Šovakar Kaņepes kultūras centrā projekts "Public Enema" un grupa "Staer" • IR.lv

Šovakar Kaņepes kultūras centrā projekts “Public Enema” un grupa “Staer”

19

Koncerts būs viens no pasākumiem, kas ievadīs festivālu “Skaņu mežs”, kurš noritēs oktobrī

Kaņepes Kultūras centrā šovakar notiks šogad pirmais festivāla “Skaņu mežs” pasākums, kurā uzstāsies improvizētās trokšņu mūzikas projekta “Jazzkammer” dalībnieka Jona Hegres blakusprojekts “Public Enema” un instrumentālā avangarda rokmūzikas grupa “Staer”, raksta aģentūra LETA.

Pirmais no diviem vakara galvenajiem priekšnesumiem būs Hegres projekts “Public Enema”, kurā viņš spēlē kopā ar bundzinieku Nilsu Āri Drūnenu.

“Šis ir mūsu abu ilgstošākais projekts: kopš 1996.gada mēs savos priekšnesumos spēlējam brīvas formas improvizāciju. Lai gan mēs abi ar “Public Enema” esam mēģinājuši un spēlējuši vairāk nekā ar jebkuru citu projektu, mēs vēl neesam izdevuši albumu, taču esam uzstājušies kā frīdžeza trio ar norvēģu saksofonistu Frūdi Gjerstādu un stīgu instrumentālistu Nilsu Ēklandu, kā arī ierakstījuši albumus dažādu citu projektu sastāvā, visatpazīstamākie no tiem ir “Jazzkammer” ar Lasi Marhaugu un “Der Brief” ar Jergenu Larsonu. Arī pēdējā perioda “Jazzkammer” dzīvo koncertu sastāvs saturēja mūs un Marhaugu. Mūsu mūziku bieži raksturo kā ar enerģiju pārlādētu brīvas formas improvizāciju, taču kopumā mēs ticam improvizētas mūzikas neparedzamībai, līdz ar to arī tam, ka esam spējīgi pārsteigt gan sevi, gan savu publiku ar to, kā izvēršas mūsu spontānā mūzika,” par sevi stāsta projekta “Public Enema” dalībnieki.

Vakara noslēguma priekšnesumu sniegs norvēģu avangarda rokgrupa “Staer”, kas savu debijas albumu ar tādu pašu nosaukumu publicēja trokšņu, džeza un improvizētajās mūzikas laukā ievērojamajā izdevniecībā “Gaffer Records”. Grupas mūzika satur gan pankroka agrīnajām formām radniecīgu agresivitāti un raupjumu, gan laikmetīgajiem minimālistiem vai krautrokam raksturīgu organizētību, gan grupas “Swans” pēdējā perioda daiļradei līdzīgus stratēģiskus skaņu uzbrukumus. “Staer” mūzika ir tikpat konfrontējoša un skaļa, cik tā ir skaista un spirdzinoša.

Pasākumam būs arī ievaddaļa, kurā uzstāsies vietējie mūziķi. Koncertu atklās latviešu eksperimentālā popa projekts “Kroffork”, savukārt pēc tam uzstāsies latviešu mūziķis, mākslinieks un publicists Kaspars Groševs.

Groševs ir mākslinieks no Rīgas, kas savos darbos lielākoties izmanto zīmējumu, skaņu un tekstu, nereti atsaucoties uz popkultūru un pēdējās simtgades mākslas notikumiem. Eksperimentus ar mūziku sācis jau 90.gadu otrajā pusē, Groševs līdz šim gandrīz neko nav izdevis, bet katra uzstāšanās reize ir turpinājums iepriekšējai.

Mūziķis absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Izstādēs Latvijā un ārvalstīs viņš piedalās kopš 2005.gada, bet kopš 2009.gada vairāk vai mazāk regulāri raksta par vizuālo mākslu žurnālam “Studija”. 2011.gadā māksliniekam bijusi personālizstāde “I/O. Bez ienaidniekiem” “kim?” Laikmetīgās mākslas centrā, 2012.gadā Kaņepes Kultūras centrā bijusi skatāma viņa izstāde “H”, un šī gada maijā gaidāma nākamā Groševa personālizstāde “kim?” Laikmetīgās mākslas centrā.

“Kroffork” ir Rīgas mūzikas projekts, kura skanējumu varētu raksturot kā savdabīgu krustojumu starp tādām mūzikas parādībām kā “home recording revival” un pagrīdes grupu kopumu, ko Rietumu presē savulaik sauca par “new weird America”. Performanču mākslinieces Sabīnes Moores muzikālais materiāls ir izveidots, ierakstot ikdienišķas skaņas, kurām klāt ir radušies abstrakti teksti un vizualizācijas. Mūziku lielākoties veido skaņas, kas ģenerētas, izmantojot sadzīves priekšmetus vai lauka ierakstus, tam visam pēc tam tiekot vairākkārt pārstrādātam un aranžētam. Rezultāts, kā apgalvo Moore, ir niansēti trausla noskaņa.

Šis koncerts būs viens no vairākiem šā gada pasākumiem, kas ievadīs pašu festivālu “Skaņu mežs”, kas savukārt noritēs oktobrī.

Koncerts Kaņepes Kultūras centrā sāksies plkst.21. Tā apmeklējums maksās trīs latus.

 

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu