Krievijas uzņēmums piedāvā ''Metalurgā'' ieguldīt 15-25 miljonus • IR.lv

Krievijas uzņēmums piedāvā ”Metalurgā” ieguldīt 15-25 miljonus

23
Foto: Gatis Rozenfelds, F64

Finanšu ministrs ”Afina Pallada” vērtē kā vienu potenciālajiem investoriem

Krievijas uzņēmums “Afina Pallada” izteicis piedāvājumu iegādāties akcionāru nesaskaņu plosīto un finanšu grūtībās nonākušo “Liepājas metalurgu” un tajā sākotnēji ieguldīt 30-50 miljonus ASV dolāru (15 – 25 miljonus latu), šodien vēsta laikraksts “Dienas Bizness”.

Laikraksta rīcībā esošajā vēstulē LM problēmu risināšanā iesaistītajām atbildīgajām Latvijas institūcijām, ko parakstījis miljards dolāru apgrozošās kompāniju grupas “Afina Pallada” līdzīpašnieks un prezidents Gaids Magakeljans, izteikts konkrēts piedāvājums LM darbības atjaunošanai un izvirzīti vairāki nosacījumi, piemēram, panākt labprātīgu akcionāru atkāpšanos no akciju īpašuma turēšanas, kā arī nepieļaut ostā strādājošā biznesa pārdošanu.

Finanšu ministrs Andris Vilks atzinis, ka šis varētu būt viens no potenciālajiem investoriem LM, bet arī liek saprast, ka investoru iespējams piesaistīt vien tad, ja līdzšinējie akcionāri atsakās no savām akcijām. Pretējā gadījumā ministrs neizslēdz LM darbības neatjaunošanu vispār.

Savukārt LM akcionārs Kirovs Lipmans laikrakstam norādījis, ka nevērtē “Afina Pallada” kā nopietnu investoru, jo šim uzņēmumam esot “savas grūtības” un “savi parādi”.

Krievijas uzņēmuma pārstāvji plānojot tuvākajās dienās ierasties Latvijā, liecina laikraksta rīcībā esošā informācija. Iepriekš LM pircēju rindās bija iestājušies vēl citi Krievijas uzņēmumi, tostarp “Daļpolimetall”. Tomēr tā piedāvājums neesot bijis pietiekami nopietns, bet, pateicoties šīs kompānijas interesei, par iespējām pirkt LM esot uzzinājis arī ”Afina Pallada”.

“Pallada Alfina” piedāvā visas LM saistības nodot jaunizveidotaijai meitaskompānijai, kurā LM pieder 100%, vienlaikus parakstot ar LM jaunu kredīta līgumu ar atlikto maksājumu uz 10-15 gadiem. Savukārt jaundibinātā meitassabiedrība noslēdz pārjaunojuma līgumus ar visiem kreditoriem ar tādiem termiņiem, kuri pārrunu procesā kopā ar lielākajiem kreditoriem jāparaksta ar tādiem noteikumiem, kas būtu sinhronizēti ar LM saimnieciskās darbības finansiālajām iespējām pēc ražošanas atjaunošanas. Šis process aizņemtu ilgāku laiku nekā jauna līguma parakstīšana, taču pasargātu LM no tūlītējiem kreditoru uzbrukumiem, norāda Krievijas uzņēmums. Tas piedāvā, ka ķīlas un citi nodrošinājumi tiek pārjaunoti ar jaunajiem noteikumiem un ieķīlāti par labu meitassabiedrības kredītsaistību izpildei.

LM akciju iegādei no esošajiem akcionāriem “Alfina Pallada” gatava reģistrēt uzņēmumu Latvijā, kas arī nodrošinātu nepieciešamo investīciju apjomu rūpnīcas palaišanai 6-8 mēnešu laikā. Iespējams, tas nozīmē ieguldīt vēl aptuveni 80 miljonus ASV dolāru (aptuveni 40 miljoni latu). “Savu investīciju kapitālu mēs esam gatavi pakļaut subordinācijai attiecībā pret esošajiem kreditoriem vai attiecībā pret pārjaunoto kredītlīgumu uz jaunu meitassabiedrību vai arī konvertēt sākotnēji ieguldītās investīcijas kapitālā. Lai tas notiktu arī mūsu sabiedrībai izdevīgā veidā, kā galvenais notikums ir rūpnīcas palaišana ar kontrolētu kreditoru risku caur vienu sabiedrību LM bilancē meitassabiedrības izskatā,” vēstulē piedāvā Krievijas kompānija.

Starp “Alfina Pallada” nosacījumiem ir arī norāde sakārtot citus LM darbību ietekmējošus ārējus apstākļus, kā piemēru minot to, ka no valsts pretimnākšanas ir atkarīgi elektrības cenu vai tarifu politikas jautājumi. Pēc kompānijas domām, saglabājot LM kā dzīvu uzņēmumu un vienu no lielākajiem elektrības patērētājiem valstī, ir laikus jādomā par īpašu atlaidi no pamattarifa jau tuvākajā nākotnē. Potenciālais investors norāda, ka vēlas ienākt LM, ja ir apturēti tiesvedības procesi un iespējamie kriminālprocesi, kuros LM vai ar to saistītās kompānijas ir kā atbildētājs vai trešā persona.

 

Komentāri (23)

lismanis 21.08.2013. 11.57

“Potenciālais investors norāda, ka vēlas ienākt LM, ja ir apturēti tiesvedības procesi un iespējamie kriminālprocesi, kuros LM vai ar to saistītās kompānijas ir kā atbildētājs vai trešā persona.”

Kāpēc potenciālajam investoram interesē kriminālprocesu apturēšana?

+7
-1
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 21.08.2013. 11.03

Baidos, ka Matushka neviens miljons bez kremļa ziņas netiek ne nopelnits, ne investēts:) Tie kas domā savādāk sēž vai zem zemes.

+6
0
Atbildēt

0

dro 21.08.2013. 22.31

Finanšu ministrs ”Afina Pallada” vērtē kā vienu potenciālajiem investoriem
______________________
Šis Vilka vērtējums atgādina agrāko par drošo Krājbanku….

+3
0
Atbildēt

1

    Ligiña Doniña > dro 21.08.2013. 22.41

    “Vilks vērtē” varētu būt rubrika žurnālā aiz anekdotēm. Ko Vilks/ Dombrovskis/ Pavļuts var vērtēt? Bankas sausiņš/Briseles klerks/Izbijis taurētājs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu