Mursi uzrādītas apsūdzības par saistību ar protestētāju nāvi • IR.lv

Mursi uzrādītas apsūdzības par saistību ar protestētāju nāvi

31
Mohameds Mursi ANO mītnē Ņujorkā pērn septembrī. Foto: LETA-AFP

Aizturēts Musulmaņu brālības līderis; Eiropa apspriež Ēģiptes krīzi

Kairā aizturēts Musulmaņu brālības līderis Muhameds Badi, otrdien pavēstīja valsts amatpersonas. Savukārt pagājušajā mēnesī no amata gāztajam Ēģiptes bijušajam prezidentam Muhamedam Mursi pirmdien uzrādītas apsūdzības par saistību ar protestētāju spīdzināšanu un nāvi 2012.gada nogalē, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Jau vēstīts, ka Badi, kā arī diviem viņa vietniekiem un trim organizācijas biedriem 25.augustā jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par musināšanu uz vardarbību pret demonstrantiem. Līdz šim Badi bēguļoja. Divi viņa vietnieki – Hairats aš Šaters un Rašads Bajumi – atrodas apcietinājumā. Viņi tiek apsūdzēti par musināšanu uz vardarbību pret demonstrantiem, kas 30.jūnijā bija pulcējušies pie Musulmaņu brālības galvenās mītnes. Vēl trīs Musulmaņu brālības biedri apsūdzēti protestētāju nogalināšanā.

Savukārt Mursi jaunās apsūdzības nozīmē, ka apcietinājuma termiņš pagarināts par 15 dienām, sākot no nākamās nedēļas. Eksprezidents jau apsūdzēts par noziegumiem, kas saistīti ar izlaušanos no cietuma 2011.gadā.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri trešdien rīko ārkārtas sanāksmi, kurā paredzēts pārskatīt bloka attiecības ar nemieru pārņemto Ēģipti, pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis. ES dalībvalstu diplomāti pirmdien Briselē tikās ārkārtas sarunās, lai spriestu par krīzi Ēģiptē, kur kopš pagājušās trešdienas, kad drošības spēki Kairā atklāja uguni pret apvērsuma pretinieku protesta nometnēm, vardarbībā nogalināti vairāk nekā 850 cilvēku.

Uz sarunām Briselē ES Politiskās un drošības komitejas vēstnieki tika atsaukti no vasaras atvaļinājuma. Sarunās var izšķirties jautājums par teju 5 miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu) kredītos un grantos, ko ES – pasaules lielākais palīdzības donors – solījusi Ēģiptei 2012. un 2013.gadā.

Vienu miljardu solījusi piešķirt ES, pārējo – Eiropas Investīciju banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. Tomēr ES palīdzības piešķiršana tiek sasaistīta ar progresu politikas un tieslietu jomā, tāpēc kopš 2012.gada Ēģiptes valdībai nav piešķirta nekāda tieša budžeta palīdzība, jo netiek īstenotas reformas.

Ņemot vērā to, ka Ēģiptē turpinās vardarbība un nav notikusi atgriešanās pie dialoga, ES ir gatava pārskatīt savas attiecības ar Kairu, kopīgā paziņojumā brīdināja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu. “Ēģiptes tautas prasības pēc demokrātijas un pamatbrīvībām nevar tikt ignorētas, vēl jo mazāk – aizskalotas asinīs,” norādīja ES līderi, uzsverot – tas ir kritiski svarīgi, ka vardarbība tiek apturēta nekavējoties.

“Kaut arī maksimāla savaldība ir jāizrāda visiem, mēs uzsveram, ka konkrēta atbildība par sadursmju apturēšanu gulstas uz pagaidu varas institūciju un armijas pleciem,” uzsvēra Rompejs un Barrozu. “Pēdējo dienu vardarbība un slepkavības nevar tikt attaisnotas, nedz piedotas. Cilvēktiesības ir jāciena un jāievēro. Politieslodzītie ir jāatbrīvo.”

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien ierosināja apturēt bruņojuma piegādes Ēģiptei. Dānija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aptur Ēģiptē visus palīdzības projektus, kas tiek īstenoti tiešā sadarbībā ar valdību un valsts institūcijām. Savukārt Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts pagājušajā nedēļā tviterī rakstīja: “Mūsu palīdzību pamatā veido atbalsts cilvēktiesībām un sieviešu organizācijām. Nebūtu gudri to tagad apturēt.”

Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi tika gāzts armijas apvērsumā 3.jūlijā. Apvērsuma rīkotāji arestējuši Mursi un teju visu viņa pārstāvētās Musulmaņu brālības vadību. Kopš apvērsuma Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpināja nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas universitātes.

Asinspirtī, kas izcēlās pagājušo trešdien, kad policija ar brutālu spēku mēģināja nometnes likvidēt, dzīvību zaudēja simtiem cilvēku. Par asiņaino izrēķināšanos ar protestētājiem starptautiskā sabiedrība asi nosodījusi Ēģiptes pagaidu valdību.

Komentāri (31)

ligakalnina 20.08.2013. 10.26

Arī Hitlers pie varas nāca demokrātiskā ceļā.
Patreiz plānprātīgie ES politiķi atbalsta islamofašismu, it kā kādas abstraktas demokrātijas vārdā.
Tie, ko viņi atbalsta, patreiz nodarbojas ar kristiešu – koptu izkaušanu, tur, kur armija tos nespēj aizsargāt, jo kopti atbalstīja militāristus.
Pilnīgākais sviests, tāpat, kā tas politkorektums, kas jau ierobežo vārda brīvību.
Politkorektums un demokrātija Eiropas kreiso izpratnē pārvērtušās par dogmām, un forma kļūst svarīgāka par saturu, labā un ļaunā jēdzieni izplūst un pazūd demagoģiskā vāvuļošanā.

+8
-4
Atbildēt

13

    ligakalnina > ligakalnina 20.08.2013. 15.01

    Kas ir normāli valstij, tas nav normāli tam, ko msulmaņi dēvē par reliģiju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 20.08.2013. 14.46

    “kas vērsta uz savu teritoriju un ietekmes paplašināšanu un pretinieku likvidāciju”

    Vai to pašu nevarētu attiecināt arī uz Izraēlu, ASV, Krieviju, Ķīnu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.08.2013. 13.39

    “It sevišķi, attiecībā pret tādiem “demokrātiem”, kā islamisti,”
    ===
    Pasākums tikai tad ir īsts, ja ir viens likums, viena taisnība visiem. Nez vai terors (nedaudz senākā nozīmē par tagad parasti izmantoto) pret citādi domājošiem rada ko vairāk par saspīlētām attiecībām, kuras risināt būs vēl grūtāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 21.08.2013. 05.30

    Ja mēs skatāmies konkrēti uz Ēģiptes kristiešu (jeb koptu) baznīcu grautiņiem, tad tos nodrošina divi faktori:
    (1) Radikāli islāmisti provincēs, kuri visdrīzāk saņem rīkojumus ne vairs no Musulmaņu Brālības augstākajām amatpersonām (kas pārsvarā ir arestēti vai slapstās), bet gan no pavisam citiem avotiem.
    (2) Armija un policija, kas uz to visu vienaldzīgi noskatās.

    Protams, islāmisti un armijnieki viens otru vaino visos iespējamajos grēkos. Bet ja reiz Abdul-Fatah al-Sisi ir diktators, tad viņam (kopā ar iecelto prezidentu un premjerministru) ir par visu valstī notiekošo jāatbild – ne mazāk kā tiešajiem grautiņu veicējiem.

    Sk. http://www.nytimes.com/2013/08/21/world/middleeast/attacks-rise-against-egypts-christians.html?hp&_r=0 .
    Dzeri49, saku vēlreiz: šinī konfliktā nav “gaišo spēku”. Ja kaut kur bija kaut kādi konstruktīvi elementi (mēreni islāmisti vai, teiksim, Muḥammad al-Barādaʿī), tad tie ir sen jau apklusināti, arestēti vai citādi atstumti otrajā plānā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ligakalnina 20.08.2013. 17.46

    dzeris49 10:26, _”…Politkorektums un demokrātija Eiropas kreiso izpratnē pārvērtušās par dogmām, un forma kļūst svarīgāka par saturu, labā un ļaunā jēdzieni izplūst un pazūd demagoģiskā vāvuļošanā.”_
    ~~~~~~~~~~~~
    dzeri, paldies tev par visiem lidz pat 15:01 sheit ierakstitiem tekstiem, tas ir ari manas domas un precizak neviens nepateiks to kada vajprata pasaule mes dzivojam un pashiznicinamies pashlaik diemzhel. nezinu kas tev te kabina minusus, no manis tikai atzinibas krusti.
    sheit tev ir taisniba – “…Patreiz plānprātīgie ES politiķi atbalsta islamofašismu,..”.
    muslimi nupat sagrava 3 baznicas, vinji saka ka slepkavo kristieshus atriebjoties, jo tie ir pret muslim_brotherhood prezidentu Mursi un vinja atbalstitajiem.
    pie prezidenta Mubaraka kopti netika slepkavoti. tagad vajpratigie uz plashaku situacijas analizi nespejigie EU politikji ar van Rompeju priekshgala atbalstis, dos naudu un ierochus kristieshu izkaushanai Eghipte.
    tas gan nebus nekas jauns jo lidzigi pec diktatora Sadama Huseina gashanas tas jau notika Iraka.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.08.2013. 13.36

    ” Psihiatriskās klīnikās izmanto trako kreklus, kas nav ne demokrātiski, ne humāni.”
    ===
    Jap, un balansē uz spīdzināšanas robežas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 20.08.2013. 11.35

    Dzerim49 būtu labi pašam darboties Ēģiptē – vislabāk kaut kādā Ēģiptes armijas pretizlūkošanas dienestā. Jo viņam viss ir skaidrs – kuri ir gaišie spēki un kuri ir ienaidnieki. Un jo vairāk “islamofašistu” nošauj, jo šī skaidrība kļūst lielāka.

    Saskaņā ar citu modeli katrā no konflikta pusēm ir gan konstruktīvas, gan destruktīvas iezīmes, un asinsizliešana nav neizbēgama. Bet ja asinsizliešana un opozīcijas līderu aresti tomēr turpinās – tad virspusē nonāk tieši destruktīvie spēki.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    oktaavs > ligakalnina 20.08.2013. 13.48

    Ino
    Jā, daudziem būtu interesanti uzzināt, kā var izskaust terorismu ar aviācijas, tanku un lielgabalu palīdzību. Ir izdomāti jauni šāviņi, kas trāpa potenciālajam teroristam Pakistānas kalnos, izskenējot viņa smadzenes un uzzinot turpmāko rīcību ?
    Varbūt nevajag atgremot televizora propagandistu pasaciņas ?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.08.2013. 14.30

    Un vēl piezīme – visa vēsture pierāda, ka nonākot pie varas demokr. ceļā, totalitārie un autoritārie spēki ar to visu demokrātiju izbeidz, un grib palikt pie varas mūžīgi.
    Un islams nav reliģija, tā ir sabiedriskā iekārta, totalitāra ideoloģija, utt., kas vērsta uz savu teritoriju un ietekmes paplašināšanu un pretinieku likvidāciju, uzskatīt, ka islams var būt demokrātiskas Eiropas izpratnē, ir absurds.
    Tāpēc atbalstīt dažādus btāļus musulmaņus vai to apakšvienību Hamazs ir tas pats, kas atbalstīt kādu cilvēkēdāju cilti, kas, ar demokr. metodēm, grib ieviest cilvēka gaļas lietošanu uzturā, un taisni to patreiz dara tizlie Rietumu politiķi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 20.08.2013. 14.39

    west Ino
    Jā, daudziem būtu interesanti uzzināt, kā var izskaust terorismu ar aviācijas, tanku un lielgabalu palīdzību.

    Protams, nē. Izcilākais ASV prezidents, Reigans, izskauda starptautisko terorismu bez neviena šāviena. Gorbačovs pārtrauca finansējumu un jau 1989. gadā, vai pat ātrāk, no Checkpoint Charlie, Berlīnē pazuda bildes ar meklētākiem teroristiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.08.2013. 13.01

    Ir situācijas, kad bez spēka pielietošanas iztikt nevar.
    It sevišķi, attiecībā pret tādiem “demokrātiem”, kā islamisti, kuriem demokrātija ir tikai līdzeklis, kā iegūt varu, bet, nonākot pie varas, tie ātri vien aizmirst par demokrātiju, kā arī tas notika Ēģiptē.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.08.2013. 13.49

    Atkarība no tā, kas ir prioritāte un pašmērķis – vai nu islama demokrātija, vai normāla sabiedrība, ctb, utt.
    Ja pašmērķis ir pseido demokrātija vai t.s. islama demokrātija – nu tad arī nav ko vaimanāt, ka pie varas nonāks nākamais Hitlers, un pirmais, ko darīs – sāks izkaut kristiešus, kā to dara Mursi “demokrāti” un citi līdzīgie “demokrāti”.
    Manuprāt, mērķim jābūt normālai sabiedrībai, nevis vistumsonīgāko un agresīvo fanātiķu nonākšana pie varas demokrātijas vārdā, veselajam saprātam arī jābūt.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 20.08.2013. 12.28

    Kalvis Apsītis. Psihiatriskās klīnikās izmanto trako kreklus, kas nav ne demokrātiski, ne humāni. Apsīša kungam vajadzētu atklāt noslēpumu kā panākt mieru Afganistānā, Irakā, tagad arī Sīrijā un Ēģiptē un novērst terota aktus visā pasaulē:)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

lismanis 20.08.2013. 12.23

es īsti nesaprotu, kāpēc ES būtu jāatbalsta Musulmaņu brālību? viņi grib nodibināt pretty much Islamist state. pats par sevi tas, protams, nav nekas slikts, bet manuprāt tas galīgi nav ES interesēs. un man patiešām ir vienalga, ka islamisti būs pie varas nākuši demokrātiskās vēlēšanās. tas nav ES interesēs. baidos, ka viņi kurinās citus islamistus un beigu beigās tas var vērsties pret Eiropu pašu. vēlreiz – kāpēc ES būtu jāatbalsta Musulmaņu brālību?

+5
-1
Atbildēt

0

dzerkaleliva 20.08.2013. 11.15

Nedaudz smieklīgi, ka pašreizējās asiņainās huntas ģenerāļi ir iedomājušies, ka šajā civilizāciju krustpunktā pie Suecas kanāla varēs noturēties pie varas ar plikiem ieročiem un rokām līdz asinīm elkoņos. Nekā cita viņiem nav. 21.gadsimtā.
————————————————
Saudi ir nafta un n_tie miljardi ar ko nomākt jebkuru neapmierinātību. Nedaudz mazāk miljardi ir Putinam. Bet neviens no šiem režīmiem neatrodas pie Suecas kanāla. Nevienā no tiem nav tik daudz jaunu par savu tainsību karot un mirt gatavu pilsoņu.
————————————————
Vai tur būs pilsoņu karš vai kas, bet skaidrs ka šie panākumiem bagātie pilsoņi par daudz ir sacerējušies ar saviem tankiem un ložmetējiem.
Jaunākie panākumi.
Egypt’s Mubarak cleared in corruption case, Hosni Mubarak, Egypt’s deposed former president, is expected to be released from prison by the end of the week, his lawyer states.
Egypt arrests Muslim Brotherhood’s top leader
Nu un vēl pāris tūkstoši armijas nogalināto Mursi aizstāvju, tāpat vien, par to, ka no mošejas ārā negāja

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu