Policisti piesedz savējos • IR.lv

Policisti piesedz savējos

23
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Ieva Alberte

Augstākās tiesas tiesnesis uzskata, ka spriedums Balvu policistu lietā nav godīgs

Pirms sešiem gadiem Balvu policisti vienojās, ka viltos asins analīzes, lai glābtu kolēģi, kurš dzērumā nobrauca cilvēku. Ja Aigaram Pužulim, kurš nobrauca Artūru Štokni, Augstākā tiesa 2008.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, tad pārējos trīs policistus AT šā gada 30.maijā attaisnoja. Apsūdzības tika uzrādītas kriminālpolicijas priekšniecei Solvitai Vīgantei un ceļu policijas priekšniekam Arkādijam Kravalim: par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par dienesta viltojumu apsūdzību uzrādīja arī Andrejam Aleksejevam, kurš dzērušā policista vietā nodeva asins analīzes. Krimināli sodāmi visi trīs nav.

Senāta lēmums vairs nav pārsūdzams. Augstākās tiesas senatori Voldemārs Čiževskis, Inguna Radzeviča un Artūrs Freibergs, kas izskatīja šo lietu, neapšauba faktu, ka dokumentu viltošana notikusi, taču tiesas materiālos neesot norādīts, kādā veidā policijas priekšnieku prettiesiskā darbošanās būtu izpaudusies kā būtiska kaitējuma nodarīšana valsts pārvaldei, valsts varai vai ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm.

Rēzeknes rajona prokurors Andris Škutāns par Augstākās tiesas lēmumu ir šokēts, jo bijis pārliecināts, ka tā lems citādi. «Tiesa jau nevar pieņemt netaisnīgu lēmumu, taču es uzskatu, ka tas ir noticis. Senāts neriskētu ne ar ko, ja atceltu spriedumu un lietu skatītu citā sastāvā.»

Pāvels Gruziņš, Augstākās tiesas judikatūras nodaļas vadītājs, bijušais Senāta krimināllietu departamenta priekšsēdētājs un goda tiesnesis, uzskata, ka «likuma burts ir ievērots, bet likuma gars – ne. Spriedums nav godīgs, taču sabiedrība vēlas tikai tādu. Godīgu un taisnīgu, nevis juridiski pareizu,» vērtē Gruziņš. Senatori krimināllietu departamentā esot tikai pieci un strādājot kā konveijerā, gadā izskatot ap 800 lietu un dažkārt nespējot pietiekami iedziļināties.

«Kā cilvēka nāve var nebūt būtisks kaitējums? Nogalināt un viltot vajag reizi mēnesī, tad tas būs būtisks kaitējums valstij?» saka Armands Logins, kurš pirms sešiem gadiem cēla gaismā Balvu kolēģu šmaukšanos ar asins analīzēm. Armands vairs policijā nestrādā un vairs arī negribētu. «Tā sistēma ir jāmaina.»

Ierindas policistiem daudz lielāks stimuls labi darīt savu darbu būtu nevis apziņa, ka viņi vizinās ar jaunām, līzingā iegādātām darba automašīnām, bet normāls atalgojums, sociālās garantijas, veselības aprūpe. Armands nesaprot, kam vajadzīgas dārgi aprīkotas “VW Touareg”, “VW Tiguan”, “Škoda Superb”, ja varētu nopirkt lētākus transportlīdzekļus un sadalīt budžetu nozarēm, kas ir daudz svarīgākas. «Policijā nav stingras rokas. Nav saimnieka.»

Intervijā “Ir” viņš stāsta, ka mazās pilsētās «roka roku mazgā». Ne tikai Balvos, bet arī Gulbenē bijušas policistiem neaizskaramas personas, kas pēc apturēšanas zvana policijas šefam un lūdz palīdzēt izķepuroties no soda. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) nenoliedz, ka policisti joprojām cits citu piesedz.

Lasiet žurnālā visu rakstu par Balvu policistiem.

 

Komentāri (23)

Алексей 09.08.2012. 11.35

Tik lieliski jaunieši kā Armands, ir liels retums. Dod Dievs, lai dzīve un nelietīgi cilvēki viņu nesalauž.

+5
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 09.08.2012. 12.24

Augstākās tiesas senatori Voldemārs Čiževskis, Inguna Radzeviča un Artūrs Freibergs, kas izskatīja šo lietu, nesaprot un nesaredz, “kādā veidā policijas priekšnieku prettiesiskā darbošanās būtu izpaudusies kā būtiska kaitējuma nodarīšana valsts pārvaldei, valsts varai…” – tas ir augstākās tiesas senatoru stulbums vai klaja, sabiedrībai virsū spļaujoša nekaunība? Šos augstākās tiesas senatorus pašus vajag tiesāt par būtiska kaitējuma nodarīšanu tiesu varai un tās prestižam!

+1
0
Atbildēt

1

    Sinerta > kristaps_drone 09.08.2012. 23.16

    Iedomājieties – ja tādi draņķi mums ir pašā spicē, kas tad ir apakšā? Tā visa sistēma ir sapuvusi un uzspridzināma.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Marta Zariņa 09.08.2012. 13.20

Skumji un nožēlojami.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu