Eksperti: Īslandes vulkāna pelni otrdien varētu sasniegt Skotiju • IR.lv

Eksperti: Īslandes vulkāna pelni otrdien varētu sasniegt Skotiju

28

Tik vērienīgi gaisa satiksmes ierobežojumi kā pērn vulkānisko pelnu dēļ nav gaidāmi

Vulkāniskie pelni no Īslandes visaktīvākā vulkāna – Grimsvētna – otrdien varētu sasniegt Skotijas ziemeļus, bet divas dienas vēlāk jau Franciju un Spāniju, svētdien brīdināja eksperti, vēsta aģentūra LETA.

Tomēr viņi mierina, ka šoreiz, visticamāk, nav gaidāmi tik vērienīgi gaisa satiksmes ierobežojumi kā pērn Eijafjadlajegidla vulkāna izvirduma laikā.

Svētdien Īslandē uz laiku tika slēgta valsts gaisa telpa, jo sestdien sākās Grimsvētna izvirdums. Īslandes meteoroloģiskā dienesta amatpersonas norādīja, ka no tā krātera augstu debesīs pacēlies stāvs dūmu mākonis.

“No Grimsvētna mākonis sāka celties ap plkst.19 pēc Griničas laika (plkst.22 pēc Latvijas laika) un ap plkst.22 pēc Griničas laika tas bija sasniedzis 11 kilometru augstumu,” sacīja meteoroloģiskā dienesta līdzstrādnieks Haraldurs Eirkisons.

Kopš izvirduma sākuma vēl nebija pagājušas divas stundas, kad dūmu mākonis jau bija sasniedzis 20 kilometru augstumu, apliecināja cits meteoroloģiskā dienesta pārstāvis Fridjons Magnusons.

Grimsvētns ir Īslandes visaktīvākais vulkāns. No 1922. līdz 2004.gadam tā izvirdumi notikuši deviņas reizes. Tas atrodas Vahtnalegidla šļūdonī, Īslandes dienvidaustrumos. Grimsvētns ir kaldervulkāns – tā virsotnē atrodas sabrucis krāteris astoņu kilometru diametrā.

Kad pērn pavasarī notika netālā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums, Eiropas gaisa telpa tika slēgta uz mēnesi, izraisot pasaulē lielāko gaisa telpu slēgšanas apjomu kopš Otrā pasaules kara laika.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu