PVO: Sīrijā uzliesmojis poliomielīts • IR.lv

PVO: Sīrijā uzliesmojis poliomielīts

34
Sīrijas bēgļu bērnus pārbauda ārste. Foto: EPA/LETA

Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka nāvējošā slimība no karadarbības skartās valsts var izplatīties tālāk reģionā

Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi desmit poliomielīta saslimšanas gadījumus pilsoņu kara plosītajā Sīrijā. Tie ir pirmie šīs lipīgās slimības gadījumi valstī, kas atklāti pēc 14 gadiem, vēsta BBC.

ANO speciālisti vēl pārbauda 12 personas, vai tās nav saslimušas ar poliomielītu. Lielākā daļa no 22 cilvēkiem, kuriem jau ir veiktas pārbaudes, ir zīdaiņi un mazi bērni.

Pirms Sīrijā 2011.gadā sākās pilsoņu karš, pret šo ļoti lipīgi slimību tika vakcinēti aptuveni 95% bērnu. ANO speciālisti tagad aplēsuši, ka pret šo slimību nav vakcinēti ap 500 000 bērnu.

Pēc PVO ziņām, iespējamā slimības uzliesmojuma centrs varētu būt Sīrijas austrumu provincē Deir Ezzorā.

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir akūta infekcijas slimība, kas bojā nervu sistēmu, radot smagus sakropļojumus vai pat bērnu nāvi. Poliomielīts, īstenojot sistemātisku vakcināciju, pārsvarā ir izskausts attīstītajās valstīs, bet joprojām slimība sastopama Nigērijā, Pakistānā un Afganistānā.

Šo briesmīgo slimību izraisa lipīgi enterovīrusi (savvaļas poliovīruss), kas cilvēka organismā iekļūst caur muti, tālāk vairojas zarnu traktā un caur to arī izdalās. Vīruss labi saglabājas ūdenī, pienā, cilvēka izkārnījumos. Īpaši jutīgi pret šīs slimības smagāko formu – paralītisko poliomielītu – ir mazi bērni.

“Protams, tā ir infekcijas slimība, kas ar iedzīvotāju pārvietošanos var izplatīties arī citos reģionos. Tātad risks ir augsts, ka [slimība] varētu izplatīties visā reģionā,” ziņu aģentūrai “Reuters” teicis PVO runasvīrs Olivers Rozenbauers Ženēvā.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu