EK sāk padziļināti izmeklēt Latvijas sniegto atbalstu "airBaltic" • IR.lv

EK sāk padziļināti izmeklēt Latvijas sniegto atbalstu “airBaltic”

11
Foto: Jānis Saliņš, F64

EK padziļinātā izmeklēšana “nav ierobežota laikā”

Eiropas Komisija (EK) sākusi padziļinātu izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai vairāki valsts atbalsta pasākumi, ko Latvija sniegusi par labu nacionālajai aviokompānijai “airBaltic”, atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalstu, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas vadītāja Sanita Jemberga.

Komisija šaubās, vai šie pasākumi ir veikti atbilstoši noteikumiem, kādiem būtu piekritis privāts uzņēmējs tirgus apstākļos. Padziļinātas izmeklēšanas sākšana dod visām ieinteresētajām trešajām personām iespēju izteikt viedokli par izvērtējamajiem pasākumiem. Tas neietekmē izmeklēšanas rezultātus.

Kopš 2008.gada “airBaltic” bija finansiālas grūtības, kā rezultātā 2010.gadā un 2011.gadā uzņēmums cieta būtiskus zaudējumus un tam bija negatīvs pašu kapitāls, un tika veikti vairāki valsts atbalsta pasākumi. Komisija ar Latvijas atbalsta pasākumiem sāka iepazīties pēc savas iniciatīvas, kā arī saņēma divas sūdzības.

Padziļinātajā izmeklēšanā galvenā uzmanība tiks pievērsta vairākiem pasākumiem. EK pētīs aizdevumu 16 miljonu latu apmērā, ko Latvija piešķīra 2011.gada oktobrī, vēlāk decembrī ievērojami samazinot aizdevuma procentu likmi. Tāpat tik izmeklēta otrā aizdevuma pirmā daļa 41,6 miljonu latu apmērā, ko Latvija piešķīra 2011. gada decembrī.

Tiks vētīts pamatkapitāla palielinājums, par ko 2011.gada decembrī vienojās Latvija un SIA “BAS”, kapitalizējot aizdevumu un BAS veicot skaidras naudas ieguldījumu. Tiks pārbaudīta “airBaltic” 2010. gadā emitēto nulles kupona obligāciju iegāde, ko veica Latvija un BAS, vairāki pārskaitījumi un maksājumi, ko “airBaltic” uzdevumā vai par labu “airBaltic” veica nacionalizēta banka un prasījuma tiesības, ko Latvijas valsts nodeva “airBaltic” par vienu latu.

EK izmeklēs, vai šie pasākumi ir valsts atbalsts ES noteikumu nozīmē, proti, vai tie radīja “airBaltic” ekonomiskas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem ES vienotajā tirgū. Ja atbilde būs apstiprinoša, EK izmeklēs, vai šos valsts atbalsta pasākumus var atzīt par saderīgiem ar ES valsts atbalsta noteikumiem, kuri atļauj noteiktas atbalsta kategorijas.

Jemberga norādīja, ka EK izmeklēšana “nav ierobežota laikā”, proti, tā var prasīt tik daudz laika, cik komisijai būs nepieciešams.

Valsts iejaukšanos uzņēmumos, kas veic saimnieciskas darbības, nevar uzskatīt par valsts atbalstu ES noteikumu nozīmē, ja tā notiek saskaņā ar noteikumiem, kuriem būtu piekritis privāts tirgus dalībnieks, darbojoties tirgus apstākļos. Ja šis princips netiek ievērots, valsts iejaukšanās ir valsts atbalsts, jo rada tā saņēmējam ekonomiskas priekšrocības, kuru nav konkurentiem.

 

Komentāri (11)

dro 20.11.2012. 18.03

EK izmeklēs, vai šie pasākumi ir valsts atbalsts ES noteikumu nozīmē, proti, vai tie radīja “airBaltic” ekonomiskas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem ES vienotajā tirgū.
_____________________
Greizo spoguļu karaļvalsts. Vai krīzes laikā Vācijas valdība neatbalstīja to pašu BMW, kompensējot atlaides – motivācija jaunie motori ir mazāk kaitīgi dabai. BMW ir privātfirma, bet AirBaltic valstij pieder kontrolpakete. Cik godīga konkurence var būt starp franču un latviešu zemnieku?

+5
0
Atbildēt

0

simpsons 20.11.2012. 19.08

Tas, ka 2010/11 g.g. valdība un Prudentia vairāk domāja, kā stabilizēt airBaltic, pie tam lai Flikam&Antonovam netiktu budžeta nauda, ir fakts. Tāpat fakts, ka ES valsts subsīdiju noteikumus Latvijā kāds varētu aptuveni saprast, bet diez vai atradīsies, kurš pārzin ‘case law’. Maksāt zinošam juristu birojam nevarēja atļauties.

Līdz ar to nebūs nekāds pārsteigums, ja palīdzība tiks atzīta par neatbilstošu ES likumiem un airBalticam tā būs jāatmaksā valstij, t.i. jābankrotē

+2
0
Atbildēt

0

mariterage 20.11.2012. 18.38

>Ino
Tieši tā – par konkurences izkropļošanu vienotajā lauksaimniecības produktu tirgū EK nesatraucas (varbūt Latvija un citas apdalītās valstis arī tai neiesniedz konkrētas sūdzības, bet tikai kautrīgi lūdzas piemest kādu eiro).

+2
0
Atbildēt

1

    simpsons > mariterage 20.11.2012. 19.22

    EK darbojas saskaņā ar Padomes un Parlamenta lēmumiem. 2006. gadā 25 dalībvalstis pieņēma lēmumu, cik katra valsts saņems naudu lauksaimniecībai un reģionu attīstībai. Šodien ir skaidrs, ka lēmums bija nepareizs (tāpat kā lauksaimniecības un zivsaimniecības politika kopumā), bet viņš tika pieņemts likumīgi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu