Notverts arī otrs aizdomās turamais Bostonas spridzinātājs (papildināts) • IR.lv

Notverts arī otrs aizdomās turamais Bostonas spridzinātājs (papildināts)

65
Foto: AFP/LETA

NBC: abi jaunie vīrieši ir čečenu izcelsmes brāļi, kas Savienotajās Valstīs dzīvojuši ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām

ASV policija piektdienas vakarā notvērusi arī otru aizdomās turamo par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā. 19 gadus vecais Džohars Carnajevs tika atrasts slēpjamies laivā pie kādas ārpilsētas mājas Votertaunā, ziņo LETA/AFP/BBC.

Jau ziņots, ka otrs aizdomās turamais – Džohara vecākais brālis 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs – tika nošauts apšaudē iepriekšējā naktī.

Džohars, kurš iepriekšējās nakts apšaudē ticis smagi ievainots, tika atrasts stundu pēc tam, kad policija atcēla aizliegumu iedzīvotājiem iziet no savām mājām. Policijai par meklējamā atrašanās vietu paziņoja viens no iedzīvotājiem, kas bija izgājis no mājas un pamanījis asinis pie laivas.

Paceļot laivas pārsegu, viņš ieraudzīja asiņojošu vīrieti un tūlīt piezvanīja policijai.

Pirms izdevās aizdomās turamo aizturēt, notika stundu ilga apšaude, kuras laikā policijai nācās izmantot arī trokšņa granātas.

Kad policisti veda prom sagūstīto Džoharu Carnajevu, pūlis, kas bija sapulcējies ap notikuma vietu, uzgavilēja, bet ziņām izplatoties, Bostonas ielās sākās spontānas svinības. Ļaudis ielu malās aplaudēja policistiem, kas, noslēdzoties aizdomās turamo tvarstīšanas operācijai, sāka savākt savu aprīkojumu.

Aizdomās turēto tvarstīšana

Agrā piektdienas rītā ASV policija apšaudē nogalinājusi vienu no vīriešiem, kas tiek turēts aizdomās par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā, kamēr otra aizdomās turamā vajāšana joprojām turpinās,  vēsta LETA/AFP.

Televīzijas kanāls NBC vēsta, ka abi gados jaunie vīrieši, kuri tiek turēti aizdomās par pirmdien sarīkotajiem sprādzieniem, ir čečenu izcelsmes brāļi, kas Savienotajās Valstīs dzīvojuši ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām.

Vajāšana sākās pēc tam, kad pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā tika sašauts studentu pilsētiņu apsargājošais policists, kurš no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira.

Aizdomās turamie notikuma vietā nolaupīja automašīnu, un sākās dramatiska pakaļdzīšanās. Bēgļus policija panāca Bostonas pievārtē esošajā Votertaunā, kur sākās jauna apšaude. Tās laikā pirmais aizdomās turamais tika sašauts un pa ceļam uz slimnīcu mira. Otra aizdomās turamā vajāšana turpinās. Apšaudē Votrtaunā ievainots vēl viens policists, kurš atrodas smagā stāvoklī.

NBC ziņo, ka vajājamais ir 19 gadus vecais Džohars Carnajevs. Savukārt nogalinātais aizdomās turamais, kurš miris no daudziem šautiem ievainojumiem un brūcēm, kuras gūtas apšaudes laikā notikušajā sprādzienā, ir 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs.

Pilsēta un tās piepilsētas šobrīd faktiski ir slēgtas. Visā reģionā apturēta sabiedriskā transporta satiksme. Slēgtas arī skolas. Ielās patrulē bruņoti policisti, bet gaisā riņķo policijas helikopteri.

Bostonas policijas komisārs Eds Deiviss brīdinājis, ka brīvībā esošais aizdomās turamais ir “bruņots un bīstams”. Viņa notveršanai izvērsta plaša tiesībsargājošo iestāžu operācija. Bēglis tiek uzskatīts par cilvēku, kurš fiziski uzstādījis bumbas maratona norises vietā.

“Mēs uzskatām, tam ir jābūt teroristam. Mēs domājam, tam ir jābūt cilvēkam, kas šeit ieradies, lai slepkavotu cilvēkus,” norādīja Deiviss.

Policija uzskata, ka pirmajam no aizdomās turamajiem bija pie ķermeņa piestiprinātas sprāgstvielas, un likumsargi bažījas, ka arī otrajam aizdomās turamajam ir spridzinātāja veste.

Kā pavēstīja Masačūsetsas štata policijas preses pārstāvis, dramatiskie notikumi sākušies ar degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, kam sekojusi policista nošaušana pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā, kurš bija ieradies uz izsaukumu par aizdomīgām aktivitātēm.

Pēc neilga laika policija saņēma informāciju, ka divi bruņoti vīrieši netālajā Kembridžā nolaupījuši automašīnu. Autovadītājs pusstundu vēlāk neskarts tika atbrīvots.

Policija sākusi meklēt automašīnu un Votertaunā sākusi to vajāt. Pakaļdzīšanās laikā no automašīnas tikuši izmesti paštaisīti spridzekļi, no kuriem vairāki eksplodējuši.

Votertaunas iedzīvotājs Endrjū Kicenbergs telekanālam “NBC News” aprakstīja novēroto policijas un noziedznieku apšaudi pie savas mājas.

“Viņi iesaistījās vairākas minūtes ilgā apšaudē,” sacīja Kicenbergs. “Viņi arī izmantoja bumbas, kas izskatījās un izklausījās pēc granātām, vienlaikus šaujot. Tā bija apšaude. Tā bija ilga apšaude.”

Pēc viņa teiktā, bēgļu pāris slēpies aiz melna “Mercedes” džipa un sedana un šāvis uz 70 līdz 80 metru attālumā esošajām sešām Votertaunas policijas automašīnām, no kurām tika atbildēts ar pretuguni. Šāvējiem bijušas arī mugursomas.

Viens no šāvējiem tad sācis skriet policistu virzienā, kamēr otrs iekāpis džipā. Skrējējs drīz nokritis, bet džips iztriecies cauri ielas galā novietoto policijas mašīnu rindai, sacīja Kicenbergs.

Spraigie notikumi sākušies vien pāris stundas pēc tam, kad Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) publiskoja Bostonas teroraktā aizdomās turamo attēlus.

FIB lūdza sabiedrības palīdzību aizdomās turamo identificēšanā, bet brīdināja, ka viņi ir “bruņoti un ārkārtīgi bīstami”.

FIB publiskotajos attēlos redzami divi jauni vīrieši, no kuriem vienam galvā balta beisbola cepure, bet otram – melna. Abiem aizdomās turamiem ir melnas mugursomas.

Tiek uzskatīts, ka spridzekļi, kas pirmdien eksplodēja pie Bostonas maratona finiša līnijas, bija ievietoti melnās neilona mugursomās.

Sprādzienos tika nogalināti trīs cilvēki, bet vairāk nekā 180 tika ievainoti.

Aptuveni 100 ievainotie jau ir izrakstīti no slimnīcas, bet aptuveni desmit joprojām atrodas kritiskā stāvoklī. Vismaz 12 cilvēki sprādzienos zaudējuši kāju.

Žurnāls: Liecības par aizdomās turamo Bostonas spridzinātāju motīviem

Policijai intensīvi turpinot vajāt par Bostonas teroraktu sarīkošanu aizdomās turamo Džoharu Carnajevu, joprojām neatbildēts paliek jautājums par brāļu rīcības iespējamiem motīviem, vēsta žurnāls “Time”.

Kā liecina izdevuma apkopotā informācija, internetā atrodamas vairākas versijas par brāļu iespējamo motīvu uzbrukumu rīkošanai.

Jau ziņots, ka aizdomas par sprādzienu sarīkošanu Bostonā krīt uz čečenu izcelsmes brāļiem – 26 gadus veco Tamerlanu Carnajevu, kurš slimnīcā miris no apšaudē ar policiju gūtajiem ievainojumiem, kā arī 19 gadus veco Džoharu Carnajevu, kura vajāšana joprojām turpinās.

Tīmeklī atrodamā informācija liecina, ka Tamerlanam tuvi bijuši radikālo islāmistu uzskati.

Pirms pieciem mēnešiem viņš, domājams, tīmekļa videotēkā “YouTube” izveidojis kanālu ar nosaukumu “teroristi”. Tajā apskatāmi viena no Dagestānas nemiernieku līderiem – Amira Abududžana – videoieraksti. “YouTube” divus videoierakstus ir izņēmis no vietnes, taču trešajā redzams, kā Abududžans musina uz džihādu. Rokās turot Kalašņikova automātu, nemiernieku līderis saka: “Džihāds ir katra spējīga musulmaņa pienākums.”

Tamerlana izveidotajā “YouTube” kanālā ievietota arī dziesma “Mēs savu dzīvi veltīsim džihādam”.

Savukārt kādā interneta vietnē atrodamās ziņas par vecāko brāli Tamerlanu, liecina, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa, jo viņš “tos nesaprot”. Viņš studējis inženierzinātnes Masačūsetsas Bunkura kalna kopienas koledžā, taču paņēmis akadēmisko gadu, lai nopietnāk pievērstos boksam, cerot ar laiku piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tamerlans Olimpiādē labprātāk startētu zem ASV nekā Krievijas karoga, ja vien nebūtu iespēja pārstāvēt neatkarīgu Čečeniju, teikts vietnē.

Vietnē lasāms, ka Tamerlans esot ļoti reliģiozs un Dievs viņam aizliedzis lietot alkoholu. “Vairs nav nekādu vērtību,” vietnē citēts vecākā brāļa teiktais. “Ļaudis sevi nespēj kontrolēt.”

Vienā no fotogrāfijām, kas ievietotas vietnē, Tamerlans redzams kopā ar kādu blondu sievieti, kas esot viņa itāļu un portugāļu jauktas izcelsmes draudzene, kura arī pārgājusi islāmā.

Savukārt jaunākais brālis, joprojām policijas meklēšanā esošais Džohars no 1999. līdz 2001.gadam apmeklējis skolu Dagestānas Republikā, liecina viņa lapa Krievijas sociālajā tīklā “Vkontakte”. Lai gan viņa lapā nojaušams, ka Džohars interesējies par konfliktiem un tēmām, kas tikušas saistītas ar teroristiem, pagaidām nav gūts apliecinājums, ka viņam varētu būt reliģiski vai nacionālistiski motīvi.

Kaut gan viņa lapā sociālajā tīklā “Vkontakte” ievietoti videomateriāli, kuros pausts atbalsts Čečenijas neatkarības idejai, tas neļauj izdarīt secinājumus par Džohara pārliecību, jo Čečenijas neatkarības atbalstītāju vidū ir gan sekulāri noskaņoti aktīvisti, gan islāmisti.

Džohars internetā izteicis atbalstu arī Sīrijas nemierniekiem.

Tikmēr brāļu onkulis Ruslans Carni, kas mīt Merilendā pastāstījis, ka brāļi ASV dzīvojuši aptuveni desmit gadus, bet pirms tam neilgi mituši Krievijas Dagestānas autonomās republikas galvaspilsētā Mahačhalā, bet uzauguši esot Kirgizstānā. Savienotajās valstīs viņi esot ieradušies kā bēgļi.

Savukārt aizdomās turamo tēvs Anzors Carnajevs, kurš joprojām dzīvo Mahačhalā, telefonintervijā aģentūrai AP izteicies, ka jaunākais brālis Džohars esot “īsts eņģelis”. Šobrīd viņš studējot medicīnu otrajā kursā. 2011.gadā Masačūsetsas pavalsts Kembridžas municipalitāte jaunākajam no brāļiem Carnajeviem piešķīrusi 2500 dolāru stipendiju.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

 

Komentāri (65)

janis17 19.04.2013. 20.51

Articulus jau pašā sākumā teica, ka pēdas meklējamas krievijā…

+13
-4
Atbildēt

0

juhans 19.04.2013. 19.10

Pagaidām kaut kas ir ļoti savādi. Sk. The stories of 2 brothers suspected in bombing. http://news.yahoo.com/stories-2-brothers-suspected-bombing-124623274.html

+5
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 20.04.2013. 10.20

…Tamerlan Tsarnaev visited Sheremetyevo, Russia, last year and was out of the country for six months. Investigators are trying to determine if he received any terror training on that trip.

Read more: http://www.washingtontimes.com/news/2013/apr/19/high-drama-amid-massive-manhunt-dzhokhar-tsarnaev-/#ixzz2QzAnPsYS
Follow us: @washtimes on Twitter

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu