Miris Venecuēlas prezidents Čavess • IR.lv

Miris Venecuēlas prezidents Čavess

38
Venecuēlas prezidents Ugo Čavess slimības gultā lasa avīzi kopā ar meitām. Foto: EPA/LETA

Valstī faktiski izsludināts karastāvoklis

Otrdien 58 gadu vecumā miris ar vēzi sirgstošais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, izsaucot bažas par turpmāko valsts nākotni, vēsta LETA/AFP/BBC.

Viceprezidents Nikolass Maduro, kas valdot asaras pavēstīja par Čavesa aiziešanu, jau paziņojis, ka “tautas aizsardzībai un miera garantēšanai” visā valsts teritorijā iesaistīta policija un armija, kas faktiski vērtējama kā karastāvokļa izsludināšana.

Čavess par savu pēcteci, ir nosaucis Maduro, taču ir skaidrs, ka opozīcija pieprasīs jaunas vēlēšanas, un valstī pieaug spriedze, valdībai izplatot paziņojumus par iekšējo un ārējo spēku sazvērestību nolūkā sagraut “Venecuēlas demokrātiju”.

Brīdi vēlāk ārlietu ministrs Eliass Hosē Haua Milano gan pavēstīja, ka Maduro prezidenta pienākumus pildīšot tikai pagaidām, kamēr 30 dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas. Viņš piebilda, ka Maduro vēlēšanās startēs kā valdošās Apvienotās sociālistu partijas (PSUV) kandidāts.

Haua arī paziņoja, ka valstī ir izsludinātas septiņas dienas ilgas sēras un ka Čavesa bēres paredzētas piektdien.

Čavess, kas atradies pie varas 14 gadus, ar vēzi sirga jau ilgāk nekā gadu un Kubā viņam tika veiktas vairākas operācijas. Sabiedrībā kreisi populistiskais prezidents nebija redzēts jau vairākus mēnešus.

Maduro paziņojis, ka Čavesa slimība esot Venecuēlas ienaidnieku sazvērestības rezultāts, nepārprotami norādot uz ASV un Venecuēlas opozīciju. Reaģējot uz viņa izteikumiem, Vašingtona paziņojusi, ka tie ir “absurdi”.

Vēl pirms paziņojuma par Čavesa nāvi, Karakasa par “persona non grata” izsludināja divus ASV diplomātus, kam dots rīkojums 24 stundu laikā valsti pamest. Vašingtona pavēstījusi, ka abi izraidītie diplomāti jau atgriezušies ASV.

Tikmēr Venecuēlas armija izplatījusi paziņojumu, ka tā aizsargāšot valsts suverenitāti, nedalāmību un drošību un palikšot lojāla viceprezidentam un parlamentam. Armija aicinājusi tautu saglabāt mieru.

Trešdien Čavesa mirstīgās atliekas tiks pārvestas uz Karakasas Kara akadēmiju, lai ļautu viņa atbalstītājiem atvadīties no sava vadoņa. Haua aicinājis Čavesa atbalstītājus, godinot mirušo prezidentu, tērpties Venecuēlas karoga krāsās.

Pie armijas hospitāļa, kur mira Čavess, jau pulcējušies simtiem viņa atbalstītāju, kas skandē: “Mēs visi esam Čavess!” un “Čavess ir dzīvs!”

 

Komentāri (38)

austrisv 06.03.2013. 10.16

Maduro paziņojis, ka Čavesa slimība esot Venecuēlas ienaidnieku sazvērestības rezultāts, nepārprotami norādot uz ASV un Venecuēlas opozīciju.

Te būtu pārdomas visiem ar šo bīstamo slimību sirgstošajiem cilvēkiem . Starp citu arī ASV un Venecuēlās opzīcijā esošajiem.

Vainīgais ir atrasts un tas dod mierinājumu Venecuēlas tautai.

+6
-2
Atbildēt

3

    Egitazz > austrisv 06.03.2013. 10.47

    Cita lieta Latvija:)))

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > austrisv 06.03.2013. 10.28

    Ne tikai Venecuēlas tautai, re ko mūsu lielais brālis raksta – “…Чавес как раз и пал жертвой этих американских «шакалов», которые устранили его путем многоступенчатой имитации смерти от болезни…, я практически не сомневаюсь в участии ангажированных американским разведывательным управлением специалистов в физическом устранении Уго Чавеса…”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 06.03.2013. 10.42

    Protams, es nemaz nešaubos, jo zinu, ka Krievijai lielākais ienaidnieks vienmēr ir bijusi ASV, lai gan Krievija taču vēlējās Obamu prezidenta krēslā- dabūja to, bet vienalga slikti, jo ienaidnieka tēls tai vienmēr ir noderējis un noderēs, tāpat kā Venecuēlai, Ziemeļkorejai, Irānai un citām totalitārām valstīm, kuras bez ienaidnieka (tēla) nav nekas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 06.03.2013. 12.39

Normunds
tu tiešām esi morāli defektīvs, ja absolūto ļaunumu, fašistisko izdzimteņu krieviju, atļaujies reabilitēt līdz ASV līmenim.

+4
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > Sandris Maziks 08.03.2013. 22.17

    :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristrun > Sandris Maziks 06.03.2013. 16.26

    Normund, Tu te neesi vienīgais morālais kroplis, jo es pilnībā pievienojos Tavam viedoklim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 06.03.2013. 09.13

Interesants datums, pirms 60 gadiem neskaidros apstākļos ņēma nelabu galu viens dižens antikapitālists, tagad un tikpat neskaidros – viņa gara radinieks. Krievijā jau satraukums – neviens no palicējiem neesot īsti uzticams. Pat par nozīmēto troņmantnieku nevarot droši zināt, vai šis, ticis pie varas, neuzrīko savu XX kongresu un neuzmet vadoni tāpat kā Ņikita savā laikā. Pārējie kandidāti tur esot vēl sliktāki. Citādi nebūs – amerikāni izgudrojuši vēža vīrusu un ar to 300tu komitejas uzdevumā indē progresīvos latinosus. Mūsu banksteru apkarotājiem, lata tribūniem un citiem patridotiem arī ir par ko skumt.

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu