Otrdien pūtēju orķestra „Rīga" sezonas atklāšanas koncerts • IR.lv

Otrdien pūtēju orķestra „Rīga” sezonas atklāšanas koncerts

26

Atklāšanas koncertā uzstāsies arī vijolniece Eva Bindere

Otrdien, 1. oktobrī plkst. 19 Lielajā ģildē Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā uzsāks jauno, Johana Sebastiāna Baha mūzikas caurvīto koncertsezonu. Atklāšanas koncertā piedalīsies arī vijolniece Eva Bindere. Koncertprogrammā līdzās Johana Sebastiāna Baha Tokātai un fūgai d-moll izskanēs arī Paula Hindemita Simfonija pūtēju orķestrim un Kurta Veila Vijoļkoncerts.

Kurta Veils savu pasaules popularitāti ir ieguvis kā mūzikas autors Bertolda Brehta teātra izrādei „Trīsgrašu opera”, mūzikliem un filmām. Koncerts vijolei un pūtēju orķestrim op.12 attiecināms uz viņa jaunības gadiem, kad viņš vēl nebija emigrējis uz ASV, bet dzīvoja Vācijā. Koncerts ir apjomīgs darbs trīs daļās, tā pirmatskaņojums notika 1925. gada 11. jūnijā Parīzē. Mūsdienās Kurta Veila Vijoļkoncertu savā repertuārā ir iekļāvuši tādi pasaulslaveni vijolnieki kā Džons Gilberts, Koļa Blahers, Mihaels Gutmans, Daniels Hope. Rīgā Vijoļkoncerta virtuozo, dziļi emocionālo vijoles solo atskaņos Eva Bindere.

Eva Bindere pēc studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 1997. gadā ieguvusi stipendiju mācībām Amerikā, Dalasā pie prof. Eduarda Šmīdera. 2003. gadā absolvējusi izcilā franču vijolnieka Rafaela Olega klasi Bāzeles Mūzikas akadēmijā Šveicē. No 1997. – 2012. gadam Eva Bindere bijusi “Kremerata Baltica” koncertmeistare. Pēdējos gados Bindere sniedz meistarklases Eiropā, uzstājas gan kameransambļu sastāvos, gan kā solo māksliniece, gan arī ir bijusi vieskoncertmeistare Bergenas filharmoniskajam orķestrim, Kijevas kamerorķestrim, „Maskavas solistiem”, “Amsterdam Sinfonietta”, Bāzeles kamerorķestrim, “Camerata Bern” un “Sinfonietta Basel”. Kopš 2008. gada E. Bindere ir mācībspēks (no 2013. gada asociētā profesore) J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Stīgu nodaļā. 

Eva Bindere par Kurta Veila Vijoļkoncertu ir lakoniska – „Ļoti laba mūzika, kas pilnīgi atspoguļo laikmetu.” 

Vairāk informācijas par orķestra koncertiem ir pieejama www.music.lv/riga

Biļetes cena Ls 5 -20. Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu