Samazinās Lielbritānijā reģistrēto viesstrādnieku skaits • IR.lv

Samazinās Lielbritānijā reģistrēto viesstrādnieku skaits

29
Foto: Gundega Šķēla
Gundega Šķēla

38% viesstrādnieku no astoņām ES dalībvalstīm veic mazkvalificētus darbus

Šī gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas strādājošo reģistrā pieteikušies vairāk nekā 2,5 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, tomēr tas ir mazāk nekā šajā pašā laika posmā pērn, kad Lielbritānijā reģistrējās vairāk nekā 4,4 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, liecina Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas publiskotie dati, ziņo LETA.

Imigrantu skaits no astoņām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm – Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas – Lielbritānijā šā gada pirmajā ceturksnī atkal samazinājies. Viesstrādnieku pieaugums gada sākumā vērojams tikai no Slovēnijas.

No visiem Lielbritānijā reģistrētajiem viesstrādniekiem, kuri pārstāv kādu no astoņām Eiropas Savienības (ES) Austrumeiropas un Centrāleiropas dalībvalstīm, 38,3% veic mazkvalificētus darbus, savukārt augsti kvalificētos darbus veic 7,8% viesstrādnieku, liecina Lielbritānijas Statistikas biroja dati.

Šī gada aprīļa beigās Lielbritānijā tika atcelta Austrumeiropas strādnieku reģistrēšanas sistēma, kas noteica, ka iebraucējiem no astoņām ES Austrumeiropas un Centrāleiropas dalībvalstīm, uzsākot strādāt Lielbritānijā, nepieciešams reģistrēties strādājošo reģistrēšanas sistēmā (WRS). 

WRS atcelšana nozīmē, ka viesstrādniekiem no iepriekš minētajām astoņām valstīm būs pieejamas tādas pašas ar darbu saistītas sociālās garantijas, kā citu ES valstu pilsoņiem. Iepriekš minētais neattiecas uz Bulgāriju un Rumāniju.

Laika posmā no 2004.gada maija mēneša līdz 2010.gada beigām Lielbritānijas WRS sistēmā bija reģistrējies 1,1 miljons iebraucēju no iepriekš minētajām valstīm.

Ir.lv jau ziņoja, ka šī gada maija mēneša sākumā beidzās septiņu gadu pārejas perioda termiņš, kad tā dēvētās 15 vecās ES dalībvalstis varēja izmantot brīvas darbaspēka kustības ierobežojumus. Savus darba tirgus astoņu jauno dalībvalstu strādājošajiem bija atvērušas gandrīz visas dalībvalstis, izņemot Vāciju un Austriju.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu