Latvija ir vairāku interneta ātruma rādītāju «top 10» • IR.lv

Latvija ir vairāku interneta ātruma rādītāju «top 10»

25
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Dažādi interneta kapacitātes aspekti no līderiem atpaliek vien nedaudz

Latvija šī gada pirmajā ceturksnī ierindojās vairāku interneta ātruma rādītāju desmit labāko valstu kategorijā, teikts interneta tehnoloģiju kompānijas «Akamai» kārtējā ziņojumā «The State of The Internet», vēsta portāls tvnet.lv.

Caurmēra interneta pieslēguma ātruma kategorijā Latvija ieņēma piekto vietu ar 8,8 megabitiem sekundē (Mbps), kas ir identisks skaitlis ar Nīderlandi, kuru «Akamai» ierindojis ceturtajā vietā.

Lielāks caurmēra interneta ātrums nekā Latvijā un Nīderlandē ir tikai Dienvidkorejā – 15,7 Mbps, Japānā – 10,9 Mbps, un Honkongā – 9,3 Mbps. Caurmēra ātrums Latvijā pieaudzis par 18% kopš 2011.gada ceturtā ceturkšņa un par 38% no caurmēra interneta pieslēguma ātruma 2011.gada pirmajā ceturksnī. Aiz Latvijas šajā radītāja paliek Īrija – 7,3 Mbps, Somija – 6,9 Mbps, un ASV – 6,7 Mbps.

Latvija ar 33,5 Mbps ieņem piekto vietu ar caurmēra lielāko interneta pieslēguma ātrumu, kas mēra ātrākos pieslēguma brīžus katrā valstī. Kā skaidrots pārskatā, «Akamai» kā plaši lietotu interneta satura piegādes sistēmu uzturētājs spēj ievākt datus par līdz pat triljonu interneta lapu izsaukšanas gadījumu dienā un izsaukuma savienojumu ātrumu. Latvija šajā rādītājā paliek aiz Honkongas – 49,3 Mbps, Dienvidkorejas – 47,8 Mbps, Japānas – 39,5 Mbps, un Rumānijas – 38,8 Mbps.

Latvija ieņem ceturto vietu tikko ieviestā «Akamai» pārskata jaunā rādītājā – valstu tops pēc ātra – virs 10 Mbps – platjoslas interneta pieslēgumu īpatsvara. Latvijā šādu pieslēgumu bija 26% no kopējā platjoslas pieslēgumu skaita. Pirmo vietu ieņēma Dienvidkoreja – 53%, tai sekoja Japāna – 37%, un Honkonga – 28%.

Pārskatā teikts, ka pasaulē novērota vispārēja tendence pieaugt interneta pieslēguma ātrumam, tādēļ nolemts ieviest jaunu – ātras platjoslas – kategoriju.

«Akamai» 1998.gadā dibināja tehniskās universitātes «Massachusetts Institute of Technology» (MIT) doktorants Daniels Levins un MIT matemātikas profesors Toms Leitons. Kompānija starplaikā uzbūvējusi vairāk nekā 100 000 serveru tīklu dažādās pasaules malās. Serveru tīkls un tā īpašā «izkliedētā» programmatūra uzrauga interneta stāvokli kopumā un veicina «Akamai» klientu datu maršrutēšanu pa ātrākiem datu kanāliem.

Komentāri (25)

Anna Gaigule 10.08.2012. 11.56

No publicitātes viedokļa, protams, patīkami.
Tomēr ņemot vērā to, ka Latvijā ir gandrīz pilsētvalsts (tā sakot, “Rīga un lauki”), tad atbilstošāks salīdzinājums būtu starp Rīgu un citām pilsētām.

0
0
Atbildēt

0

Toms Mincāns 10.08.2012. 18.58

Tas tikai pateicoties [email protected] projektu menedžeriem.
Latvija ir mezgla punkts (network node) lielvaru būšanās.
Infrastruktūru vislētāk attīstīt tieši šeit.
Noticiet vecam sakarniekam.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu