Vilks: Par finansējumu "airBaltic" vēl nekas nav izlemts • IR.lv

Vilks: Par finansējumu “airBaltic” vēl nekas nav izlemts

27
Andris Vilks. Foto: Jānis Saliņš, F64

Bez valsts līdzdalības pašreizējais “airBaltic” biznesa modelis zaudē jēgu 

Vēl nav teikts, ka finansējums nacionālajai lidsabiedrībai “airBaltic” no valsts budžeta tiks piešķirts, – LNT raidījumā “900 sekundes” politiskā dueļa laikā sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Ministrs uzsvēra, ka valsts pietiekami ilgi ir maldināta par patieso finansiālo situāciju “airBaltic” un arī pašlaik nav informācijas un pārliecības, ka privātajam akcionāram “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) patiešām ir līdzekļi, ko proporcionāli akciju sadalījumam ieguldīt lidsabiedrības pamatkapitālā, ziņo LETA.

“Pašlaik atbalstu lidsabiedrības glābšanai ir devusi valdība, bet ne finanšu ministrs. Nebūs tā kā citas reizes, kad [satiksmes ministrs Uldis] Augulis (ZZS) nāk virsū un prasa: “Dod naudu, dod naudu.” Šoreiz tā nebūs, ka nauda tiks dota,” sacīja Vilks.

“900 sekunžu” dueļa oponents no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Ventspils mērs Aivars Lembergs savukārt uzskata, ka valstij vispār nebūtu jāiegulda “airBaltic” ne santīma.

Vilks piebilda, ka bez valsts līdzdalības pašreizējais “airBaltic” biznesa modelis zaudē jēgu, tāpēc nopietni jāizvērtē katra akcionāra patiesās intereses.

Valdība šonedēļ vienojās, ka tiks gatavoti šā gada valsts budžeta grozījumi, lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu, ko ieguldīt “airBaltic”.

Konkrēta nepieciešamā summa pagaidām netiek nosaukta, tomēr, pēc piesaistītā finanšu konsultanta “Prudentia” aplēsēm, kopējā ieguldījuma summa sasniegs 50-70 miljonus latu, kompānijas akcionāriem tā būs jāiemaksā proporcionāli akciju sadalījumam.

Vilks jau iepriekš izteicās, ka jebkurš finanšu ieguldījums”airBaltic” palielinās budžeta deficītu, tomēr konkrēti nepieciešamie līdzekļi un finansējuma avoti pagaidām nav zināmi. Ministrs uzsvēra, ka Valsts kasē ir pietiekoši līdzekļu ieguldījumiem pamatkapitālā, tomēr tas var apgrūtināt izvirzītā budžeta deficīta mērķa sasniegšanu. Vilks arī uzsvēra, ka lidsabiedrības jautājumi ir jāatrisina jau šā gada valsts budžetā, lai neradītu papildu spriedzi saistībā ar 2012.gada budžetu.

 

Komentāri (27)

Ilona Auziņa 08.09.2011. 12.05

Es ceru ka gala rezultāts un pieņemtie lēmumi būs tie labākie valstij un nodokļu maksātājiem. Pašlaik notiekošais šajā jautājumā tāds cerības rada. Kaut nu pēc vēlēšanām šī nostāja nemainītos.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 08.09.2011. 11.13

par flika un satiksmas ministru arestu jalemj kas bija iesaistiti sajaa aferaa.

+1
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 08.09.2011. 14.24

Gandrīz jāpiekrīt milzu lembim, tikai ar mazu niansi – lai tā sauktie privātie akcionāri vispirms atmaksā valsts daļu + līdzšinējos ieguldījumus un tad turpina savu biznesu laimīgi. Ja māk. Cik Latvijā nav turēti valsts uzņēmumi, tik gala rezultātā iznākušas siles politiskai izzagšanai. Valstij pilnīgi pietiek ar saviem uzdevumiem, starp kuriem uzņēmējdarbības nu nekādi nav.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu