FOTO: Rubenis: Imants Ziedonis ir brīnums • IR.lv

FOTO: Rubenis: Imants Ziedonis ir brīnums

27
Dzejnieks Imants Ziedonis. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

 

Šodien Doma laukumā vairāku stundu garumā veidojās rinda, bija ieradušies visu paaudžu pārstāvji, lai atvadītos un izrādītu cieņu dzejniekam un publicistam Imantam Ziedonim.

Izrādīt godu Ziedonim ieradās sabiedrībā pazīstami cilvēki, aktieri, mūziķi, rakstnieki, politiķi. Gaišu noskaņu baznīcā radīja paša Ziedoņa dzejas lasījumu ieraksti, cilvēku noliktie ziedi, kā arī mūziķu priekšnesumi, kas veltīti tautā iemīļotā dzejnieka piemiņai.

Doma laukumā bija novietots projektors un ekrāns, uz kura arī garāmgājējiem bija iespējams redzēt dievnamā notiekošo.

Mācītāja Jura Rubeņa vadītajam dievkalpojumam līdzi sekoja gan cilvēki piepildītajā dievnamā, gan arī Doma laukumā vairāki simti dažāda gadagājuma cilvēki. 

“Cauri lieliem cilvēkiem atspīd dievs. Tā dieva līdzība, ko mēs katrs nesam. Imants Ziedonis ir dieva mākslas darbs. Imants Ziedonis ir brīnums, kas ir uzdāvināts Latvijai. Ar katru nākamo dienu un gadu mēs to sapratīsim aizvien labāk un labāk. Mūzika sāk īpaši skanēt pēc komponista nāves. Dzejnieka dzeja uzdzirkstī ar vēl lielāku spēku tad, kad aiz viņa aizvērušās mūžības durvis. Cilvēks – Ziedonis ir miris. Ir pienācis brīdis iepazīties ar Mūžīgo Ziedoni, kas vairs nekad šo zemi un tautu nepametīs,” teica Rubenis.

Cilvēku līdzi paņemtie ziedi rūpīgi tika novietoti automašīnā, kas tos nogādās uz Ziedoņa pēdējo atdusas vietu, ziņo LETA.

Doma baznīcā izskanēja paša Ziedoņa lasījumu ieraksti un Latvijas mūziķu veltītie priekšnesumi dzejnieka piemiņai. Piemiņas ceremonijā muzicēja Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, Jāzepa Mediņa zēnu koris, dziedātājs Renārs Kaupers, Latvijas Radio koris, koris “Kamēr…”, orķestris “Sinfonietta Rīga”, Dārziņa vīru koris, koris “Ave Sol”, pianists Vestards Šimkus, flautiste Dita Krenberga, dziedātāja Ieva Parša, maestro Raimonds Pauls un “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets.

Dzejnieks tiks guldīts zemes klēpī Ragaciema kapos, piedaloties tikai tuvākajiem cilvēkiem. 

Vēloties pieminēt Ziedoni un apliecināt viņa gara nemirstību, nodibinājuma “Rīga 2014” brīvprātīgie šodien organizē akciju “Ziedonis ir dzīvs!”. Šodien ikviens Ziedoņa daiļrades cienītājs aicināts plkst.14 balsī, klusināti, domās, dziesmā, no grāmatas, no galvas, no datora, mājās, darbā vai uz ielas, bet no sirds lasīt Ziedoņa darbus.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists Ziedonis mūžībā aizgāja divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas. Viņš darbojies arī kā īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists un ir viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Būtisks ir arī Ziedoņa kā spilgta atmodas laika politiskā darbinieka ieguldījums Latvijas valsts neatkarības atgūšanā.

Ziedonis ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā.

(papildināts teksts un foto)

 

Komentāri (27)

austrisv 07.03.2013. 10.43

klausījos Rubeņa runu izvadot Ziedoni, un man tā likās vienkārši brīnišķīga, lai neteiktu vairāk!

+2
0
Atbildēt

0

Signija Aizpuriete 06.03.2013. 12.49

———
“Aiz manis stāv zvaigznes. Ko tu man padarīsi?!” Rainis

Vēl viena zvaigzne “Imants Ziedonis” pie mūžigās Latvijas debesīm, kas ikvienam latvietim palīdzēs atrast savu ceļu jebkurā vietā, jebkurā brīdī.

http://www.youtube.com/watch?v=xxL-jRyLGrU

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu