Eksperts: Ušakovam ziedotāji ir jāatklāj • IR.lv

Eksperts: Ušakovam ziedotāji ir jāatklāj

30
Nils Ušakovs. Foto: Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Korupcijas pētnieks Valts Kalniņš uzskata, ka Rīgas mēram publiski jādeklarē ziedotāji

Rīgas mēram Nilam Ušakovam („Saskaņas centrs”) valsts amatpersonas deklarācijas publiskajā daļā ir jāatklāj visi vairāk nekā 4000 ziedotāji, kas ir identificējami – ziedojuši viņa ārstēšanai, pārskaitot naudu uz kontu, uzskata sabiedriskās politikas centra “Providuss” pētnieks Valts Kalniņš.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs piektdien „Ir” sacīja, ka šobrīd konsultējas ar Valsts ieņēmumu dienestu par šo situāciju. „Es neapšaubāmi izpildīšu visas viņu norādes attiecībā uz nodokļu nomaksu, informācijas iekļaušanu valsts amatpersonu deklarācijā un interešu konflikta novēršanu,” apliecināja Ušakovs.

Kā norādīja Kalniņš, šobrīd svarīgākais ir tas, kā varēs izkontrolēt, lai amatpersona divu gadu laikā nepieņemtu lēmumus vai neveiktu kādas citas darbības attiecībā uz ziedotājiem. Likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 14.panta 4.daļa nosaka, ka valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai ir aizliegts vēl divus gadus pēc ziedojuma vai mantiskās palīdzības pieņemšanas attiecībā uz ziedotāju pieņemt jebkādus lēmumus. “Šajā gadījumā tik augsta līmeņa valsts amatpersonai varētu būt grūti izvairīties no lēmuma pieņemšanas, taču tas nav neiespējami,” uzskata Kalniņš.

Pēc Kalniņa domām, lai arī šobrīd par juridisku kazusu var uzskatīt apstākli, ka nauda Ušakovam ziedota uz viņa mātes kontu, tomēr lietas būtību tas nemaina. “Skaidrs, ka ziedojumu mērķis ir viņš pats, viņš bija tas iecerētais labuma guvējs, līdz ar to šī informācija ir jāatklāj,” pauda Kalniņš.

Pēc viņa domām, visi ziedotāji, kuru vārdi ir identificējami (to nevar izdarīt attiecībā uz tiem cilvēkiem, kas ziedoja Ušakovam, zvanot uz speciāli izveidotu ziedojumu numuru vai sūtot sms), būtu jānorāda deklarācijā. “Arī tad, ja viņš tos nevar uzrādīt kā savus ienākumus, tas nevar būt šķērslis to norādīt deklarācijā pie papildu informācijas kā interešu konflikta kontrolei svarīgu informāciju,” uzskata Kalniņš.

Pēc viņa domām, to, vai Ušakovs nepieņems kādus lēmumus par labu ziedotājiem ir jāuzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, balstoties uz VID deklarācijā norādīto. Vaicāts, cik lielā mērā Ušakovs šobrīd ir ierobežots lēmumu pieņemšanā un vai pēc ziedojumu saņemšanas Rīgas mērs nevar balsot par pašvaldības lēmumiem, kas varētu būt labvēlīgi kādiem ziedotājiem, Kalniņš atbildēja – ierobežojumus nevarētu attiecināt uz “vispārēja rakstura lēmumiem, tostarp dažādiem normatīviem”. Taču likums varētu liegt pieņemt lēmumus, kas individuāli skar konkrētos ziedotājus.

Jau vēstīts, ka Rīgas maratona laikā galvaspilsētas mēra Nila Ušakova organisms dehidratējās un tā rezultātā viņa veselība un pat dzīvība bija nopietni apdraudētas. Lai nodrošinātu ārstēšanu Vācijas klīnikā, Ušakova ģimene uzsāka ziedojumu vākšanu, kas guva plašu atsaucību. Uz Rīgas mēra mātes Ludmilas Ušakovas kontu tika pārskaitīti 173 420 lati, ko saziedoja aptuveni 4000 cilvēki. Savukārt ar īsziņu palīdzību un zvanot uz īpaši izveidoto ziedojumu tālruņa līniju savākti vēl aptuveni 40 tūkstoši latu.

Lai gan sākotnēji tika pieļauts, ka ārstēšanās Berlīnes klīnikā “Charite” var izmaksāt ļoti dārgi, ja būs nepieciešama iekšējo orgānu transplantācija, tomēr Ušakovs pārsteidza mediķus ar netipiski ātru un sekmīgu atveseļošanos un galīgais ārstēšanas rēķins ir Ls 47 861. Pārējo ziedojumos saņemto summu – ap Ls 170 tūkstošus latu mērs nolēmis izlietot labdarībai, lai palīdzētu bērniem, kam nepieciešama ārstēšanās ārvalstīs.

Valsts ieņēmumu dienestā žurnālam „Ir” skaidroja, ka ziedotāju vārdi Ušakovam, visticamāk, būs jāatklāt amatpersonas deklarācijā. Tiesa, šāda situācija, kad amatpersona lūdz un saņem ziedojumus esot pirmoreiz, tāpēc šobrīd šis jautājums līdz galam neesot skaidrs. Likums aizliedz amatpersonām pieņemt ziedojumus, izņemot smagas slimības gadījumā – kā tas arī notika šoreiz.

 

Komentāri (30)

Ieva Keiša 29.07.2011. 16.09

Dzirdēju stāstu, kā ziedojumi Ušakovam piespiedu-brīvprātīgā kārtā iekasēti Rīgas bērnu dārzos no bērnu vecākiem. Tagad katru reizi, kad lasu par šiem ziedojumiem, ko Ušakovs dāsni plāno nodot labdarībai, metas slikti, zinot aizkulises, kā šie ziedojumi savākti. :(

+7
-3
Atbildēt

1

    egfoto > Ieva Keiša 29.07.2011. 17.21

    Varbūt vari sīkāk pastāstīt? Kurš bērnudārzs, kura persona prasīja, kas samaksāja, cik samaksāja???

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 29.07.2011. 17.18

Divi gadi !!!
Mazais dopinga lietotājs, skrienot pus maratonu, ir biškīt iekāpis kakā.

+3
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 29.07.2011. 23.09

to Optiskais Tēmeklis
Kā zināms, fašistu krievija ir gatava ziedot miljardu, lai kaimiņam ieriebtu par miljonu. Ņemot vērā Ušakova parakstītās saistības pret krievijas “žuļiku un zagļu” partiju, viņa ziedotājiem jābūt īpaši izgaismotiem. Neaizmirsīsim arī ka mazais nekrietnelis izdarīja mēģinājumu dalīt dzīves pabērniem, par no valsts izspiestiem līdzekļiem, lai turpinātu piarēties. http://www.delfi.lv/news/national/riga/usakovs-ludz-valstij-kompenset-arstesanos-berline.d?id=39361269
Organismiem kas dzīvo tikai šim brīdim dzīve neko nemāca.

+3
-2
Atbildēt

4

    piziks > raimonds_bossltd 30.07.2011. 00.28

    Ombros, ar ko ziedojumi no ziedojumiem atšķiras? Ušakovs apdomājās/viņam kāds palīdzēja, aut PR labad, apdomāties? Varbūt.

    Vai Valsts Kalniņš ir apdomājies, kā “korupcijas” pētnieks un “korupcijas apkarošanas” pētnieks? Pastiprinoties Vienotības ietekmei valdībā, Vienotība ar lielu prieku/pat laimīga pārņēma iepriekšējo kampēju un rausēju pašlabumam uzrakstīto likumnormu: par valsts iestāžu likumīgo iespēju “ziedot” ļoti šaubīgās formās. Ja atmiņa neviļ, kad Uvim Slakterim un viņa ātrumlaivu komandai valsts uzņēmums Latvijas Valsts Meži ziedoja Ls 30 000, vismaz maskēšanās dēļ, finansu ministrs Slakteris/seniors bija ārpus Latvijas un ziedojumu ar parakstu apastiprināja koleģiāls p.i..
    Gadu vēlāk, mazJaunups VEF basketklubam izdabūja ziedojumu formā jau Ls 140 000, parakstīja Vienotības finministrs, vēl pēc gada iniciatīvu jau par vēl vienu ģeometriskās progresijas pakāpi vērienīgāk pāņēma Ls 2,3 milj., dalīja starp Ventspili un Līvāniem, nosacīti/simboliski — starp Lembergu un Klaužu, Vienotības kārtējais finministrs parakstīja, abos gados viens un tas pats Vienotības premjers klusēja, KNAB nebija pat iemesla oficiāli saktīties, jo tik visām varas partijām tik izdevīgais likums netraucēti dzīvo oficiāli! Ja Valts Kalniņš pētītu visas korupcijas izpausmes un politelites savstarpēji lielisko saprašanos “ziedošanas” lietās, viņam būtu kaut retorisks jautājums, ko par finministra Vilka parakstu un premjera klusu piekrišanu Ls 2,3 milj. ziedojuma lietā no ZZS “nopirka” Vienotība?! Vienotība, kam fiskālā disciplīna tik svēta pret savu pensiju nopelnījušajiem pensionāriem un atlikušajiem nodokļu maksātājiem, kam allaž valstisks pienākums būt solidāriem — tieši tad, kad pa viņu ādu Vienotības zvaigznes vēlas turpināt šļukt pie kārtējiem konsolidācijas lauriem.

    Varbūt Valts Kalniņš… varbūt arī providus-ētāja Iveta Kažoka… delnotāja Voika… kaut kad publiski parunās par šo savādo divējādību “Latvijas nacionālajās ziedošanas īpatnībās”?

    Ušakovs apdomājās, kādēļ viņam apdomībā nav sekotāju: kauns ņemt piemēru no saskaņiešu auSainīša? Latvieti, nepadodies? :)

    Nuja, visa Vienotības partija tagad izsludinājusi karu pret oligarhisma pēdējo mohikāni Latvijā — hūtenieku… laikam jau kārtējās iecerētās valdības stabilitātes labad, ko-a?

    P.S. Te 2 niki jau jau pēc Nellijas (Ločmeles) un Paula (Raudsepa) sarunas ar prezidentu (Andri) Bērziņu iemanās pārmest IR-komandai, cik aplami ļaut Bērziņam publiski runāt par ekonomiku un sociālajiem jautājumiem! Spoži, vai ne? Vairs nav neviena ētikas un godīguma vīrišķīgā/loģiskā/pilsonisklā pretmeta, ko kaunēties izmantot pret politpretiniekiem, vai ne? Kas par tautisku veiklību ekvilibristikā!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > raimonds_bossltd 30.07.2011. 08.00

    ZanE, atkārtota izlikšanās nedzirdam… V panākumu ārkārtas vēlēšanās un valsts uzņēmumu/ ne savas… naudas izšeptēšanā… dievs vai mācītājs? :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > raimonds_bossltd 30.07.2011. 00.47

    …OT…atkārtošana – zināšanu māte?…:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > raimonds_bossltd 30.07.2011. 08.11

    to Optiskais Tēmeklis
    Par ko te murgošana?

    “Labākais” Rīgas mēris prasa valstij naudu, lai viņš savukārt varētu ziedod.

    Klausīties “tautsaimnieka” Bērziņa runas par ekonomiku manām ausīm būtu tas pats, kas dzirdēt no Ģemakovas vai Muižnieces par seksu. Tas būtu aizskaroši.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu