Dombrovskis: KNAB priekšnieka izvēle jāvada ģenerālprokuroram • IR.lv

Dombrovskis: KNAB priekšnieka izvēle jāvada ģenerālprokuroram

31
Foto: Raitis Plauks, F64

Līdz referendumam jāizstrādā noteikumi KNAB vadītāja atklātam konkursam

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (“Vienotība”) uzdevis Valsts kancelejai līdz 22.jūlijam izstrādāt noteikumu projektu par atklāta konkursa izsludināšanu KNAB priekšnieka atlasei, informē LETA. 

Dombrovskis arī nosūtījis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai savus priekšlikumus, kā jāveic atlase. Viņš aicina KNAB likumā iekļaut normu par pretendentu vērtēšanas komisiju, nosakot, ka to izveido valdība un vada ģenerālprokurors vai viņa pilnvarots virsprokurors.

Tāpat Dombrovskis uzskata, ka KNAB priekšnieka kandidātiem jāpieprasa vismaz 2 gadu pieredze vadošā amatā – kā daļa no prasības pēc vismaz 10 gadu pieredzes juridiskajā specialitātē. 

Vienlaikus Dombrovskis uzdevis Valsts kancelejai  sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru, Drošības policiju, Satversmes aizsardzības biroju, Augstāko tiesu, kā arī Saeimas Aizsardzības komisiju izstrādāt kārtību, kā pretendentiem jāpiesakās un kā jāvērtē viņu atbilstība obligātiem kritērijiem. Pašlaik KNAB likums šos jautājums neregulē pietiekami skaidri, norādījis Dombrovskis.

Patlaban KNAB vadītāja pienākumus pilda Juta Strīķe. 16.jūnijā Saeima atbrīvoja no amata līdzšinējo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti, jo ģenerālprokurora vadīta speciāla komisija atzina, ka viņš savā darbā pieļāvis likumpārkāpumus un neatbilst amatam.

Koalīcijā nav vienprātības, vai jaunais KNAB vadītājs jāapstiprina vēl šai, vai nākamajai Saeimai. 

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu