Par mantiskā stāvokļa nedeklarēšanu sodīs • IR.lv

Par mantiskā stāvokļa nedeklarēšanu sodīs

9
Foto: Baiba Buceniece, F64

Deklarācija VID būs jāiesniedz vienu reizi – no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam

Saeimas ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz naudas sodu līdz 250 latiem, ja persona nebūs iesniegusi mantiskā stāvokļa deklarāciju, nebūs ievērojusi deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību vai arī deklarācijā būs norādījusi nepatiesas ziņas, ziņo BNS.

Paredzēts, ka pie administratīvās atbildības varēs arī saukt, ja persona līdz šā gada 1.jūnija pulksten 24 savā bankas kontā nebūs ieskaitījusi likumā noteikto skaidrās naudas apmēru. Sods par šādu pārkāpumu paredzēts līdz 500 latiem.

Grozījumi likumā arī noteic, ka administratīvo pārkāpumu lietas izskatīs Valsts ieņēmumu dienests (VID) un saukt pie atbildības personas varēs ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas un ne vēlāk kā viena gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Par likumprojektu Saeimai vēl būs jālemj otrajā galīgajā lasījumā.

Jau ziņots, ka Saeima 1.decembrī pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas liek deklarēt mantisko stāvokli visām fiziskām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 tūkstošus latu.

Saskaņā ar jauno likumu mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Mantiskais stāvoklis jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Paredzēts, ka mantiskais stāvoklis būs jādeklarē, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Būs jādeklarē arī skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Nebūs jādeklarē īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Deklarācija VID būs jāiesniedz vienu reizi – no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam, un to varēs iesniegt personīgi, elektroniski, izmantojot VID deklarēšanās sistēmu, vai sūtīt pa pastu ierakstītā vēstulē.

 

Komentāri (9)

pedejapartija.l v 16.02.2012. 14.34

250Ls?!?! Tā taču nabadziņi nobankrotēs.
Ja šiem kabatā 10k+ Ls, domāju, ka 250Ls ir bijis nebijis. Mūsu sodi lieliem pārkāpumiem vienmēr bijuši mazi, bet maziem – lieli.

+1
0
Atbildēt

0

mary75 16.02.2012. 12.03

Nu gan pārāk bargi – 250 vai pat 500 lati par nedeklarēšanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu!
Korumpanti un ēnu ekonomikas darboņi tagad noteikti uzrādīs visu līdz pēdējam santīmam, labāk jau maksāt nodokļus, nekā gaidīt, ka kāds tevi atmaskos, uzliks tādu milzīgu sodu, un izputinās pilnībā!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu