Fliks: Valdība gatavojas "airBaltic" daļu pārdošanai • IR.lv

Fliks: Valdība gatavojas “airBaltic” daļu pārdošanai

48
Foto: Nora Krevņeva, F64

Aviokompānijas vadītājs preses konferences rīkošanu Vācijā skaidro ar piederību šai valstij

Valdība gatavojas Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” valsts daļu pārdošanai vai arī plāno piesaistīt citu partneri, komentējot pēdējo dienu notikumus ap “airBaltic”, žurnālistiem trešdien sacīja kompānijas prezidents un valdes loceklis Bertolts Fliks, vēsta aģentūra BNS.

Fliks uzsvēra, ka pazīst Latviju un tādēļ nespēj noticēt, ka pēdējo dienu notikumi ir viena naiva cilvēka naiva rīcība. Viņš atzina, ka, visticamāk, tās ir plānotas darbības, ko veic valdības pārstāvji, lai jau pirms vēlēšanām varētu pārdot “airBaltic” akcijas. Viņaprāt, visa ažiotāža ir sacelta tādēļ, ka viņam kā otra “airBaltic” īpašnieka pārstāvim šajā gadījumā ir pirmpirkuma tiesības uz valsts daļu.

Fliks norādīja, ka ir gatavs palielināt savu daļu “airBaltic”. Tiesa, uz jautājumu, no kurienes viņam būtu līdzekļi valsts akciju iegādei, Fliks atbildēt atteicās.

“Es esmu Vācijas pilsonis un Vācijas investors. Tādēļ jūtos droši,” preses konferencē Berlīnē sacīja Fliks, paskaidrojot, kādēļ viņš sniedz savus paziņojumus Vācijā, nevis Rīgā.

Viņš skaidri neatbildēja uz jautājumiem par uzņēmuma darbības rezultātiem pērn, vien sacīja, ka precīzi dati būs pieejami pēc audita. Fliks arī uzsvēra, ka līdz šim “airBaltic” no valsts nav prasījis naudu, bet aviokompānijai ir jāatjauno flote, un būtiski ir pieaugušas arī degvielas cenas. Tādēļ jau pērn viņš sācis runāt par to, ka jāpalielina uzņēmuma kapitāls. Kompānijas vadītājam neesot skaidrs, kādēļ viņu kritizē par nepārskatāmu uzņēmuma vadību, jo “airBaltic” pastāvīgi tiek auditēts un to uzrauga gan uzņēmuma padome, gan citas aviokompānijas.

Savukārt daudz kritizēto “airBaltic” dažādu pakalpojumu nodošanu citiem uzņēmumiem, Fliks nodēvēja par veiksmīgu biznesa darbību. “airBaltic” vadītājs piebilda, ka akcionāra līgums, ko pašlaik daudz piesauc valdības pārstāvji, nav slēgts vienpersoniski ar bijušo ministru Aināru Šleseru (PLL, LPP/LC), bet to ir skatījusi arī Latvijas valdība, kuras premjers arī tajā laikā bija Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”).

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis līdz šim izvairījies atbildēt, vai valsts gatavojas pārdot tai piederošas daļas lidsabiedrībā, uzsverot, ka par tālākās attīstības plāniem un stratēģiju būs iespējams spriest pēc audita beigām. Visu ar “airBaltic” darbību saistīto jautājumu koordinēšanai valdības līmenī izveidota arī speciāla darba grupa.

Ziņots arī, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars (“Vienotība”) pagājušās nedēļas beigās paziņoja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, situācija “airBaltic” nav iepriecinoša un kompānija ir tuvu maksātnespējai. Pēc viņa teiktā, “airBaltic” šogad pirmajos piecos mēnešos ir strādājis ar 18 miljonu latu zaudējumiem.

Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) iepriekš izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai viņam ir bažas par “airBaltic” maksātspēju, norādot, ka to parādīs audits, pēc kura plānots pārskatīt iepriekš noslēgto akcionāru līgumu. Publiski līdz šim nav atklāts “airBaltic” zaudējumu apmērs šogad, minot, ka visā Eiropā aviokompānijām ziemas mēnešos pasažieru plūsma nav tik liela kā vasarā, līdz ar to kompānijas šajā laikā strādā ar zaudējumiem. Vēlāk tos spēj kompensēt vasaras mēnešu ieņēmumi.

“airBaltic” dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder kompānijas prezidentam Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

Komentāri (48)

Una Grinberga 15.06.2011. 15.34

Ja godīgi, tad man patīk šis lielais satraukums no Lemberga, Flika, Šlesera u.c. darboņu puses – tas tikai liecina, ka viņi jūtas apdraudēti. Tātad lietas iet pareizā virzienā!

+22
0
Atbildēt

4

    Roberts Gūtšmits > Una Grinberga 15.06.2011. 15.49

    >> Nasing spešal!
    Satraukums??
    Nepastāstīsi, KĀ TIEŠI tas izpaužas?
    Cik es redzu, tad caurejai līdzīgu steigu un nervozitāti te šobrīd demonstrē jenotības klauns vārdā kampars, kuram nav laika nodarboties ar SAVAS minstrijas lietām un iedzīvotāju nodrošināšanu ar elektrību un gāzi, jo visi spēki jāvelta skraidīšanai par avīžu un radio redakcijām, pļurinot par „airBaltic bankrotu”. Sarēķini, cik reizes šis jefiņš ir paguvis jau padirsties kopš piektdienas, pāri žogam kaimiņa dārzā snaikstoties, un tad te muldi. Flikam šodien vispār bija pirmā konference par šo tēmu, atbildot uz šī klauna ākstībām … :)))

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > Una Grinberga 15.06.2011. 16.21

    >> andrejs_gr

    Tieši tā.
    Vācijā nepietiks ar kaut kāda Centra rajona tiesnesīša pisuļku, lai viņu apcietinātu un bez jebkādiem argumentiem iespundētu aiz restēm. Un pēc 2 nedēļām tieši tāpat bez jebkādiem paskaidrojumiem izlaistu ārā, it kā nekas nav noticis …
    Tur prasa PIERĀDĪJUMUS. Pirmkārt – tāpēc, ka ir Vācijas pilsonis un otrkārt, tāpēc, ka ir lielas firmas Boss. Vācijā visi pakļaujas likumam, nevis no ķēdes norāvušos pērkamu kundzīšu ambīcijām, kurām samaksāts par vienas partijas priekšvēlēšanu kampaņas rīkošanu … :)
    Viss.
    Off.
    Strādājam.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Aga, Čirka > Una Grinberga 15.06.2011. 17.44

     
    “..un otrkārt, tāpēc, ka ir lielas firmas Boss.”
    Tagad skaidrs, pie kuras kastas sevi pieskaita Kurmītis. Atgādināšu, ka “viens likums, viena taisnība visiem”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > Una Grinberga 15.06.2011. 16.06

    Kurmīt,
    suns zina, ko ēdis. Kāpēc Fliks netaisīja preses konferenci Latvijā, bet Berlīnē? Nejaušība, vai tāpēc ka viņš ir Vācijas pilsonis? Taču ne. A darīja viņš tā tāpēc, ka: 1) cer, ka Merkele viņu aizstāvēs; 2) baidās (un pilnīgi pamatoti) šeit parādīties.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

JānisLetiņš 15.06.2011. 15.49

Izskatās, ka Fliks cenšas Vācu žurnālistiem iestāstīt, ka Latvijā tāpat, kā Krievijā izrēķinās ar godīgiem biznesmeņiem un viņš ir tas godīgais biznesmenis, kura sūri grūti sastrādāto tagad vēlas atņemt, tāds ala Hodorkovskis! Nez vai tās bildes bija no Lemberga apcietināšanas laikiem! Bet panika ir jūtama viņos visos! Varat nepiekrist, bat man liekas, ka panikas aizsākums sākās ar Saemas atlaisšanu no Zatlera puses! “Kā mēs taču bijām jau izshēmojuši, kā noturēt sazagto un kā paķert vēl to, kas palicis pāri! Bet kas te tagad notiek, nekā nesaprotam, kaut kādas vēlēšanas, kaut kādi paraksti …. ieliks vēl cietumā!”

+22
0
Atbildēt

3

    Roberts Gūtšmits > JānisLetiņš 15.06.2011. 16.13

    >> Alejandro

    Hi, hi, hi, hi … nu gan muļķības sarunāji ! Ta Fliks, ja gribētu, varētu dzīvot cepuri kuldams nevienu pašu dienu savā mūžā nestrādājot. Dzimtas īpašumi ar vīna dārziem un tēva miljoni viņam ir nodrošināti jebkurā gadījumā. Tādus zaglīgus un melīgus kamparus viņi savā dzimtas mājā pat par sulaini darbā nepieņem … Puisim vienkārši ir garlaicīgi laiskoties un viņš ir izvēlējies ekstrēmāku sporta veidu – pašam kļūt tikpat bagātam kā tēvs … : )
    Saldējuma kiosku ! … :))) … nē, nu gan ir fantāzija ! … :)))

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    Edzs > JānisLetiņš 15.06.2011. 23.29

    Kamilla _..Varat nepiekrist, bat man liekas, ka panikas aizsākums sākās ar Saemas atlaisšanu no Zatlera puses!.._
    ~~~~~~~~~~~~
    es piekritu, tas ir reals izbilis. pekshnji atsaldenju midzenis tika patraucets “nje po ponjatjijam”, bet vareja tak citadi pateikt, darit ta ka pienjemts, – ar pirkstu pakratit un kadu metaforu no sengriekju folkloras noskaitit.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > JānisLetiņš 15.06.2011. 15.57

    Vācijā pētnieciskā žurnālistika ir pavisam citā līmenī – ja viņi gribēs, ātri vien sapratīs, kas Fliks par putnu. Manuprāt, Fliks vāciešus īpaši neinteresē. Vācijā viņš nespētu vadīt pat saldējuma kiosku, jo tur viņam mīļās, Latvijai raksturīgās “uzņēmējdarbības” metodes vienkārši neietu cauri. Ja nu vienīgi dažiem kauns par savu tautieti, tāpat kā latvieši nejūtas ērti, kad uzzina, teiksim, ka Anglijā desmit tautieši izveidojuši bandu, kas aplaupa vecas tantiņas.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Vaira Tempele 15.06.2011. 16.19

Visa taa AirBaltic jezga izskataas tik redzeeta un paziistama! Vispirms viens ofshors izpumpee aaraa visu veertiigo (ziimoli shajaa gadiijumaa), tad izmeegjina palaist uz grunti pirmo reizi, valdiiba noraustaas un iegruuzh pikji, it kaa palielinot uznjeemuma veertiibu. Tad sheftmanji izdara savas graamatvediski-juridiskaas sheeminjas un nolaizh kantori otro reizi uz grunti un piestaada ultimaatu, tipa: taisam maksaatnespeeju vai arii atdodiet mums pa leeto! Shitaa sheema ar variaacijaam Latvijaa ir redzeeta 100x reizes saakot ar AveLat uznjeemumiem un agraak.
Ieteikums Latvijas peetnieciskajiem zhurnaalistiem: uznjemiet kontaktus ar Vaacu kolegaam un apgaismojiet vinjus, kas tas Fliks par putnu un lai shie parok savaa galaa kautko. Shaada starpvalstu sadarbiiba atklaatu daudz jauna abaam valstiim par sho sheftmani, turklaat tas buutu preventiivs trieciens Flika plaanam sariidiit Vaacijas zhurnaalistus pret Latviju.

+15
0
Atbildēt

1

    vegan > Vaira Tempele 16.06.2011. 13.24

    Nu lūk, šis arī protams izklausās visai loģisks variants.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu