Latvijā viesojas Japānas tradicionālais leļļu teātris • IR.lv

Latvijā viesojas Japānas tradicionālais leļļu teātris

24

LNO Jaunajā zālē šovakar notiks Japānas tradicionālā leļļu teātra izrāde 

Šodien, 18.oktobrī plkst.18 Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē ar pieaugušajiem skatītājiem veltītu izrādi viesosies Japānas tradicionālais leļļu teātris Hačiodži Kuruma Ņingjo, raksta aģentūra LETA. Šī ir pirmā reize, kad Latvijā viesojas Japānas tradicionālais leļļu teātris. 

Izrāde 20.oktobrī būs skatāma arī Valmieras teātra Lielajā zālē. 

Leļļu teātra lugu pamatā ir sižeti no Kabuki un citām klasiskām japāņu teātra formām, tādēļ to saturs ir saistošs pieaugušo auditorijai. Aktieri no Korjū Ņišikavas trupas ļaus skatītājiem iepazīt izsmalcināto un noslēpumaino japāņu leļļu teātra pasauli ar trīs klasisku japāņu iestudējumu palīdzību, kā arī aktieru stāstījums par lellēm sniegs ieskatu vērotāja acīm parasti apslēptajās teātra aizkulisēs. 

Hačiodži Kuruma Ņingjo ir japāņu tradicionālais leļļu teātra paveids, kas radies 17.gadsimta beigās. Lelles ir aptuveni 1,2 metrus garas, tām mēdz būt kustīgi pirksti, rokas, mutes un acis. Šī teātra aktieris sēž uz neliela sēdeklīša ar riteņiem, kas ļauj katru lelli vadīt tikai vienam cilvēkam, atšķirībā no japāņu leļļu teātra Bunraku, kur lelles vadīšanai nepieciešami trīs cilvēki. 

Tokijas pilsēta atzinusi Hačiodži Kuruma Ņingjo teātri par Nemateriālo kultūras mantojumu, kā arī Japānas valdība to iekļāvusi Tautas nemateriālo kultūras vērtību sarakstā. Japānas tradicionālā leļļu teātra viesizrādes Latvijā notiek, atzīmējot Japānas un Latvijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 20.gadadienu.

Plašāka informācija atrodama Japānas vēstniecības mājas lapā 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu