kim? atvērtas divas jaunas izstādes • IR.lv

kim? atvērtas divas jaunas izstādes

35
Evelīnas Deičmanes vizuālais materiāls izstādei "Laika dalīšana"

Laikmetīgās mākslas centrā Spīķeros apskatāma Evelīnas Deičmanes izstāde un starptautiska mākslinieku grupas izstāde

Līdz 18. novembrim laikmetīgās mākslas centrā “kim?” Spīķeros apskatāmas divas izstādes – Evelīnas Deičmanes personālizstāde „Laika dalīšana” un starptautiska grupas izstāde „And So On And So Forth”, kuras kuratore ir igauniete Margita Sede Lēne (Margit Säde Lehni).

Latviešu mākslinieces Evelīnas Deičmanes, kura 2009. gadā pārstāvējusi Latviju Venēcijas mākslas biennālē, izstādē apskatāmie darbi tapuši “kim?” rezidences “Künstlerhaus Bethanien” Berlīnē 2011. gadā ietvaros, tos papildina pēdējo divu gadu darbu retrospekcija.

Apskatāmas divas skaņas instalācijas: instalācija no Berlīnes rezidences „Slikti. Labi. Slikti” un objekts-skaņas instalācija „Laika dalīšana”. Izstādē arī zīmējumi un, var teikt, ka arī teksti, jo dažu zīmējumu nosaukumi ir kā nelieli stāsti („Bezdibenis”, „Pacietība”, „Tagadne. Tā es tevi mīlēju” u.c.).

No Evelīnas Deičmanes piezīmēm: „Brīžiem šķiet, ķermeņa iekšpusē esi pārvērties ģeometriskās formās. Četros trijstūros. To galotnēs – mans prāts. Vidū sirds. Formas pamatnes slīd pa ūdens virsmu. Laikam jau kuģis. Daudzās šķautnes ir atveramas. Ieskatīties var tik dziļi, ka cita auss, acs, maņa to netver. Atverot visas šķautnes, formu caurstrāvo gaiss. Tātad, laikam jau kosmosa kuģis.

Lai stāstu veiksmīgi pabeigtu, kosmosa kuģis izstādes laikā tiks pārveidots par kuģi, kas spējīgs pārvietoties arī pa ūdens virsmu. Skaņa un gaisma, kas atrodas izstādes telpā, tiks iebūvēta objektā. Kuģis būs sagatavots ceļojumam Rīgas kanālā. Tas ceļos no kim? līdz Andrejsalai, kur atrodas mana darbnīca.

Ar kuģi varēs pārvietoties, airējot pa straumi. Uz tā atradīsies divi cilvēki: vīrs, kurš to vadīs un es, kas būšu kuģa iekšpusē un no tās raidīšu mūziku un gaismu.”

Deičmane savos darbos izmanto jauktas tehnikas, eksperimentē ar skaņu un vizuāliem elementiem. Viņas konceptuālā pieeja ietver eksistenciālas noskaņas un cilvēka pieredzi, radot vidi, kur skumjas saskaras ar laimi, bet dramatismu kliedē humors. Izstādēs, festivālos un radošajās darbnīcās māksliniece piedalās kopš 2002. gada. Evelīnas Deičmanes darbi regulāri tiek izstādīti laikmetīgās mākslas nozīmīgākajās grupu izstādēs Latvijā un citviet Eiropā.

Savukārt grupas izstādē „And So On And So Forth”, kura tapusi sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru Igaunijā piedalās 15 pasaulē atzīti mākslinieki , starp kuriem arī latvietis Ivars Grāvlejs, raksta aģentūra LETA.

Izstādē piedalīsies vairāk nekā desmit dažādu valstu pārstāvji , viņu vidū Deivids Horvics no ASV, Japānas mākslinieks Takahiro Ivasaki, Igaunijas mākslinieks Pauls Kuimets, Francijas māksliniece Kamilla Lorelli, māksliniece Ursula Nistrupa un Olofs Olsons no Dānijas un citi.

Savienojot poētisko, komisko un racionālo, izstāde “And So On And So Forth” oponē mākslas pārmērīgai profesionalizācijai un manifestē tēlainos un atjautīgos mākslas radīšanas aspektus.

Izstādes aizsākumi meklējami Robēra Fijū ekvivalences principā – pašizdomātā ekonomikas likumā, kas pasludināja labi izpildītus, slikti izpildītus un neizpildītus mākslas darbus par fundamentāli vienlīdzīgiem. Tas bija mēģinājums atbrīvot mākslu no kalkulāciju un stratēģiju sloga.

Sekojot Fijū trajektorijai, izstāde “And So On And So Forth” turpina pētīt šīs prakses radošo potenciālu – sākotnējo ideju, tās trūkumus un ticību nepabeigto lietu potencialitātei, aizņemoties Fijū neizpildīto principu. Uzsverot radošā procesa nepārtrauktību, izstādītie darbi bieži ir nepabeigti un atvērti.

Vairāk informācijas www.kim.lv

 

 

 

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu