Dzejas vakars Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā • IR.lv

Dzejas vakars Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā

5
Dzejniece Lūcija Zamaiča, 1930.gads

Lūcijas Zamaičas dzejas vakarā piedalīsies Andra Manfelde, Inga Gaile un aktrise Iveta Pole 

 Ceturtdien, 15. septembrī, plkst. 18.00 ikgadējo Dzejas dienu laikā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) aicina uz dzejas vakaru Es un mani vārdi, kurā piedalīsies dzejnieces Andra Manfelde un Inga Gaile, Lūcijas Zamaičas dzeju lasīs aktrise Iveta Pole.

Pasākuma nosaukums veidots kā variācija par Lūcijas Zamaičas dzejoļu krājumu Es, Lucija Zamaič, un mani vārdi (1923). Sasaiste ar dzejnieci nav nejauša, jo viņa bija tuva Aleksandras Beļcovas draudzene, un šobrīd R. Sutas un A. Beļcovas muzejā skatāma abu mākslinieku portretu glezniecības izstāde Draugu lokā, kur eksponētas arī Dzejas dienās suminātā Raiņa un Lūcijas Zamaičas portrejas.

Lūcija Zamaiča (1893-1965) bija moderna sava laika dāma un aktīva sieviešu tiesību aizstāve, dzejniece un rakstniece, kura nereti savas literārās darbības dēļ 20. gs. 20.-30. gados tika apsūdzēta sabiedriskās tikumības graušanā. Pasākuma ideja ir, atsaucoties uz Lūcijas Zamaičas veikumu, aicināt tajā piedalīties mūsdienu latviešu dzejnieces.

Dzejas vakarā Es un mani vārdi ar savu jaunāko darbu lasījumiem piedalīsies dzejnieces Andra Manfelde un Inga Gaile, savukārt Lūcijas Zamaičas dzeju lasīs Jaunā Rīgas teātra aktrise Iveta Pole. Pasākuma noslēgumā apmeklētāji tiks aicināti iepazīstināt pārējos ar kādu savas mīļākās dzejnieces / mīļākā dzejnieka darbu, to nodeklamējot.

Andra Manfelde saņēmusi balvu par labāko debiju dzejā Gada balva 2003, uzvarējusi Dānijas Kultūras institūta rīkotajā Hansam Kristianam Andersenam veltītajā pasaku konkursā (2004), saņēmusi Ojāra Vācieša prēmiju par dzejas krājumu Tranšejas dievi rok (2005), saņēmusi Anna Dagdas fonda balvu. 2005. gadā iznācis autobiogrāfiskais romāns Adata, pēc kura motīviem Nacionālajā teātrī iestudēta rokopera Adata, 2010. gadā izdevusi stāstu grāmatu Zemnīcas bērni.

Inga Gaile ir dzejoļu krājumu Laiks bija iemīlējies (1999), kas apbalvots ar Klāva Elsberga prēmiju, Raudāt nedrīkst smieties (2004), Kūku Marija (2007) autore, saņēmusi Annas Dagdas fonda un Ojāra Vācieša balvas.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Izstāde Draugu lokā piedāvā Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas gleznoto un ar abiem māksliniekiem saistīto Latvijas kultūras darbinieku portretu galeriju (aktrise Anta Klints, gleznotāja Lidija Auza, režisore Anna Lāce u.c.) no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un citām kolekcijām. Izstāde skatāma līdz 2011. gada 9. oktobrim.

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu