Latviju sasniedzis Īslandes vulkāna pelnu mākonis • IR.lv

Latviju sasniedzis Īslandes vulkāna pelnu mākonis

23
Attēlā: 21.maijs, pulksetn 19.00 pēc Islandes laika. Aptuveni 15 minūtes pirms vulkāna izvirduma sākuma
Gundega Šķēla

Aculieciniece Īslandē: pelnu kārta uz zemes ir apmēram pieci centimetri, slēgta satiksme

Trešdienas rītā Latviju sasniedzis Īslandes vulkāna Grimsvētna pelnu mākonis, bet pelni ir viszemākās kategorijas blīvuma, tādejāadi lidojumiem ierobežojumu nav, tomēr aviokompānijām jāveic riska analīze, aģentūrai LETA norādījis Civilās aviācijas aģentūras aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks.

Pašlaik pelnu mākonis ir virs Latvijas rietumu daļas, bet līdz vakaram tas varētu pārņemt visu Latvijas gaisa telpu, norādījis Čerņonoks. Tāpat Čerņonoks skaidrojis, ka pašlaik pieejamā informācija liecina, ka situācija uzlabojas un, ja jauns izvirdums nenotiks, pelnu mākonis pazudīs.

Izvirdums pakāpeniski samazinās un pelnu mākonis pašreiz noteikti ir kļuvis mazāks nekā tas bija, BBC norādījis Īslandes prezidents Olafars Grimsons (Olafurs Grimsons).

Trešdienas rītā no starptautiskās lidostas “Rīga” tika atcelti divi reisi saistībā ar Hamburgu un Berlīni (abos virzienos).

Savukārt trešdien, no pulksten 5 no rīta pēc vietējā laika (pulksten 6 no rīta pēc Latvijas laika) slēgtas Vācijas ziemeļdaļas lidostas (Brēmenes un Hamburgas lidostas), informējuši Vācijas gaisa satiksmes drošības eksperti, ziņo LETA-AFP. Pašlaik nav informācijas par ziemeļos esošo Hannoveres lidostu.

Vulkānisko pelnu mākoņa pārvietošanās, rīta pusē varētu ietekmēt arī Berlīnes lidostas. Pagaidām nav skaidrs, kad aviosatiksme Ziemeļvācijas gaisa telpā varētu tiks atjaunota.

Ir.lv sazinājās ar pašlaik Īslandē esošo latvieti Signi Rīnu, kura informēja, ka, laikā pirms desmitiem no rīta, kad Īslandē parasti ir gaišs, pirmdienas rītā bijusi pilnīga tumsa. “Sajūtas ir savādas. Cilvēki laukā drīkst iet tikai maskās un brillēs. Pelnu kārta uz zemes ir aptuveni pieci centimetri. Satiksme ir slēgta,” Ir.lv norādīja Signe. Tomēr Signe min, ka “šodien situācija ir labāka, tas pateicoties vēja plūsmai”, bet “nākamās dienas plānus kalt ir pilnīgi bezcerīgi, jo viss atkarīgs no vēja”.

Īslandes vulkāna Grimsvētna izvirduma dēļ, otrdien Eiropā tika atcelti aptuveni 500 avioreisi, informējusi Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija “Eurocontrol”.

Salīdzinot ar iepriekšējo, pirms gada notikušo Eijafjadlajegidla (Eyjafjallajokull) vulkāna izvirdumu, Grimsvētna pelni ir smagāki un diametrā lielāki, tāpēc ātrāk noskļūst uz zemes, norādīja Signe.

Ir.lv jau ziņoja, ka Īslandes aktīvākā vulkāna izvirdums sākās sestdien. Svētdien tika slēgta Īslandes gaisa telpa, kas tika atvērta tikai pēc 36 stundām.

 

Komentāri (23)

Sarmīte Lūkina 26.05.2011. 00.17

Islande varētu izmantot vulkānu pelnus kā ieroci starptautisko kreditoru šantažēšanai. Ja nedos naudu par izdevīgiem nosacījumiem, tad laidīs vulkānu vaļā. Bet citādi – tie sapistie vulkāni tikai traucē dzīvot.

+1
0
Atbildēt

1

senu_merce 26.05.2011. 00.25

Ļoti patika Meteozinu twiits: Smieklīgi, ka dažus vulkāna puteklīšus, kuru varbūt virs Latvijas nemaz nav, jo mērījumus neviens neveic, sauc par “pelnu mākoni”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu