Ardievas ģēnijam • IR.lv

Ardievas ģēnijam

17
Piemiņas āboli "Apple" radītājam datorģēnijam Stīvam Džobsam. Foto: AFP/LETA
Inta Lase

Amerikā ļaudis skumst par datorģēnija Stīva Džobsa nāvi

Mēs esam zaudējuši ģēniju, iedvesmotāju, radītāju, pārveidotāju, vadzvaigzni, elku… Mēs esam zaudējuši Stīvu Džobsu jeb pēdējo gadu miljonus iedvesmojošu personību. Šādi un līdzīgi virsraksti šajās dienās ir ASV lielākajiem laikrakstiem. Vakarā, kad pasauli sasniedza ziņa par Stīva Džobsa nāvi, Ņujorkas Taimskvēra uguņos dominēja tikai divi vārdi – „Apple” un Džobss.

No telekanālu ziņām pazuda vēsts par Hudzonā augšpēdus iekritušo helikopteru, bet pie visiem „Apple” veikaliem Ņujorkā spontāni veidojās piemiņas sienas viņam. Ziedu klēpji, svecītes un ābolu grozi – zaļi, sarkani, balti un oranži, ar glīti izgrebtiem “kodumiem” un vienkārši tāpat nolikti līdzās. Piemiņas un pateicības līmlapiņas rindojās gan uz baltas sienas pie glavenā Ņujorkas „Apple” veikala 5.avēnijā. Tāda pati aina Soho, kur līdzās veikalam kāds puisis dzied spontāni sacerētu veltījumu Džobsam. Tikmēr 5.avēnījā cilvēki, gluži kā jaunākos „Apple” produktus gaidot, iekārtojuši dzīvo rindu. Mēs sēdēsim, lai atcerētos, saka rindā sēdošie.

Pateicības vārdi un patiesas skumjas lasāmas no daudzajiem veltījumiem. Viņš izmainīja manu attieksmi pret datoru, viņš mani iemācīja mīlēt mūziku, viņš… Un tā tālāk un tā joprojām. Emocijas nerimst arī pēc pāris dienām.

Tikmēr 5.avēnijas veikalā, kas vienīgais no “Apple” pārdotavām strādā diennakts režīmā, pircēju ir vairāk nekā parasti. “Es pirkšu gan datoru, gan arī jauno iPad,” saka kāds students no Vācijas. Tos taču radījis Džobss. Japāņi jautā pēc Džobsa biogrāfijas grāmatām un pārdevējiem jāskaidro, ka tās vēl nav iznākušas. Paša Džobsa patiesi gaidītā biogrāfija iznāks tikai gada beigās un, kā ne vienā vien TV raidījumā teikuši viņa līdzgaitnieki – tā ir grāmata, kuru Džobss gribēja sagaidīt. Tam bija jābūt stāstam par to, kā radīt impēriju, kā pastāstīt patērētājam, ko viņš patiesībā vēlas un kā to nodot mantojumā.

Mantojums ir atslēgas vārds, kas dominē šodienas [ceturtdienas] ziņu virsrakstos. Proti, ne viens vien uzdod jautājumu, vai produkti, kuri iznāks pēc Džobsa, būs ar tādu pat inovācijas procentu kā līdzšinējie. Un jau atkal eksperti mierina – Džobss patiesībā ir radījis produktus, kuri tirgu sasniegs nākamo septiņu gadu laikā. Kas būs pēc tam, neviens gan neņemas minēt.

Bet tikmēr Soho skan balādes, 5.avēnijā deg svecītes, bet pie 14.ielas veikala garā krēslu rindā sēž vidusskolnieces, visām klēpī jaunākie iPad un visas raksta savu dienasgrāmatu – veltījumu Džobsam, kuru tās jau tuvāko stundu laikā publicēs n-line.

 

Komentāri (17)

elvonix 07.10.2011. 09.31

Mazliet par daudz elkdievības. Nav tā, ka bez tehnoloģijām viņš nebūtu nodarbojies ar labdarību. Ja nemaldos, tad vai tik ar pašu MS dibinātāju nebija vienojies pusi sava īpašuma novēlēt labdarībai. Un tomēr cilvēks paliek cilvēks, un cik dzirdēts, tad viņa rakstura dēļ, cilvēki viņu labāk redzēja ejam nekā nākam. Tagad lej gaužas asaras.
Vai viņš bijis ģēnijs? Varbūt, bet ja Džobs ir tas, kas iemācījis cilvēkiem mīlēt mūziku, tad ko gan tas pasaka par sabiedrību un tās attieksmi pret kultūtru?
Tāpēc es nesēroju, jo mūžībā ir aizgājis tikai kārtējai cilvēks, nevis dievs, un no tā pasaule nepārstās griezties.

+8
-4
Atbildēt

1

    Līga Lētiņa > elvonix 07.10.2011. 09.40

    viņš ir no retajiem , kas nav parakstījis tā saucamo “giving pledge”.
    tā kā – tu maldies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ritvars_kl 07.10.2011. 10.13

“Amerikā ļaudis skumst par datorģēnija nāvi”, bet Amerikā ļaužu masas arī pulcējas Wall Street-ā lai protestētu pret finanšu magnātu uzkundzēšanos pasaulei, no kā ciešam arī mēs Latvijā. Un kuras no šīm ziņām vairāk skar mūsu ikdienas dzīvi un kuras no šīm ziņām pirmās parādās un vispār parādās Latvijas medijos?

+6
-3
Atbildēt

4

    Marija > ritvars_kl 07.10.2011. 15.14

    >Gatis Ozoliņš, žoržs
    Jā, tas, ka IR.lv izliekas par beigtu Occupy Wall Street problemātikā, ir ļoti bēdīgi. 700 aizturēto ir nopietns precedents demokrātijas citadelē.

    Neatkarīgā žurnālistika ir utopija.
    Irā ir Raudseps un viņa simpātijas pret vienu zemi un antipātijas pret citu. Tas pats ir ar Ozoliņu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > ritvars_kl 07.10.2011. 12.20

    tas vēl nav tik traki kā tvnet.lv :) visu vakardienu, liekas, tā bija top1 ziņa.
    stīvs džobs – lai arī cilvēks, kurš ar savu apmātību un spēju iedvesmot/pārliecināt (nevis zināšanām tehnoloģijās utt…) ir jūtami ietekmējis vēstures gaitu datortehnoloģiju jomā, nomācoši lielākajai daļai cilvēku ir pilnībā svešs. tādēļ tāds uzsvars uz ziņām par viņu, man šķiet pārspīlēts.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    māra rutka > ritvars_kl 11.10.2011. 22.55

    Mēs sēdēsim, lai atcerētos, saka rindā sēdošie.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mariam > ritvars_kl 07.10.2011. 11.59

    Jā, tas mani arī mulsina, ka IR, kas ik pa laikam raksta arī par to, kas notiek pasaulē, tā ignorē Occupy Wall Street, nepiemin pat to, kā sestdienā uz Bruklinas tilta tika aizturēti 700 protestētāji – šāda policijas spēka un varas lietošana mūsdienu ASV un Ņūjorkā taču ir kaut kas dikti neierasts. Bet kaut kā IR par to neliekas ne zinis, tas tomēr izbrīna, ka tā ignorē.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Normunds Rubežnieks 09.10.2011. 08.40

Ir aizgājis viens cilvēks, nekas sevišķs.
Stīvs Džobs “uztaisīja” normālu datoru, kādu ir pelnījis normāls lietotājs un viss… neredzu nekādu ģenialitāti (salīdizinoši ar Einšteinu, Edisonu utml, ar ko nu katrs laikraksts viņu salīdzina)
dzīvojam tālāk un ne sliktāk :D
Sorry

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu