Baltkrievijā trešdien arestēti 400 cilvēki • IR.lv

Baltkrievijā trešdien arestēti 400 cilvēki

32
Foto: AFP/BELTA

Aleksandra Lukašenko režīms vēršas pret protestētājiem ar aizvien lielāku brutalitāti

Par dalību opozīcijas rīkotajās klusējošajās demonstrācijas trešdien vairākās Baltkrievijas pilsētās aizturēti 400 cilvēki, pavēstīja tiesību aizstāvju organizācija Vjasna. 

Vismaz 180 mītiņa dalībnieku aizturēti Minskā, bet vēl 220 arestēti citās pilsētās. Starp aizturētajiem ir arī aptuveni 25 žurnālisti, galvenokārt neatkarīgo un Rietumu mediju pārstāvji. “Milicija sāka vajāt žurnālistus, kas norāda, ka varasiestādes izvēlējušās jaunu taktiku, lai ierobežotu informāciju par šiem protestiem medijos,” spriež Baltkrievijas žurnālistu asociācijas advokāts. Vairums žurnālistu pēcāk atbrīvoti, un viņiem piekodināts neko nefotografēt un nefilmēt. 

AP žurnālists redzējis, kā apmēram divdesmit miliči civilajās drēbēs izlec no autobusa un uzbrūk pieciem jauniem cilvēkiem, tos sit un spārda kājām. Neko nepaskaidrojot, milicija “uzbruka cilvēkiem – gan protestētājiem, gan tiem, kuri vienkārši tobrīd atradās šajā apkaimē”, stāsta Radio Svoboda žurnālists, kurš arī tika aizturēts, bet vēlāk atbrīvots. 

Kā ziņu aģentūrai AFP stāsta notikušā aculiecinieki, arestus galvenokārt veikuši civilajās drēbēs tērpti miliči, kuri aizturētos aizveduši uz netrafarētām automašīnām. 

Interneta aktīvistu kustība Revolūcija caur sociālajiem tīkliem bija aicinājusi cilvēkus pulcēties deviņās vietās Minskā, lai “pastaigātos, runātos un iepazītos”. Trešdienas vakarā līdzīgas protesta akcijas pret ilggadējā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu notikušas arī citās Baltkrievijas pilsētās. Tā bija jau sestā klusējošo demonstrāciju kārta pēdējā mēneša laikā. 

Trešdienas vakarā aizturētie ceturtdien stāsies tiesas priekšā. Arī 29.jūnijā un 3.jūlijā tika aizturēti simtiem cilvēku. 

Tikmēr aktīvisti, kas tautiešus uz protestiem mudina, izmantojot tīmekļa sociālos tīklus, sola turpināt demonstrācijas. “Mēs domāsim par cilvēku drošību un mainīsim stratēģiju. Taču mītiņi turpināsies,” norāda kustības Revolūcija caur sociālajiem tīkliem administrators Vjačeslavs Dianovs. 

Aleksandra Lukašenko režīms vēršas pret protestētājiem ar aizvien lielāku brutalitāti Par dalību opozīcijas rīkotajās klusējošajās demonstrācijas trešdien vairākās Baltkrievijas pilsētās aizturēti 400 cilvēki, pavēstīja tiesību aizstāvju organizācija Vjasna. Vismaz 180 mītiņa dalībnieku aizturēti Minskā, bet vēl 220 arestēti citās pilsētās. Starp aizturētajiem ir arī aptuveni 25 žurnālisti, galvenokārt neatkarīgo un Rietumu mediju pārstāvji.

 “Milicija sāka vajāt žurnālistus, kas norāda, ka varasiestādes izvēlējušās jaunu taktiku, lai ierobežotu informāciju par šiem protestiem medijos,” spriež Baltkrievijas žurnālistu asociācijas advokāts. Vairums žurnālistu pēcāk atbrīvoti, un viņiem piekodināts neko nefotografēt un nefilmēt. AP žurnālists redzējis, kā apmēram divdesmit miliči civilajās drēbēs izlec no autobusa un uzbrūk pieciem jauniem cilvēkiem, tos sit un spārda kājām. Neko nepaskaidrojot, milicija “uzbruka cilvēkiem – gan protestētājiem, gan tiem, kuri vienkārši tobrīd atradās šajā apkaimē”, stāsta Radio Svoboda žurnālists, kurš arī tika aizturēts, bet vēlāk atbrīvots.

 Kā ziņu aģentūrai AFP stāsta notikušā aculiecinieki, arestus galvenokārt veikuši civilajās drēbēs tērpti miliči, kuri aizturētos aizveduši uz netrafarētām automašīnām. 

Interneta aktīvistu kustība Revolūcija caur sociālajiem tīkliem bija aicinājusi cilvēkus pulcēties deviņās vietās Minskā, lai “pastaigātos, runātos un iepazītos”. 

Trešdienas vakarā līdzīgas protesta akcijas pret ilggadējā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu notikušas arī citās Baltkrievijas pilsētās. Tā bija jau sestā klusējošo demonstrāciju kārta pēdējā mēneša laikā. Trešdienas vakarā aizturētie ceturtdien stāsies tiesas priekšā. Arī 29.jūnijā un 3.jūlijā tika aizturēti simtiem cilvēku. Tikmēr aktīvisti, kas tautiešus uz protestiem mudina, izmantojot tīmekļa sociālos tīklus, sola turpināt demonstrācijas. “Mēs domāsim par cilvēku drošību un mainīsim stratēģiju. Taču mītiņi turpināsies,” norāda kustības Revolūcija caur sociālajiem tīkliem administrators Vjačeslavs Dianovs.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu