Nobela prēmiju ekonomikā saņem divi ASV ekonomisti • IR.lv

Nobela prēmiju ekonomikā saņem divi ASV ekonomisti

32
Šā gada Nobela prēmijas ekonomikā laureāti - ASV ekonomisti Kristofers Simss (no kreisās) un Tomass Sārdžents. Foto: AFP/LETA

Ekonomisti attīstījuši metodes, lai atbildētu uz jautājumiem par ekonomiskās politikas un dažādu makroekonomisko rādītāju cēloņsakarībām

Šā gada Nobela prēmija ekonomikā pirmdien piešķirta ASV ekonomistiem – Kristoferam Simsam un Tomasam Sārdžentam par viņu darbu makroekonomikas teorijā. 

2011.gada laureāti ir “attīstījuši metodes, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar ekonomiskās politikas un dažādu makroekonomisko rādītāju, tajā skaitā iekšzemes kopprodukta, inflācijas, nodarbinātības un investīciju, cēloņsakarībām”, teikts prēmijas komitejas izplatītajā paziņojumā, vēsta LETA. 

Sārdžents strādājis pie strukturālās makroekonomikas, kas var tikt izmantota, lai analizētu pastāvīgās izmaiņas ekonomikas politikā. “Šī metode var tikt izmantota, lai izpētītu makroekonomikas sakarības, kad mājsaimniecības un uzņēmumi pielāgo savas prognozes vienlaicīgi ar ekonomiskajiem notikumiem,” norādīja komiteja. 

Tikmēr Simsa metode ir balstīta “uz vektoru autoregresiju, un tā demonstrē, kā ekonomiku ietekmē īslaicīgas izmaiņas ekonomikas politikā un citi faktori, piemēram, centrālās bankas procentu likmju paaugstināšana.” 

Lai arī abi ekonomisti strādājuši atsevišķi, viņu darbi viens otru papildina, un “to izmantojuši pētnieki un politiķi visā pasaulē, un viņu metodes ir svarīgi rīki makroekonomikas analīzē,” vēsta prēmijas komiteja. 

1943.gadā dzimušais Sārdžents ir ekonomikas un biznesa profesors Ņujorkas universitātē, bet 68 gadus vecais Simss ir ekonomikas profesors Prinstonas universitātē. 

Pērn Nobela prēmija ekonomikā tika piešķirta trīs ekonomistiem – amerikāņiem Pīteram Daimondam un Deilam Mortensenam, kā arī Lielbritānijā dzīvojošajam un Kiprā dzimušajam Kristoferam Pisaridesam par tirgus analīzes teorijām. 

Nobela prēmijas tiks pasniegtas svinīgā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī – balvas fonda dibinātāja Alfrēda Nobela nāves 115.gadadienā.

Komentāri (32)

janazakovica 10.10.2011. 21.59

ebreja nobela-snobela premiju pieskira kartejiem diviem ebreju zinatniekiem kas bija nozagusi svesas teoretiskaas idejas.

+1
-1
Atbildēt

0

neonbanquet 10.10.2011. 17.55

Laikam pasaule vēl ir pilna ar ļaudīm, kas šīs nobeļa prēmijas uztver nopietni … ja reiz ekonomika ir zinātne, tad kāpēc tad pasaules gudrie ekonomisti nenovērš tūkstošiem gadu vecas ekonomikas kļūdas – augļošanu un no tās izrietošās inflācijas, krīzes utt. Ekonomika, tāda kāda tā ir šodien ir ŠARLATĀNISMS …

+2
-2
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > neonbanquet 10.10.2011. 20.06

    Nuja, nākamgad to prēmiju dabūšu es – izcilā pētījumā neapgāžami atmaskošu augļošanu un tās sekas. Man pabeigta augstākā palīgskola sociālistiskās ekonomikas specialitātē un lāpstas operatora kursi, tātad ar izglītību problēmu nebūs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu