Ilvess “uz paklāja” izsauc Igaunijas parlamenta partijas • IR.lv

Ilvess “uz paklāja” izsauc Igaunijas parlamenta partijas

21
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: AFP/LETA

Prezidentam raizes dara Reformu partijas iekšpartijas vēlēšanu rezultātu viltojums

Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam piektdien nāksies risināt Igaunijas parlamentā pārstāvētās Reformu partijas konfliktu, kas apdraudot iekšpolitisko situāciju, – prezidents pie sevis izsaucis visu parlamentā pārstāvēto partiju vadītājus – Andrusu Ansipu, Edgaru Savisāru, Urmasu Reinsalu un Svenu Mikseru. Konfliktu izraisījusi Igaunijas eiroparlamenta deputāte Kristīne Ojulande, kuru Reformu partija apsūdzēja nelikumīga iekšpartijas balsojuma organizēšanā.

Prezidenta satraukums par iekšpolitisko situāciju saistīts ar skandālu valdošajā politiskajā spēkā – Reformu partijā, piektdien ziņo Igaunijas mediji. Partija no savām rindām šonedēļ jau izslēgusi Ojulandi. Lēmums par deputātes izslēgšanu pieņemts uz konsensusa pamata, tā pamatā ir partijas Goda tiesas lēmums, vēsta Igaunijas “Radio 4”.

Skandālu maijā notikušajās Reformu partijas valdes vēlēšanās, kas tika organizētas elektroniski, izraisīja tas, ka nobalsots vairāku vecāka gadagājuma partijas biedru vārdā, lai gan šīs personas balsojumā nemaz nepiedalījās.

“Eesti Express” rakstīja, ka uz pensionāru vārda izveidotas viltus elektroniskā pasta adreses, lai no partijas pārvaldes pieprasītu lietotājvārdus un paroles, kas pēc tam tika izmantotas, lai iereģistrētos partijas iekšējā tīklā un nobalsotu, tādējādi ietekmējot vēlēšanas.

Vēlāk atklājās, ka kopumā viltus ceļā nodotas 39 balsis, no kurām vairums nāca no Rietumviru apriņķa. Šī reģiona Reformu partijas nodaļu kopš 2007. gada vadīja bijusī ārlietu ministre Ojulanda.

Prezidents Ilvess ir nopietni noraizējies par iekšpolitisko situāciju. Savā “Facebook” lapā viņš ierakstījis: “Situācija rada nopietnas raizes, jo jautājums ir par uzticamību Igaunijas partiju demokrātijai.”

 

Komentāri (21)

enjoy 07.06.2013. 12.36

Ak dies, kā es gribētu, lai arī mums kāds raizētos par iekspartiju demokrātiju.

+16
0
Atbildēt

2

    inta_s > enjoy 07.06.2013. 12.38

    Mūsējie: “Iekšpartiju… kas?”

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    enjoy > enjoy 07.06.2013. 12.51

    Viedokli,
    jāpriecājās, ka vēl nav- Iekšpartiju…čego? :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 07.06.2013. 14.31

Jā, igauņu līmenis un mūsu līmenis…

+9
0
Atbildēt

0

Andris 07.06.2013. 13.05

Kārtējais krievpadlatvala izteiciens – “izsaukt uz paklāja”. Vai žurnālists pārāk ilgi strādāja VLKSM komitējā un vēl joprojām nevar attapties?

+7
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu