ZZS piedāvā likumdošanas iniciatīvas tiesības arī pašvaldībām • IR.lv

ZZS piedāvā likumdošanas iniciatīvas tiesības arī pašvaldībām

21

 

ZZS rosina dot likumdošanas iniciatīvas tiesības pašvaldībām

Publicēta: 12:41 08.07.2011.

Rīga, 8.jūl., LETA. Deputāti šodien nodeva izskatīšanai Saeimas komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas sagatavotos grozījumus Latvijas Satversmē, kas paredz dot likumdošanas iniciatīvas tiesības arī pašvaldībām.

Par likumprojektu nobalsoja 46, pret – 17, atturējās 20 deputāti.

ZZS deputāti rosina Satversmes 65.pantā noteikt, ka likumprojektus var iesniegt Saeimai Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisijas, ne mazāk kā pieci deputāti, pašvaldības dome, kā arī šinī Satversmē paredzētos gadījumos un kārtībā viena desmitā daļa vēlētāju.

Grozījumu projekta autori apgalvo, ka izstrādātais likumprojekts sekmēs lielāku sabiedrības līdzdalību pašvaldību darbā. Patlaban likumā “Par pašvaldībām” nav paredzēta iespēja pašvaldības domei iesniegt Saeimai likumprojektus. Pašvaldības domes var tikai pastarpināti iedzīvotāju interesēs līdzdarboties likumdošanas procesā. Esošā kārtība ir ilgstoša un sarežģīta, kas būtiski ierobežo pašvaldības domes īstenot savu iedzīvotāju pārstāvniecību un attur iedzīvotājus no savu iniciatīvu sagatavošanas, iesniegšanas un apspriešanas pilsētās un novados.

Likumprojekts veicinās plašāku un kvalitatīvāku sadarbību ar pašvaldību deputātiem, kas nodrošinās lielāku pašvaldības iedzīvotāju iesaisti pašvaldības darbā. Savukārt pašvaldības deputāti īstenos atbildīgu darbību pret pašvaldības iedzīvotājiem, lai ātrāk sagatavotu un iesniegtu likumdošanas iniciatīvas Saeimā, norāda ZZS deputāti.

Likumprojekts sekmēs pilsoniskās sabiedrības izveidošanu, tās attīstību un nostiprināšanu. Pašvaldību deputātiem pavērsies patiesa iespēja nepastarpināti iesniegt likumprojektus Saeimā, lai nekavētu iedzīvotāju iniciatīvu īstenošanu.

Esošais pašvaldību un ministriju sadarbības veids, pēc ZZS domām, paver lielas iespējas ierēdniecībai novilcināt iesniegto pašvaldību likumprojektu izskatīšanu Ministru kabinetā, lai valdība vai ministri tos iesniegtu Saeimā. Iedzīvotāji nespēj pārraudzīt likumdošanas iniciatīvu izskatīšanu un pašvaldības izstrādāto un ministrijām iesniegto likumprojektu apspriešanu. Nereti valsts pārvaldes iestādes pretojas un novilcina pašvaldības iniciatīvām, jo partijas un partiju apvienības, kas izveidoja Saeimā valdošo koalīciju, nav pārstāvētas pašvaldību domēs vai atrodas opozīcijā attiecīgās pašvaldību domē. Šāda nevajadzīga politiskā pretestība rada netaisnīgu un nelietderīgu iedzīvotāju gribas ierobežojumu, kas kopumā kavē arī valsts attīstību un likumu pilnveidošanu, uzskata ZZS.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu