Ūdens noslēpumus atklās Zinātnieku nakts • IR.lv

Ūdens noslēpumus atklās Zinātnieku nakts

31
Foto: Edijs Pālens, LETA
Ruta Garkalne

Zinātnieku nakts Latvijā notiks jau septīto reizi

Lai saistošā veidā sabiedrībai skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu cilvēkiem pašiem eksperimentēt un sajusties zinātnieku ādā, Latvijā jau septīto reizi piektdien, 27.septembrī, norisināsies Zinātnieku nakts.

Pasākumi notiks deviņās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā, Salaspilī, Liepājā un Cēsīs. Laiks, kad tiek gaidīti apmeklētāji, ir no plkst. 17 līdz pat 23.

Katru gadu mainās Zinātnieku nakts tēmas. Šogad tā ir „Ūdens noslēpumi”. Zinātnieku nakts dos ieskatu ūdens izmantošanas veidos, apmeklētājiem būs ļauts iejusties zinātnieku ādā, gan veicot eksperimentus, gan diskutējot ar citiem zinātniekiem, kā arī iepazīties ar jaunām tehnoloģiju idejām.

Šāgada Zinātnieku nakts plašajā programmā savu izvēli izdarīja Ir.lv.

Rīga

Rīgā ir visplašākais pasākumu klāsts. Latvijas Universitātes (LU) ēdnīcā norisināsies Zinātnes kafejnīca, kur zinātnieces stāstīs par savu kaislību uz zinātni. LU Teoloģijas fakultātē pētnieki dos ieskatu par numeroloģiju reliģijā. Savukārt LU Vadības un ekonomikas fakultātē skaidro, ko mums vēsta skaitļi, kā tie maina priekšstatu par sabiedrību. Būs iespēja noskaidrot savu ekonomisko zināšanu līmeni un saprast vai esi „bērnudārznieks” vai „akadēmiķis”. LU Ķīmijas fakultātē varēs vērot, kā pētnieki analizē dažādus ūdens paraugus.

Klubs „Nabaklab” Zinātnieku naktī pārtaps par Cīņas klubu. Tur radošākie jaunie zinātnieki cīnīsies, lai sabiedrības prātus papildinātu ar jaunā zināšanām. Jauno zinātnieku uzdevums būs septiņās minūtēs izstāstīt pēc iespējas saprotamāk par savu aizraušanos vai pētījumu. Cīņas klubs veidots pēc šova „Science Slam” paraugs. Cīņas noslēgumā apmeklētājiem būs iespēja baudīt koncertu un dīdžeju priekšnesumus.

Plašu pasākumu klāstu piedāvā arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). RTU Būvniecības fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedrā būs iespēja ielūkoties pētniecības laboratorijās un apskatīt unikālas iekārtas, ko veidojuši zinātnieki. Savukārt RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte ir padomājusi par bērniem vecumā līdz 10 gadiem. Tiem būs iespēja izprast ūdens pasauli un tās daudzveidību un kopā ar Arhitektūras fakultātes studentiem uzzīmēt pagājušās vasaras piedzīvojumus pie ūdens.

Latvijas Organiskās sintēzes institūtā būs iespēja rast atbildes un jautājumiem par zāļu ražošanu. Būs diskusijas ar pētniekiem, eksperimenti un īpašās laboratorijas bērniem. A/s „Grindeks” varēs vairāk uzzināt par ūdeni zāļu ražošanā. Būs iespēja iepazīt neparastos „ķīmijas gardēžus” jeb mūsdienīgās rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijas.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā apmeklētāji varēs noskaidrot, cik daudz ūdens ir viņu organismā, kā arī uzzināt par slimībām, kas saistītas ar pārmērīgu ūdens uzkrāšanos un izdalīšanos. Savukārt Farmācijas muzejā uzzināt par ūdens dziedinošo spēku un pirts procedūrām veselības uzturēšanai. Latvijas Dabas muzejs varēs uzzināt, kā tad izskatās ūdens ēzelītis.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) būs diskusija „Ko ūdens var nodarīt bibliotēkai”. Jāatgādina, ka 2010. gada vasarā iebruka LNB krātuves grīda un no mitrā pagraba nācās glābt grāmatas. Kā glābt grāmatas, ja tās bojājis ūdens? Padomi noderēs ne tikai lielajām bibliotēkām, bet arī mazajām mājas bibliotēkām.

Liepājā

Liepājas Universitāte piedāvā apskatīt interaktīvo ekspozīciju par ūdeni, klausīties zinātniskus lasījumus, kā arī pašiem veikt eksperimentus fizikas laboratorijā. Apmeklētājiem būs iespēja arī vērot teleskopā mēnesi.

Ventspils

Ventspils Augstskola aicina īpaši apmeklēt vidusskolēnus, Zinātnieku nakts pirmajā pusē norisināsies konkurss, lai rosinātu skolēnu interesi par ūdens daudzveidību. Tiem, kas jau vairs vai vēl nav vidusskolēni, ir iespēja piedalīties Zinātnes kafejnīcā un iepazīties ar zinātnieku sagatavotājam lekcijām. Vakarā apmeklētājiem būs iespēja patstāvīgi veikt dažādus eksperimentus.

Valmiera

Vidzemes Augstskola piedāvā zinātnes ekspedīciju par Gaujas bioloģisko daudzveidību, kultūrvēsturi un tūrismu. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt Zinātnes kafejnīcu, interaktīvo darbnīcu, ūdens dienu bibliotēkā u.c.

Tukuma rajonā Pūrē

Pūrē Zinātnieku nakts ietvaros norisināsies vakartirgus, kura ietvaros būs ābolu izstāde un degustācija, radošā darbnīca, būs arī iespēja iepazīties ar to, kā ābolus garšīgi gatavot. Vakara noslēgumā Pūrē norisināsies zaļumballe.

Salaspils

Nacionālais botāniskais dārzs ir sarūpējis apmeklētājiem dažādas ekspozīcijas par ūdeni, kā arī piedāvā dažādus interesantus stāstus un eksperimentus ar augiem un ūdeni.

Rēzekne

Rēzeknes Augstskolā norisināsies konkursi, eksperimenti un radošās darbnīcas. Apmeklētājiem būs izdevība iepazīties ar ūdens tūrisma iespējām Latgales reģionā.

Daugavpils

Daugavpils Universitāte (DU) piedāvā apmeklēt dažādas darbnīcas: „Esi pētnieks! Izzini ūdeni”, „Zem, virs un ap ūdeni”, „Ūdens cilvēka organismā” u.c. Apmeklētāji varēs piedalīties diskusijā, tajā bez eksakto zinātņu docētāja piedalīsies arī literāte Māra Zālīte. Vēl Zinātnieku nakts ietvaros varēs piedalīties māla trauku apdedzināšanā un vērot, kā pētnieki izdalīs DNS no ūdensaugiem.

Jelgava

Latvijas Lauksaimniecības universitāte piedāvā apmeklēt diskusijas, eksperimentus un demonstrācijas. Apmeklētāji varēs gūt ieskatu, kā pasargāt pilsētu no plūdiem un varēs paskatīties citādāk uz ūdeni pārtikas produktos.

Cēsīs

“Z(in)oo” centrs piedāvās saviem apmeklētājiem teatrāli zinātnisku uzvedumu un radošo eksperimentu darbnīcu. “Z(in)oo” centrā būs iespēja vērot pirmo zinātnisko teātri, kura mērķis ir atraisīt zinātkāri un ļaut izprast pasauli. Pasākuma organizētāji ir padomājuši arī par mazākajiem – pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Viņiem veidots uzvedums, kurā varēs uzzināt, ar ko atšķiras Zeme no Mēness. Mazajiem zinātniekiem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā, kur bērni būvēs raķetes.

Šogad pasākums risinās 35 valstīs un 300 pilsētās, teikts Latvijas Universitātes mājas lapā. Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru īsteno Latvijas Universitāte sadarbībā ar citām Latvijas augstskolām, muzejiem, zinātniskajiem institūtiem un Latvijas Zinātņu akadēmiju.

Iepazīties ar pilno Zinātnieku nakts programmu un citiem pasākumiem var šeit.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu