 300 tūkst priekš Ukrainas Jankoviča atbalstam?
    ____________________

    :) Lasiet virsrakstus uzmanīgāk. 300 000 ir PRET-Janukoviča demonstrantu. Un katru dienu tomēr nevar visi mītiņot, jo cilvēkiem jāstrādā arī ir. Un arī Latvijā katru dienu nemītiņoja 80./90. mijā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > alexander 16.12.2013. 10.05

    Un žēl, jo saprotu, ka Latvijā nekas tāds nebūtu iespējams.
    ________________________

    Nu kur var šitādas muļķības runāt. Pie mums tas bija – labi organizēti, daudzskaitlīgi, visas tautas mītiņi – 80./90. mijā. Ja vēl parēķina attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, tad mūsējie bija daudz reizes daudzskaitlīgāki procentuālā izteiksmē. Tagad pēc tādiem vienkārši nav nepieciešamības, jo netiek lemti tik svarīgi jautājumi kā valsts ilgtermiņa ģeopolitiskais virziens vai kas tamlīdzīgs, kas būtībā saistīts ar valsts pastāvēšanu.

    Tāpat kā visi spēja savākties un aiziet uz valodu referendumu, tā arī savāksies atkal mītiņos, ja notiks kaut kas tik svarīgs un būtisks. Cerams, ka nebūs nepieciešamība, piemēram, SC nenāks pie varas un nemēģinās mainīt Latvijas ģeopolitisko kursu.

    Savukārt dažādi uzskati ekonomiskajos jautājumos, daļas politiķu korupcija, eiro ieviešana vai kādi līdzīgi jautājumi ir tādi, kuros sabiedrībā valda dažādi uzskati vai arī kuri nav tik būtiski vai kuri vienkārši risināmi ikdienas demokrātiskas sabiedrības pārvaldes kārtībā, un nav jāsavācas milzīgiem pūļiem mītiņos, jo lai ko kāds teiktu vai nevēlētos atzīt, tomēr vairāk vai mazāk zināmos rāmjos demokrātija pie mums strādā.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Uldis Babris 16.12.2013. 09.06

+4
0
Atbildēt

0

Annija 16.12.2013. 12.03

Kad valstī iepludina 15. milj. USD eiroprieku gribēšanas atbalstam, tad joki ir mazi! Nabaga 300 000 ukrainīšiem arī sagribējies sapuvušos eiro labumus! Pajautājiet grieķiem, spāņiem, itāļiem, kipriešiem un vēl nenozombētiem, nenopirktiem letiņiem, ko tas eiroprieks jums patiesībā maksās, un jūs tos sūda 20 miljardus eiro pat redzēt vairs negribēsiet!
Vislabākais, ka vadību uzņemas pederastu žurnālos pozējošie un alkoholu reklamējošie gorillas kļičko, kas ne par mata tiesu nav savādāki kā mūsu šleseri, repši, dombrovski utt.! – Laikam šie savu valsti grib nosaukt par Tupolandiju Nr.2! Kas ir Tupolaņģia Nr.1 – jebkurš var minēt 3 reizes!

+1
-6
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu