Mākslas muzejā atklāta Oskara Norīša darbu izstāde • IR.lv

Mākslas muzejā atklāta Oskara Norīša darbu izstāde

23
Oskara Norīša zīmējums

Līdz 30. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē skatāma izstāde „Liriskā vitalitāte”.

Oskars Norītis (1909-1942) ir viena no savdabīgākajām personībām Rīgas bohēmiešu saimē, leģendārs ar savām darba spējām, „vieglo roku” un neapsīkstošo humoru. Viņš ir mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā (1926-1930), 30. gadu sākumā papildinājies glezniecībā Valdemāra Tones studijā, bijis Mūksalas mākslinieku biedrības (1932-1940) biedrs. Mākslinieks strādājis eļļas un akvareļa glezniecībā, pievēršoties portretam, ainavai, klusajai dabai, vērienīgām un līdzsvarotām figurālajām kompozīcijām. Norītis bija virtuozs zīmētājs, neticamā ātrumā izpildījis darbus ogles, grafīta, sangīnas un tušas zīmējuma tehnikās, kuros dominē liriski vitāls tēlojums, stingra, enerģiska līnija un spēcīgs gaismēnu kārtojums. Mākslinieks bija izkopis litogrāfijas tehniku, darinot pat pieckrāsu oriģināllitogrāfijas, kā arī apguvis kokgrebumu un ofortu.

Oskara Norīša darbu izstādē muzejā (K. Valdemāra ielā 10a) parādīta meistara mākslinieciskās darbības daudzpusība – eksponēti zīmējumi, gleznas un plakāti. Īpaši izcelts viņa daiļrades izcilākais veikums – ilustrētās grāmatas, galvenokārt apgāda Zelta ābele bibliofilie izdevumi. Mākslinieka dzīves gājumu dokumentē sava laika fotogrāfijas. Izstādi veido materiāli no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Tukuma muzeja kolekcijām, kā arī eksponāti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem. Ekspozīciju papildina privātkolekcijās un Norīša dzimtas īpašumā esošie mākslinieka darbi un viņa ilustrētās grāmatas.

1943. gada janvārī tika plānota Oskara Norīša pēcnāves izstāde, bet kara laika sarežģītajos apstākļos skate nenotika. 1952. gadā mākslinieka dzīvesbiedre aktrise Lita Zemgale sarīkoja Oskara Norīša 10 gadu nāves atceres izstādi Sidnejā. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētājiem tiek piedāvāta vienreizēja iespēja pirmo reizi skatīt vienkopus apjomīgu un daudzpusīgu nostāstiem apvītā meistara darbu izstādi Liriskā vitalitāte, kurā tik loģiski apvienojas Oskara Norīša jūtīgā emocionalitāte un sulīgais temperaments.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu