Valmieras teātrī pirmizrāde "Taureņi ir brīvi" • IR.lv

Valmieras teātrī pirmizrāde “Taureņi ir brīvi”

29
Izrādes publicitātes foto

Izrādes darbība notiek 60.gadu beigās, tās centrā divu jauniešu attiecības. Galvenajās lomās Mārtiņš Meiers un Inese Pudža

Trešdien, 14.augustā plkst.18.30 Valmieras teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos sezonas pirmais jauniestudējums – Reiņa Suhanova režisētā izrāde “Taureņi ir brīvi”. Leonarda Gerša luga “Taureņi ir brīvi” ir Suhanova režijas diplomdarbs – ar šo izrādi viņš absolvē studijas Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra režijas kursā, ko vada profesors Mihails Gruzdovs un docente Indra Roga, raksta aģentūra LETA.

Izrādes centrā ir divi jaunieši, kas kopā vēlas kliedēt savu vientulību, nerēķinoties ar izcelsmes, raksturu un nākotnes nodomu atšķirībām. Kopā ar Suhanovu radošajā komandā strādā scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Emīls Zilberts un gaismu mākslinieks Mareks Lužinskis, bet lomās piedalās Mārtiņš Meiers, Inese Pudža, Dace Eversa un Kārlis Neimanis. 

Režisoru šajā darbā interesējušas ne tikai varoņu attiecības, bet arī laikmets, kas tās noteicis. Lugas darbība notiek pagājušā gadsimta 60.gadu beigās, kad par lielu sabiedrisku spēku ir kļuvusi jauniešu kontrkultūra – jau bijuši gan studentu nemieri Parīzē, gan Prāgas studenta Jana Palaha pašsadedzināšanās, protestējot pret padomju tanku ienākšanu Čehoslovākijā. Par elkiem kļuvuši mūziķi Saimons un Garfunkels, Džimijs Hendrikss, ir sākusies hipiju kustība ar aicinājumiem mīlēt, nevis karot. No mātes pārliecīgajām rūpēm aizbēgušais Dons Beikers, kuru atveido Mārtiņš Meiers un Ineses Pudžas atveidotā topošā aktrise Džila Beikere ir šā laika bērni – pretrunu plosīti, protesta pilni, taču arī gatavi radīt un mīlēt. Izrāde ir šāds radīšanas process – kādas dziesmas tapšanas laiks. 

Leonards Geršs (1922-2002) ir amerikāņu dramaturgs un scenārists, kurš daudz strādājis gan Brodvejā, gan Holivudā. Lugai “Taureņi ir brīvi” ierosmi viņš guvis, klausoties radioraidījumu par jaunu juristu, kurš, neskatoties uz invaliditāti, spējis iegūt labu izglītību, priecāties par dzīvi un radīt.

Nākamās izrādes 23. un 24.augustā Rīgā Zirgu pastā

Vairāk inormācijas teātra mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu