KNAB priekšnieka amatam virza Jaroslavu Streļčenoku • IR.lv

KNAB priekšnieka amatam virza Jaroslavu Streļčenoku

19
Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

Viņam par labu nospēlējis nevainojamās reputācijas aspekts

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam nolemts virzīt KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieku Jaroslavu Streļčenoku.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisijas vadītāja Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsvēra, ka komisija par labu Streļčenokam lēmusi, ņemot vērā viņa augsto profesionalitāti, kas līdz šim novērtēta ne tikai no KNAB vadības puses, bet arī starptautiskā līmenī.

Streļčenoks jau otro reizi esot ievēlēts par KNAB ētikas komisijas vadītāju, kas liecinot, ka viņam ir autoritāte KNAB darbinieku vidū.

Par labu šim kandidātam nospēlējis arī nevainojamās reputācijas aspekts. Pēc Dreimanes teiktā, komisijas rīcībā nav ziņu, par Streļčenoka ietekmējamības risku. Viņa uzsvēra, ka šis ir tikai komisijas lēmums un minētais kandidāts tiks ieteikts virzīšanai apstiprināšanai Ministru kabinetā, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.

Streļčenoks ir ar mugurkaulu un viņam nav nekādu problēmu ar reputāciju, pirmdien uzsvēra Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš. Pēc viņa teiktā, nevainojama reputācija bija viens no svarīgākajiem aspektiem, pēc kuriem tika vērtēti pretendenti, jo KNAB ir iestāde ar lielu varu un iedzīvotājiem nedrīkst rasties šaubas, lai šai iestādei uzticētos.

Kažociņam radies iespaids, ka Streļčenokam ir stratēģiskais skatījums, kas KNAB turpmāk ir jādara un kā turpmāk jāvirza iestādes darbs.

Sabiedrības par atklātību “Delna” direktors Kristaps Petermanis pauda pārliecību, ka Streļčenoks ir piemērots KNAB vadītāja amatam. Vienlaikus viņš norādīja, ka Saeimā joprojām pastāv aizklātie balsojumi, tāpēc balsojums par KNAB vadītāju būs vēl viens tests varas tiesiskumam.

KNAB darbinieks Jaroslavs Streļčenoks deklarējis 118 135 eiro (83 025 latu) parādsaistības.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2010.gadu liecina, ka viņa īpašumā pērn bijuši trīs zemesgabali un māja Rēzeknes novadā, kā arī zeme Jaunsātu pagastā.

Viņam piederējusi 2000.gadā ražota vieglā automašīna “Opel Zafira”, bet lietošanā – 2007.gadā ražota vieglā automašīna “KIA Picanto”.

2010.gadā KNAB maksātā alga bijusi 12 187 lati, Valsts kase par 2009.gadu atmaksājusi 116 latu iedzīvotāju ienākuma nodokli, AS “DnB Nord Banka” izmaksājusi ap 5,5 latu procentus no depozīta, “Parex banka” maksātie procenti no depozīta bijuši nepilni 50 lati, AS “Citadele banka” kā procentus no depozīta samaksājusi deviņus latus, savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksātais pabalsts – 249 lati.

AS “Latvijas Krājbanka” noguldīti 1,65 privatizācijas sertifikāti.

Uz biroja vadītāja krēslu konkursa noslēguma fāzē pretendēja arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kā arī bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs Māris Gulbis.

Konkursa otrajai kārtai bija izvirzīts arī bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš, kurš savu kandidatūru gan atsauca, bet kopumā biroja priekšnieka amatam bija pieteikušies 13 pretendenti.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Jaroslava Streļčenoka CV lasiet šeit.

 

 

Komentāri (19)

andrisskrastins 31.10.2011. 12.53

Ir cerība. Turam īkšķus lai Saeimā nebūtu nekāds teātrelis un KNAB atkal tiktu pie laba vadītāja un tas varētu turpināt lielo cīņu ar noziedzīgās naudas smārdu Latvijā.

+8
-2
Atbildēt

5

    janis17 > andrisskrastins 31.10.2011. 13.16

    Šis cilvēks Jums pazīstams, ka aicinat “turēt īkšķus”. Tikai pēc laba laika un reāliem darbiem varēs spriest par rezultātiem. Par esošā KNAB darba rezultātiem neliecina nekas. Neviens no lielajiem korumpantiem, apzadzējiem, oligarhiem nesēž un nez vai sēdēs, kaut par viņu “darbiem” raksta visas avīzes. Par ko “turēt īkšķi”?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > andrisskrastins 31.10.2011. 18.07

    Aivarsk atceras, ka KNAB pirms tiesāšanas jāsavāc pierādījumi, bet izskatās, ka tie to nedara, dažādas sarunas noplūst regulāri, dažādas citādas lietas notiek, bet lielie zagļi iepērk ostas un aviosabiedrības…

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inesite15 > andrisskrastins 31.10.2011. 18.44

    ir tāda lieta – LIKUMDOŠANA, kas nosaka PILNĪGI VISU.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > andrisskrastins 31.10.2011. 18.46

    – tas bija uz ” Aivarsk …. bet lielie zagļi iepērk ostas un aviosabiedrības…”

    un gadījuma pēc patrāpījās apakš adresata .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 31.10.2011. 14.21

    …aivarsk…aizmirsis, ka tiesu nespriež KNAB….tās nav viņu funkcijas…ar pretenzijām pret nesamērīgiem lietu izskatīšanas termiņiem jāvēršas citās instancēs…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 31.10.2011. 13.18

gan jau veel lembem buus kas šai lietaa kas salkaams , balsojums veel aizklaats , taakaa rezultaatu paaragri prognozeet

+7
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 31.10.2011. 13.01

Vēlam veiksmi un gaidām rezultātus.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu