Kreolu ritmi • IR.lv

Kreolu ritmi

35

Šovakar Rīgas Kongresu namā plkst.19 sāksies starptautiskā mūzikas festivāla “Rīgas ritmi” koncerts, kurā uzstāsies kaboverdiešu izcelsmes portugāļu vokāliste Karmena Souza un ievērojamais flamenko džeza ģitārists Eduardo Niebla, ziņo aģentūra LETA.

Dziedātāja Souza dzimusi Lisabonā, kaboverdiešu ģimenē. Viņa ir uzaugusi Zaļā raga kreoliešu un portugāļu valodas un kultūras tradīcijās.

Par mūziku dziedātāja sākusi interesēties agri un 17 gadu vecumā jau kā profesionāla vokāliste piedalījusies dažādos mūzikas projektos, pievēršoties “funk”, “soul”, kā arī džezam un pasaules mūzikai. Šajā laikā top arī pirmās Souzas oriģinālkompozīcijas.

2005.gadā dziedātāja izdeva savu pirmo solo albumu “Ess e nha Cabo Verde”, kurā radījusi unikālu skanējumu, apvienojot kreoliešu dialektu, tradicionālos afrikāņu un kaboverdiešu ritmus un mūsdienu džeza un “soul” iezīmes. Arī mākslinieces nākamie albumi “Verdade” un “Protegid” aizkustināja mūzikas kritiķu un klausītāju sirdis visā pasaulē.

“Protegid”, kas ir mākslinieces trešais solo albums, tika izvirzīts “Grammy” balvas nominācijai kategorijā “Labākais mūsdienu pasaules mūzikas albums”, kā arī tika nominēts “The German Record Critic’s Award” apbalvojumam.

Kopš 2005.gada dziedātāja regulāri dodas koncertūrēs pa visu pasauli. 2010.gadā Souza ir koncertējusi uz tādām nozīmīgām skatuvēm kā “The North Sea Jazz Festival” Nīderlandē, “London African Music Festival” Lielbritānijā un “Leverkusener Jazztage Festival” Vācijā.

Savukārt flamenko džeza ģitārists Niebla Rīgā koncertēs ar savu projektu “The Eduardo Niebla Experience” – trio, kura sastāvā bez Niebla muzicē arī ģitārists Karls Herings un indiešu tablas maestro Darmešs Parmars.

Flamenko džeza ģitārists Niebla dzimis 1955.gadā andalūziešu ģimenē. Agrā bērnībā mazajam puikam kopā ar ģimeni nācās doties bēgļu gaitās, kas viņus aizveda uz Spānijas pilsētu Gironu, kur tad arī topošais ģitārists aizvadīja savu bērnību.

Kopš 1978.gada Niebla dzīvo Lielbritānijā, kur kļuvis par vienu no zināmākajiem un mīlētākajiem akustiskās mūzikas izpildītājiem. Viņš ir ietekmējis “fusion” un akustiskās mūzikas attīstības tendences pasaules mērogā, arvien paliekot uzticīgam savām saknēm un savai individualitātei. Niebla uzstājies daudzās ievērojamās koncertvietās un festivālos, tostarp, 2004.gada Vasaras Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Grieķijā, Glastonberijas festivālā, Karalienes Elizabetes koncertzālē Londonā un Brekonas Starptautiskajā Džeza festivālā.

Mūziķis ir devies vērienīgās koncerttūrēs Eiropā, Vidējos Austrumos, Dienvidāfrikā un citviet pasaulē. Savā muzikālajā karjerā viņš kopumā izdevis 23 albumus un piedalījies daudzu citu mākslinieku albumu ieskaņošanā. Viņš rakstījis mūziku arī dokumentālajām un mākslas filmām, kā arī teātra izrādēm.

Niebla sadarbojies arī ar dažādiem pasaules mūzikas meistariem.

Starptautiskā festivāla “Rīgas ritmi” vasaras pasākumi Rīgā notiks līdz 2.jūlijam, piedāvājot klausītājiem koncertus gan ar klasiskām vērtībām, gan laikmetīgiem eksperimentiem.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu