Mirkļi ar Ķempi • IR.lv

Mirkļi ar Ķempi

29

31. maijā Latvijas Nacionālā teātra aktieru zālē notiks Viļņa Vēja lugas „Īsie zibsnīgie mirkļi” pirmizrāde. Tās pamatā ir Mirdzas Ķempes dzeja un biogrāfijas fakti. 

Piecdesmito gadu beigās dzejniece Mirdza Ķempe ir, kā pati raksta, “ne jauna, ne veca”, tomēr jau sastādījusi testamentu. Ķempes dzīvi izmaina Linards Naikovskis, kurš gadu ziņā varētu būt viņas dēls, bet kļūst par vīru. “Savādā pāra” attiecībās, kur sava loma ir gan raksturu nesaskaņai, gan dzīvesbiedra netradicionālajai seksuālajai orientācijai, tiek iesaistīts arī šoferis Žanis. Turpmāk Dzejniece piedzīvo visaugstāko atzinību, bet personiskajā dzīvē nav laimīga. Kamēr oficiālajos dzejoļos Ķempe ir spiesta pieļaut kompromisus, mīlas lirikā viņa meklē savu “es” saistībā ar spēju pieņemt otra atšķirību.

Mirdzas Ķempes tēlā iejutīsies Raimonda Vazdika, radoša personība ar daudzpusīgām interesēm. Viņa bijusi Anša Rūtentāla kustību teātra un Jaunā Rīgas teātra aktrise, spēlējusi nozīmīgas lomas Māras Ķimeles iestudējumos „Otello”, „Rutes grāmata”, „Kaislību spēle” un „Nora”. Raimonda Vazdika Latvijas Nacionālajā teātrī iepriekš viesojusies kā kustību režisore („Sfinksa”). Izdevusi divus dziesmu albumus un dzejoļu krājumu, regulāri uzstājas ar autorprogrammām. Izrāde „Marlēne Ditriha. Caurbraucot” ar Raimondu Vadiku titullomā jau 10 gadu ir teātra kluba „Austrumu robeža” repertuārā. R. Vazdika saņēmusi apbalvojumus Latvijas profesionālo un neatkarīgo teātru skatēs.

Raimondas Vazdikas partneri būs Egils Melbārdis (Nacionālā teātris) un jaunais aktieris Toms Liepājnieks. 

Izrādes „Īsie zibsnīgie mirkļi” režisors ir Ģirts Šolis. Šis ir viņa diplomdarbs, beidzot studijas Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra programmā. Ģirts Šolis ir studējis teātra mākslu un režiju Polijā un dibinājis neatkarīgo teātri „Umka.lv”, ar kuru guvis ievērību vairākos starptautiskos festivālos. Saņēmis balvu par labāko režiju teātra skolu festivālā Čehijā (2004). Viņa iestudētā izrāde „Stāsts par Danielu Reju” 2006. gadā novērtēta ar „Dienas” gada balvu kultūrā. Dramatiskā teātra režijai Ģirts Šolis pievērsies pirmoreiz.

Izrādes autoru vidū ir vairāki, kas līdz šim darbojušies citās mākslas jomās. Lugu sarakstījis mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš. Izrādē skanēs dziesmas, kuru autori ir alternatīvā roka pārstāvji Edgars Makens un Edgars Šubrovskis (ar režisoru Ģirtu Šoli viņus saista kopīga darbošanās grupā „Gaujarts”). Kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, telpu iekārtojis Vilnis Vējš. 

Izrāde tapusi, sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai ar Nacionālo teātri. Plašākai auditorijai tā tiks rādīta nākamajā sezonā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu