„Eso” Antons Benjamiņš • IR.lv

„Eso” Antons Benjamiņš

27

No 1. jūnija Agijas Sūnas galerijā (Vecrīgā, Kalēju ielā 9/11) skatāma Antona Benjamiņa darbu izstāde.

Antons Benjamiņš (dz. 1933), jeb „Eso” Antons Benjamiņš, ir rakstnieks un mākslinieks ar plašu pieredzes un interešu lauku. 

Kā „Eso” uzsver, viņam ir “laimējies” piedzimt ne tikai pazīstamu latviešu avīžnieku un redaktoru (tēva Jāņa un vectēva Antona Benjamiņa) ģimenē, bet lielāko dzīves daļu nodzīvot tālu no dzimtās zemes. 

Neskatoties uz dzīvi ārzemēs, senču interese un saistība ar avīžniecību mudināja rakstnieku iedziļināties nozares pagātnē, kur atklājās šodien bieži neapzināta kultūras pasaule. 

Izrādās, ka tā saukto „nabagu ļaužu” literatūra attīstījās pavisam pa citu ceļu, nekā augstmaņu literatūra. Sekojot viduslaiku dziesminieku tradīcijai, parasto vai nabadzīgo ļaužu literatūra vispirms parādījās kā „balāžu skrejlapas”, tas ir, ziņas kā balādes. Šādas ziņas, piemēram, stāstīja par ugunsgrēku vai slīkšanas negadījumu kaimiņu ciemā. 

Populārā prese izcēlās no balāžu skrejlapām. Tā ir, ka arī Latvijas pirmā kapeikas avīze, „Jaunākās Ziņas”, ir šīs pagātnes mantotāja. Pēc Benjamiņu dzimtas leģendas, kapeikas avīzes idejas ienesējs Latvijā ir Kārlis Benjamiņš (m. 1922), „Eso” Antona Benjamiņa tēva Jāņa jaunākais brālis.

1970tos gados, „Eso” (tajā laikā Bostonas, ASV, iedzīvotājs) uzsāka skrejlapu „Transverse Poetry”, kuru izplatīja ik pāris nedēļas izstaigājot jo daudzas Kaimbridžas un Bostonas ielas. Eksperiments turpinājās vairāk kā četrus gadus.

Dažāda veida „Eso” skrejlapas un darbi ir pieejami Agijas Sūnas mākslas galerijā, Rīgā, kur no 1. līdz 14. jūnijam ir apskatāma „Šūplāde”, „atkārtojamās mākslas” (Repeatable Paintings) izstāde. 

Kops 1995. g., „Eso” Antons Benjamiņš dzīvo Latvijā Limbažu rajona Braslavā. Ieinteresētie ir lūgti brīvdienās braukt un apskatīt Latvijā vienīgo Templi Melnajam Jānim. Tuvāka informācija atrodama blogspotā, re http://melnaysjanis.blogspot.com/ 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu