Bijušā KNAB darbinieka Bodes lietu nodod jaunai izskatīšanai • IR.lv

Bijušā KNAB darbinieka Bodes lietu nodod jaunai izskatīšanai

10
Attēlā: Ilmārs Bode

Bode apsūdzēts valsts noslēpuma izpaušanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanā

Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien nolēma nodot jaunai izskatīšanai krimināllietu, kurā slepenu ziņu izpaušanā apsūdzēts bijušais augsta ranga Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks Ilmārs Bode, piektdien vēsta aģentūra BNS.

AT Senāts nolēma apelācijas instances spriedumu atcelt daļā par Bodes atzīšanu par nevainīgu un attaisnošanu apsūdzības epizodēs par 2006.gada 25.septembrī izdarītajām darbībām. Atceltajās daļās lietu tiesa nolēma nosūtīt jaunai izskatīšanai AT Krimināllietu tiesu palātā, aģentūru BNS informēja tiesā. Šo lēmumu Augstākā tiesa pieņēma pērn 30.septembrī.

Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts, bet prokuratūras kasācijas protests noraidīts.

Kā ziņots, 2008.gadā Rīgas apgabaltiesa Bodem piesprieda 12 800 latu naudas sodu un noteica triju gadu liegumu kandidēt Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī triju gadu liegumu ieņemt amatu ar valsts noslēpumu un komercnoslēpumu saistītās iestādēs. Bijušais KNAB darbinieks savu vainu ne pirmstiesas, ne tiesas izmeklēšanas laikā neatzina.

Bodem apsūdzība bija uzrādīta par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par noslēpuma izpaušanu var sodīt ar cietumsodu līdz astoņiem gadiem, par dienesta stāvokļa izmantošanu – līdz trijiem gadiem cietumā.

Prokuratūra uzskata, ka 2006.gada septembrī Bode izpaudis kādai personai ziņas par operatīviem pasākumiem – tālruņa sarunu noklausīšanos un videonovērošanu – pret toreizējo Vidzemes tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu, kas viņai pēc tam darīts zināms. Viņš Poļikarpovai izpaudis ziņas arī par kādu slepenu dokumentu, nodarot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības un tiesiskās kārtības nostiprināšanas interesēm. 2006.gada oktobra sākumā KNAB par kukuļņemšanu aizturēja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesneses Beatrisi Tāleri un tiesas priekšsēdētāju Poļikarpovu. Poļikarpovai ceturtdien, 9.jūnijā piesprieda trīs gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju.

Bodes pārraudzībā strādāja visi KNAB izmeklētāji, tostarp tie, kas veica pirmstiesas izmeklēšanu Vidzemes priekšpilsētas tiesnešu krimināllietā. Bodi no amata atbrīvoja, jo tika anulēta viņa pielaide valsts noslēpumam, kas ir viena no prasībām KNAB.

Bodes vārds skaļi izskanējis arī iepriekš, kad toreizējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (“Vienotība”) pieņēma lēmumu saukt Bodi pie disciplināratbildības un pazemināt amatā un trijiem gadiem par normatīvo aktu normu neievērošanu. Toreizējais premjerministrs Aigars Kalvītis uzlika disciplinārsodu – rājienu – Loskutovam par Bodes disciplinārsodīšanu.

Komentāri (10)

ievuliitis 10.06.2011. 17.47

“Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien nolēma nodot jaunai izskatīšanai krimināllietu, kurā slepenu ziņu izpaušanā apsūdzēts bijušais augsta ranga Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks Ilmārs Bode…”
Kad pēc šī paša panta tiks apsūdzēts Normunds Vilnītis?

+9
0
Atbildēt

0

oskaar 11.06.2011. 00.21

Varētu šķist- Vilnītim būtu iemesls pārdomāt savu rīcību un kaut ko kaut vai klusībā pie sevis nožēlot. Un gaidīt, kad pie viņa ieradīsies tie paši ļaudis, kuri savulaik droši vien ieradās pie Bodes. Varbūt Vilnīts to apzinās.. bet varbū ne gluži?
Būtu ļoti ineresanti uzzināt- kā Vilnītim ir ar miegu? Vai viņš spēj normāli gulēt- vai nemoka lietuvēni?
Bet vispār- nenovēlu Vilnītim neko ļaunu. Gan jau pats viņš zin, cik daudz slikta Latvijas nodokļu maksātājiem ir izdarījis, un tas droši vien kaut kad viņam atmaksāsies bez kādiem kāda ļauna vēlējumiem no malas.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 11.06.2011. 16.42

“Bodem apsūdzība bija uzrādīta par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par noslēpuma izpaušanu var sodīt ar cietumsodu līdz astoņiem gadiem, par dienesta stāvokļa izmantošanu – līdz trijiem gadiem cietumā.”
Ceru, ka kalvīša vaukšķis- Bode savu godam nopelnīto sodu saņem un pasēdēs cietumā, ko viņš ir nopelnījis.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu