Tiks veidots jauns Baltijas valstu bataljons • IR.lv

Tiks veidots jauns Baltijas valstu bataljons

25
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess atbild uz jautājumiem Ādažu militārā bāzē, kur iepazīstas ar mācību "Steadfast Jazz 2013" norisi. Foto: Edijs Pālens, LETA

Baltijas valstu bataljons tiks veidots uz Igaunijas Izlūkbataljona bāzes

Igaunija, Latvija un Lietuva veidos kopīgu Baltijas valstu bataljonu, lai 2016.gadā tas varētu iesaistīties NATO Ātrās reaģēšanas spēkos, vēsta portāls “Postimees Online”.

Lēmums par šāda bataljona izveidi tika pieņemts trešdien Rīgā, savukārt ceturtdien Igaunijas Aizsardzības ministrija publiskojusi sīkāku informāciju par paredzēto bataljonu, ziņo LETA.

Baltijas valstu bataljons tiks veidots uz Igaunijas Izlūkbataljona bāzes, un to vadīs pašreizējais Izlūkbataljona komandieris Andruss Merilo. Latvija un Lietuva bataljonam piešķirs pa vienai kājnieku rotai, kā arī sapieru un prettanku vienības un militāros policistus.

Kā skaidroja Igaunijas aizsardzības spēku galvenais komandieris ģenerālmajors Riho Terrass, vienota bataljona izveide ir spēcīgs apliecinājums Baltijas valstu sadarbības spējām.

“Sabiedrotie un partneri Igauniju, Latviju un Lietuvu uzskata par vienotu drošības reģionu; kopīga bataljona izveide apliecina, ka mēs varam ātri apvienot savus spēkus un ieviest plānus galvenā štāba un apakšvienību līmenī,” norādīja Terrass.

Bataljona darbība sāksies ar gatavošanos posmu 2014.gadā. 2015.gadā vienību apmācība notiks arī sauszemes spēku mācībās “Saber Strike”, kā arī Spānijā paredzētajās mācībās “Trident Junctur”, turklāt Baltijas valstu spēki piedalīsies arī manevros, kurus rīkos kāda no tām atsevišķi.

Šī ir jau trešā reize, kad Baltijas valstis veido kopīgu bataljonu. Pirmais pastāvēja no 1994. līdz 2003.gadam, bet 2010.gadā Baltijas valstis ar kopīgu bataljonu piedalījās NATO reaģēšanas spēku rotācijā.

 

Komentāri (25)

janis17 07.11.2013. 12.33

ļoti labi, liekas, ka tā ir Ilvesa iniciatīva, mūsējais domā, kā vairāk urlu ievest latvijā, it kā ar tiem, kas ir nebūtu gana.

+6
-1
Atbildēt

0

Rinalds Krûklis 07.11.2013. 12.56

Laba doma. Kopējiem spēkiem noteikti varēsim paveikt vairāk! Uz igauņu bāzes bataljons tiek veidots, jo igauņiem šī lieta krietni labāk attīstīta. Ceru, ka ar šo sadarbība nebeigsies!

+4
-1
Atbildēt

0

janazakovica 07.11.2013. 12.35

jo kaut kas tacu ir jadara..igauniem patik speleet karinu..labak patriotiski noskanotaas sabiedriskas organizacijas butu finansejusi..un specigu pretizlukosanu..kaa igauniem..un nevis lai lieli onkuli varetu pasaudities un formu pavalkaat..

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu